NIEUWS UIT DE

WILHELMINAKERK

2008-2

 

28.12.08  Schaker gewond na val van stoel in Wilhelminakerk

28.12.08  Uitgebreide fotoreportage Huiskamerdag 27 dec: (zie ook schaakafd)

                  Spe(l)len en lezing, kunstexpositie en verkizing Dordtenaar van het Jaar

22.12.08  Huiskamerdag zaterdag 27 dec. vanaf 19 uur op RTV Dordrecht

21.12.08  Bridgedrive op Huiskamerdag

17.12.08  WELKOM OP HUISKAMERDAG 2008, MET ALLE INFORMATIE

16.12.08  Elf kunstenaars exposeren op derde Huiskamerdag

13.12.08  Maak 27 december je mondiale voetafdruk

10.12.08  Drukke tijden voor dirigent/dominee Ries van der Zouwen
08.12.08  Kerststal en kunstenares Lise Barth verbeelden oude verhalen
08.12.08  Kampioenschap Klaverjassen Drechtsteden

01.12.08  Denksporten op 3de Huiskamerdag Wilhelminakdekerk 27 december
10.11.08  Iona-viering in Wilhelminakerk op 16 november

22.10.08  Een lievelingscantate van Bach op 2 november

10.10.08  Bert Braanker afgezwaaid als kerkmeester

06.10.08  Cantatediensten in de Wilhelminakerk

06.10.08  Taizé-viering in de Wilhelminakerk op zondag 12 oktober

 

Voorgaande berichten uit de Wilhelnminakerk


op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Huiskamerdag zaterdag 27 december vanaf 19 uur op RTV Dordrecht

 

22.12.08

DORDRECHT -  RTV Rijnmond journalist Thijs Blom (foto) presenteert zaterdag 27 december in de Wilhelminakerk de finale van de verkiezing Dordtenaar van het Jaar. Het programma is onderdeel van de Huiskamerdag in de kerk aan de Blekersdijk 41. De finale begint om half één. RTV Dordrecht zal het programma opnemen. Publiek is daarbij van harte welkom.

Het programma Dordtenaar van het jaar  zal zaterdagavond 27 december vanaf zeven uur tot en met maandag 29 december zes uur elk uur beginnen met aan het slot het gebruikelijke weekoverzicht.

 

Journalist Thijs Blom werkt vanuit Dordrecht al twintig jaar bij RTV Rijnmond mee als verslaggever en eindredacteur. Vooral bij luisteraars van Radio Rijnmond heeft hij een vertrouwde stem.

 

In de Wilhelminakerk zal zaterdag uiteindelijk loco-burgemeester Jan Lagendijk de Dordtenaar van het jaar huldigen. De finalisten zijn Cor Ardech, Herman Koekkoek, Mila Pers en Bas de Zwart.

 

Het Dordtse publiek en een jury van vijf prominente Dordtenaren bepalen samen wie Dordtenaar van het jaar wordt. Alle informatie hierover op www.dordtenaarvanhetjaar.nl

 

De verkiezing is voor de eerste keer onderdeel van de zogeheten Huiskamerdag in de Wilhelminakerk. Deze stadsmanifestatie wordt overigens al om tien uur geopend door oud-wethouder en oud-kamerlid Hubert Fermina.

 

Elf kunstenaars exposeren op de derde huiskamerdag in Dordtse Wilhelminakerk

 

16.12.08

DORDRECHT - Elf  kunstenaars exposeren op zaterdag 27 december van half tien tot vijf uur in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk op de manifestatie de Huiskamerdag. De gepensioneerde kunstambtenaar van de gemeente Dordrecht en betrokken buurtbewoner, Ton Delemarre, zal de tentoonstelling om half twaalf openen. Delemarre was in zijn tijd als secretaris van de gemeentelijke Culturele Raad de belangrijkste ambtenaar op kunst en cultuur gebied.

 

Aan de kunstpresentatie in de Wilhelminakerk werken mensen van naam mee. Anderen krijgen de kans zich gewoon te presenteren aan een groot publiek, want de huiskamerdag is ook een platform om mensen te stimuleren om door te gaan met hun talenten.

