Maak 27 december je mondiale voetafdruk in de Wilhelminakerk

 

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

13.12.08

Op de Huiskamerdag op zaterdag 27 december in de Wilhelminakerk is er ook een milieuhoek. Een ieder kan er zijn mondiale voetafdruk laten maken (zie ook Dagblad Trouw 11 december).

Tussen half tien en half vijf kan worden meegedaan. Ereburger van Dordrecht en oudwethouder Dirk ten Veen zal om elf uur als bekende Dordtenaar de test doen. De leden van ons zangkoor de Korenmaat dragen deze milieuactiviteit tussen Geschiedeniskamer en Zaaijerzaal. De contactpersonen zijn Theo de Rooij en Frans Bauke van der Meer.

Op de Huiskamerdag zijn er ook speciale activiteiten voor jongeren. Het GROENE VOETEN SPEL kan worden gespeeld. 

DE ACHTERGROND

Iedere persoon gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Hoeveel ruimte hangt af van iemands consumptie. Met behulp van de Mondiale Voetafdruk, kortweg Voetafdruk, zijn we in staat om met een getal, uitgedrukt in hectares, aan te geven hoeveel oppervlakte aarde per persoon dat is. Het gaat niet alleen om de ruimte die nodig is om ons voedsel te verbouwen. Ook gebruik van papier en transport legt beslag op de beschikbare ruimte. Alles wat we eten, aantrekken en kopen wordt ergens geproduceerd en moet ook worden vervoerd.

Op de Huiskamerdag kunnen bezoekers zelf hun voetafdruk berekenen. Op die manier krijgen ze meer inzicht hoe ze mee kunnen werken aan de Heelheid van de Schepping. Ook krijgen ze tips hoe ze hun voetafdruk kunnen verkleinen en hoe De Kleine Aarde (Stichting te Boxtel die zich inzet voor een duurzame ontwikkeling) hen daarbij kan helpen.

Tevens kan het Groene Voeten Spel gespeeld worden, een spel met vraagkaarten, verzamelkaarten en pestkaarten over milieu, economie, verdeling van voedsel, klimaatverandering en de mondiale voetafdruk. Daarbij gaat het om creatief denken over mogelijkheden en verbeteringen, individueel en samen over een Groenere Wereld.

Een bekende Dordtenaar zal zijn/haar Mondiale Voetafdruk meten en aan het eind van de dag zal de eindstand van gemeten mondiale voetafdrukken bekend gemaakt worden.

 

 

NIEUWE VERSIE VAN HET 'GROENE VOETEN SPEL'!

'Alsjeblieft, een bos bloemen voor jou!'
'Dank je wel, maar eh, waar komen die bloemen vandaan? Aardig van je, maar je vergroot hierdoor wel mijn voetafdruk!'
Zo zal een gesprek in het dagelijks leven zelden verlopen, maar tijdens het spelen van het Groene Voeten Spel kan alles rond milieu en mondiale voetafdruk hardop gezegd worden. Het spel is geschikt voor volwassenen, en voor jongeren vanaf een jaar of twaalf. Met kinderen kan het in aangepaste vorm gespeeld worden, bijvoorbeeld zonder vraagkaarten of samen met volwassenen. Het spel kan gespeeld worden met 2, 3 of 4 spelers. Met meer kan ook, maar dan in teams.
Het spel bestaat uit een doosje (9 bij 12 cm) waarin twee stapeltjes kaarten (elk 55) zitten. Drie kaarten voor de uitleg van verschillende speelmethoden, 4 keer 7 basisbehoeftenkaarten, 11 actiekaarten, 19 groene-voeten-kaarten, 21 grote-voeten-kaarten, 4 terugvalkaarten en 24 vraagkaarten. Op de achterkanten (net als op het doosje) een tekening van een grote naast een kleinere groene voet.


Het gaat erom de 7 basisbehoeften te verzamelen: voedsel, water, onderdak, groente/fruit, brood/bonen, warmte, liefde/vriendschap en 'het goede leven'. Onderaan op deze kaarten staat steeds een vraag. Naast het verzamelen van basisbehoeften gaat het erom zoveel mogelijk 'groene voeten kaarten' te verzamelen (zoals 'ik gebruik zonnepanelen' of 'ik eet biologisch'), en de 'grote voeten kaarten' zoals de bos bloemen, maar ook ernstiger zaken als een vliegreis of een nieuwe auto, zo snel mogelijk weg te leggen, bijvoorbeeld bij je medespelers, of als je niet-competitief wilt spelen op de weglegstapel. Met nog enige hindernissen (actiekaarten die nodig zijn om te starten, en terugvalkaarten die een actiekaart ongeldig kunnen maken) waardoor het toeval enige greep krijgt op het verloop van het spel, en daarnaast kaarten met vragen waar kort op geantwoord of lang over gediscussieerd kan worden, is het een spel waarmee je veel kanten op kunt, en dat op allerlei manieren aanzetten geeft tot meer inzicht in de mogelijk consequenties van de eigen keuzes in het dagelijks leven.

 

Een van de vragen is bijvoorbeeld: 'Stel dat er wetten en regels komen om milieuvriendelijk en solidair gedrag af te dwingen. Ben je daar dan blij mee?' Kortom een spel over milieu, economie, verdeling van voedsel, klimaatverandering en de mondiale voetafdruk. Om realistisch te spelen (welke keuzes maak jij en maak ik in het dagelijks leven en welke gevolgen hebben die voor onze voetafdruk?), of niet-competitief (gezamenlijk binnen het spel bepalen welke keuzes tot de meest wenselijke wereld leiden) -- of 'gewoon' om de punten. Hoe het spel ook gespeeld wordt, het gaat niet om goede of foute antwoorden op de vragen, maar om creatief denken over mogelijkheden en verbeteringen, individueel čn samen. Denken, spelen, uitproberen, en toepassen in het dagelijks leven. Want een groenere wereld is mogelijk, en is de moeite waard -- voor mensen en ijsberen. Of niet?

Het spel is bedacht en ontwikkeld door uitgeverij Atalanta in Utrecht. Met dank aan De Kleine Aarde in Boxtel voor alle informatie rond het begrip 'mondiale voetafdruk'.

 

 

www.tomsschaakboeken.nl