Ontmoeting centraal op

tweede huiskamerdag in

Dordtse Wilhelminakerk

meer (schaak) nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

  DORDRECHT - De naam huiskamerdag staat voor ontmoeting, saamhorigheid en gezelligheid. De Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41 heeft bewust die huiselijke naam gekozen om een veelzijdig programma op zaterdag 29 december het juiste gevoel mee te geven. 

 

Tussen half tien en vijf uur is van alles mogelijk in de kerk: lezingen volgen, schaken, klaverjassen, boardspelen zoals Catan en Risk, kunst kijken, geschiedenis beleven, een hapje, een kopje koffie, oliebollen, genieten in een speciale huiskamerhoek, het bekijken van de grote kerststal en nog veel meer om bij te staan, te lopen of om bij te zitten.

 

Volgens predikant Ries van der Zouwen van de Wilhelminakerk leent de laatste zaterdag van het jaar zich bij uitstek voor een breed programma in een speciale sfeer.  Iedereen mag zich dan ook hartelijk welkom voelen: even, een uurtje of de gehele dag.

Ds. van der Zouwen: ,,Een huiskamerdag stimuleert openheid. Wij staan als Wilhelminakerkgemeenschap dat voor. De kerk is een onderdeel van het samenleven en is deel van de samenleving. Daarom is ons motto dit seizoen ook "Weg van geloven".

De huiskamerdag maakt meer zichtbaar. ,,In een huiskamer laat je zien, waar je trots op bent. De formule voor 29 december maakt zo ook onze identiteit meer zichtbaar. Samenzijn en samen op één plek zijn zoals de Wilhelminakerk graag mogelijk maakt, is ruimte scheppen voor ontmoetingen", aldus Van der Zouwen.

 

In 2006 was de eerste succesvolle huiskamerdag opgebouwd rondom de ontmoeting in spelvorm (Risk, Catan, Schaken, Rummicup), met als hoogtepunt het eerste Hoogendoorn-schaaktoernooi. Honderden mensen kwamen toen al over de drempel van de kerk op de hoek Blekersdijk/Wilhelminastraat. Het herinneringstoernooi aan de twee-voudig openkampioen van Nederland, Hoogendoorn en de andere spelen zijn gebleven. Gelijktijdig is de formule van de huiskamerdag verder uitgebouwd met lezingen en exposities.

 

Justitiepastor in de Dordtse Poorten, ds. Aage Smilde, zal om tien uur de dag officieel openen. Hij doet de eerste zet in de schaaksimultaan van de kampioen van de Willige Dame, Pierre Smeets. Smilde was tot 2004 de wijkpredikant van de Wilhelminakerk. Iedereen kan het na de eerste zet tegen Smeets opnemen. In de kerkzaal zijn gelijktijdig simultaans van de kampioen van Sliedrecht (Hans Klein) en de kampioen van de Drechtstreek (Wout Boer).

Smilde verzorgt om half elf en half twaalf ook een workshop over zijn werk in de Dordtse Poorten. Trainer/coach Bert den Boer, die onlangs zijn derde boek presenteerde, geeft om half één en om half twee een lezing over mogelijkheden om jezelf te veranderen.

 

Bouwondernemer Bas de Wit zal vanaf half drie en half vier de geschiedenis van bepaalde zorginstellingen in de binnenstad, in de twintigste eeuw, dichterbij brengen. Ds. Ries van der Zouwen spreekt om 15 uur, na de opening van de kunstgaanderij, over kunst en religie. De huiskamerdag wordt ook haast tastbaar tot uitdrukking gebracht. Ouderencoördinator Irene Verschoor regelt met tientallen vrijwilligers een hoek in de kerk, waarbij de inrichting geheel terug gaat naar de jaren vijftig van de vorige eeuw.  Zo wordt huiselijkheid vorm gegeven toen geluk nog zo gewoon was.

 

(alle informatie over de Wilhelminakerk en de huiskamerdag 2007 op www.dewilhelminakerk.nl)

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl

S