 

Anky van Huizen is in het oosten van het land al meermalen onderscheiden. Ze ging de eerste helft van haar leven naar de kerk in de Wilhelminakerk. Toen volgde zij ook, en dat was in de gereformeerde wereld nog niet zo gebruikelijk, de kunstacademie in Rotterdam met daar als haar lievelingsdocent de Dordtenaar Lou ten Bosch.

 

Anky van Huizen exposeert op huiskamerdag

 

rie van haar werkstukken verhuizen tijdelijk uit Galerij De Compagnie van Victor Deconinck naar de huiskamerdag. Anky van Huizen publiceert haar tekeningen in een aantal bladen, waaronder Dagblad Tubantia. Lise Barth uit Groot-Ammers volgde in Australië de kunstacademie en is een talentvol kunstenares met geloof als inspiratie. In haar werk weet ze ook een gevoel over te brengen, dat past bij de tijd van het jaar. Daarom begint een deel van de expositie ook bij de kerststal in de kerk.

 

 

De keramistes Connie Braanker en Gerda Vroon hebben de laatste jaren op verschillende plaatsen met succes kunstwerken geëxposeerd en bouwen een groeiende groep liefhebbers van hun werk op.

 

Ook Anneke Spriensma is met haar schilderijen op tentoonstellingen een goede bekende op een aantal plaatsen in de stad, zoals dit jaar nog in verpleeghuis Crabbehof.  Verder werken mee Sjouk van Huizen en Emmy van de Griend met quilt, Margriet Besjes met sieraden, Nellie Koegler met vetleren poppen en Henny Piket met schilderijen.  Rianda van der Zouwen van Haaften laat iconen zien. Bert Braanker debuteert met eigenzinnige keramiek.

De Wilhelminakerk wil vaker kunst laten zien. Dit jaar was nog in een speciale kerkdienst de nestor van de Dordtse kunstenaars, Cees Schellenberg, te gast.

 

Informatie op www.dewilhelminakerk.nl

 

 

 

 

Drukke tijden voor Dordtse dirigent/dominee

Ries van der Zouwen van Wilhelminakerk

 

DORDRECHT - Voor dirigent/dominee Ries van der Zouwen van de Dordtse Wilhelminakerk zijn het drukke tijden. Hij opent zaterdag 13 december om 14 uur in zijn kerk de kerststal en kunstexpositie van Lise Barth. In de avonduren zal Van der Zouwen voor de eerste keer in de Remonstrantse kerk aan de Cornelis de Wittstraat naar buiten treden als dirigent van het Toonkunstkoor.

 

Zondagmiddag vanaf 14 uur gaat hij met iedereen uit de stad, die mee wil doen, carols instuderen in de oud Katholieke kerk aan de Voorstraat. De uitvoering is dan om 16 uur onderdeel van alle festiviteiten in de stad rond de kerstmarkt. Eén week later om 16 uur is het carols zingen onder zijn leiding in de Wilhelminakerk.

Van der Zouwen gaat tevens als predikant voor - in de drukke kerstperiode - in zijn eigen kerk aan de Blekersdijk op zondag 21 december (10 uur), woensdagavond 24 december vanaf half acht en eerste kerstdag vanaf 10 uur. Dan werkt een bijzondere grote dorpsfanfare mee uit het Land van Heusden en Altena: Muziekvereniging Kunst & Vriendschap uit Meeuwen. Tevens heet hij mensen weer welkom op de derde Huiskamerdag op zaterdag 27 december in zijn kerk, waarop vorig jaar zevenhonderd bezoekers afkwamen. Dat aantal wordt dit jaar minstens weer verwacht gelet op de finale van de verkiezing Dordtenaar van het jaar.

 

 

Iona-viering in Wilhelminakerk

 

 

DORDRECHT - Op zondag 16 november  om 19 uur klinken in de Wilhelminakerk weer de liederen uit Iona. Afgewisseld door lezingen, gebeden en stilte.

Er wordt gezongen met medewerking van de cantorij o.l.v. Tineke Pennings en de muziekgroep o.l.v. Ronald van der Schelde.

 

Iona is een eiland voor de Schotse kust, ten noorden van Ierland in de Atlantische Oceaan. In het jaar 563 kwam Columba, een Ierse monnik met 12 andere monniken in hun bootjes naar Iona. Ze stichtten er een klooster op Keltisch christelijke grondslag. De oude stenen kruisen die je op het hele eiland tegenkomt zijn er stille, maar indrukwekkende getuigen van.

 

De Kelten voelden zich sterk met de natuur verbonden. Hoe kan het ook anders als je leven door water en wind en het snelle wisselen van regen, storm en zon bepaald wordt. De Kelten ervoeren Gods aanwezigheid overal, in de natuur en in het hele gewone dagelijks leven. Dit komt in de vele zegenspreuken, liederen en gedichten tot uitdrukking. Ze ontmoetten God ook in de naaste, geschapen naar het beeld van God.

 

De eilandgemeenschap van vandaag volgt de traditie, helpend het verhaal van Iona op nieuwe manieren vorm te geven. Ze bevorderen de verscheidenheid van creatieve talenten en blijven bezoekers van over de hele aarde welkom heten.

 

Op het eiland is in 1938 de Iona Community gesticht door George MacLeod, predikant en vredeswerker, in de context van armoede en wanhoop van de jaren dertig. Haar oorspronkelijke taak om de kloosterruďne van de Iona Abbey te restaureren werd symbool voor de wederopbouw van gemeenschap in en buiten Schotland. Momenteel kent de Community 264 leden, overwegend in Groot-Brittannië, 1500 geassocieerde leden en 1400 vrienden over de hele wereld. Samen en apart ´volgen we het licht dat we hebben en bidden voor meer licht´.

 

ds Ries van der Zouwen

 

 

Een lievelingscantate van Bach

2 november in de Wilhelminakerk

 

22.10.08 persbericht

 

DORDRECHT-  In de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41 staat zondagmorgen (2 november) een lievelingscantate van componist JS Bach op het programma. Koor, orkest en solisten voeren vanaf 10 uur een stuk in de normale kerkdienst uit. Het past bij het thema van het jaar. Zondag 2 november is dankdag voor gewas en arbeid.

 

 

Dominee/dirigent Ries van der Zouwen (zie foto):
“De Bach-cantate172 is door Bach op 28-jarige leeftijd  eigenlijk geschreven voor het Pinksterfeest. Het past prima in een oogstdienst.”

Volgens de dirigent laat Bach in de muziek het feestelijke karakter van het Pinksterfeest naar voren komen.
,,In oorsprong is Pinksteren een oogstfeest. De aarde brengt haar vruchten voort als illustratie van groeikracht, levenslust en schepping. Die Geest van feestelijkheid, dankbaarheid en vernieuwde schepping waait door deze cantate.”

 

Bij de muzikale ondersteuning zal ook blijken, dat het oogsttijd is: Pauken en trompetten zijn nadrukkelijk aanwezige instrumenten. Van der Zouwen:
,,Daarom niet voor niets draagt deze cantate de naam “Erschallet, ihr Lieder”. (Laat galmen uw liederen). En wat zal het galmen onder de koepel van het prachtige kerkgebouw."

 

Componist Bach heeft zelf dit werk tenminste vier maal uitgevoerd. Daarmee kan worden gezegd dat dit één van zijn lievelingscantates moet zijn geweest. De Wilhelminakerk is er trots op de Bachcantate gratis te kunnen aanbieden aan kerkgangers en Bachliefhebbers.

 

Koor- en orkestleden komen Dordrecht en omgeving en soms van ver daarbuiten. Amateurs, maar ook professionals, dragen de Cantate-uitvoering. Enkele mensen van naam werken weer mee. Concertmeester Jouke van der Leest heeft een internationale faam. Tenor Steven van Gils en de bas Peter Scheele hebben vaker meegewerkt aan Bachcantates in de Wilhelminakerk. Het continuo is in handen van Wendeline Wilmink en Godelinde Doolaard.

 

Informatie via www.dewilhelminakerk.nl of Rijk vd Lagemaat telf. 078 651 31 83 of rijkvandelagemaat@hetnet.nl

 

 

 

Schaker Bert Braanker afgezwaaid als kerkmeester

 

10.10.08

Bert Braanker is op 5 oktober afgezwaaid als kerkmeester van de Wilhelminakerk in Dordrecht. Die titel staat voor de zakelijke leider van het kerkgebouw met verantwoordelijkheid voor de kosters, de bar en het onderhoud.

De schaker blijft wel actief als voorzitter van de muzikale stichting Dordtissimo.

Verder vormt hij met Hans Berrevoets het coördinerend duo van de huiskamerdag inclusief het derde Pank Hoogendoorntoernooi op 27 december ook in de kerk. Vorig jaar kwamen zevenhonderd mensen over de drempel en dat levert meer dan schaakpromotie op.

Meer over het enthousiasme van Bert onder bijzondere schakers op deze site.

 

Cantatediensten in de Wilhelminakerk

 


06.10.08

De belangstelling voor Bach-cantate­diensten in de Wilhelmina­kerk  zit in een stijgende lijn. De stichting Dord­tis­simo, die deze uitvoeringen draagt, is daar erg blij mee.

 

,,We komen daarom in het seizoen 2008/09 wederom met drie cantate­diensten met medewerking van een orkest, solisten en een koor. De cantate als onderdeel van een kerkdienst staat weer onder leiding van onze dominee/dirigent Ries van der Zouwen," zo zegt Rijk van de Lagemaat namens de stichting Dordtissimo.

 

Dat de belangstelling voor de uitvoering van een cantate in de lift zit, bleek zeker midden in de mei-vakantie van 2008. Op de speciale zondag 4 mei (dodenherdenking) werd een bijzondere compositie van J.S. Bach zelfs twee keer in een volle kerk uitgevoerd. De tweede uitvoering was onderdeel van een nieuwe Stedelijke Herdenking

 

De cantatediensten op zondag 2 november, zondag 18 januari en zondag 17 mei  worden weer gedragen door een koor van tachtig stemmen, solisten en orkest in soms wisselende samenstelling. Van de Lagemaat: ,,We hebben inmiddels wel een vaste kern. Zowel in het koor als in het orkest zie je dezelfde gezichten terugkomen. Dat geeft een bepaalde continuďteit. Je merkt dat het gelegenheidskoor en -orkest onderling maar ook gezamenlijk steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Soms ver van buiten Dordt komen mensen één of meer keren per jaar meezingen. De belang­stel­ling voor 2 november is zo groot, dat we de inschrijving voor deze cantate al hebben moeten sluiten. Op 18 januari en/of 17 mei is er nog ruimte mee te doen."

 

De mogelijkheid bestaat mee te doen in het koor. Enige zangervaring (met Bach) is gewenst, maar niet verplicht. De deelnemende zangers krijgen ruim van tevoren de koor­partituur thuis gestuurd, alsmede een vertaling en uitleg over de cantate. Bovendien krijgt iedereen een oefen-cd om de muziek vooraf in te studeren. De opzet is wel, dat elke deelnemer de eigen partij vooraf beheerst, want de repetitie van koor, solisten en orkest is tevens de generale.

 

Alle informatie: www.dewilhelminakerk.nl

Of: Rijk van de Lagemaat, e-mail rijkvandelagemaat@hetnet.nl of telefoon 078 651 31 83.

 

Wie een bijdrage wil leveren om de gratis toegankelijke cantatediensten mogelijk te blijven maken, kan een gift overmaken op

postbank 933955, tnv Dordtissimo

onder vermelding van “gift cantatediensten”.

 

 

 

Taizé-viering in de Wilhelminakerk

06.10.08
Op zondag 12 oktober a.s. zal in de Wilhelminakerk weer een Taizé-viering worden gehouden. Een viering volgens de traditie van Taizé, met lezingen, gebed, stilte en meditatie, en natuurlijk de inmiddels bekende (en ook enkele nieuwe) Taizé-liederen, begeleid door verschillende instrumenten.

Het thema is het jaarthema van de Wilhelminakerk: “Heb het hart eens”.

De dienst begint om 19 uur, maar vanaf 18.30 uur bent u welkom om de te zingen liederen alvast te oefenen. Er is gelegenheid om bij binnenkomst een (schriftelijke) gebedsintentie in te leveren.

Van harte uitgenodigd!

 

www.tomsschaakboeken.nl