Klaverjassen op huiskamerdagmeer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

DORDRECHT - De schakers Hans Schreuder en Berend Eikelboom waren vorig jaar al vroeg in de Wilhelminakerk tijdens de eerste huiskamerdag. Ze kwamen niet direct om te schaken, maar de belangstelling was het klaverjassen. Het duo wordt op de tweede huiskamerdag in de Wilhelminakerk op zaterdag 29 december wederom verwacht vanaf half tien om eerst tot 13 uur te kaarten en dan verder te schaken.

 

Het klaverjassen heeft in Ron Ouwerkerk een gangmaker. Hij heeft belangstelling voor schaken, Kolonisten van Catan, Risk, kunst, lezingen, maar hij zoekt voor 29 december vooral de liefhebbers van het kaarten. Het gaat Ouwerkerk dan met name om het puur Hollandse klaverjassen.

 

Ron: ,,Het is een leuk spel voor jong en oud. Op dit moment zijn er volgens een onderzoek 2.500. 000 beoefenaars in clubverband, op het werk of thuis".

Het kaarten wordt gezien als een sociale bezigheid. De spelers van het Nederlands voetbalteam klaverjassen vaak en veel tussen de wedstrijden door of in de bus. Het is volgens Ron wel meer dan tijdverdrijf. Sommige ervaren klaverjassers zien het zelfs bijna als een denksport en als zusje van het bridgen. In de regio Drechtstreek werd zelfs serieus om een klaverjascup gespeeld.

 

Het is verder goedkoop: een spelletje kaarten is voldoende. ,,.Je hebt niet veel ruimte nodig om dit spel te beoefenen. Er zijn twee systemen te spelen: wij spelen het Rotterdams systeem: men is verplicht indien men niet een gespeelde kleur heeft in te troeven. Wordt er troef gevraagd is men verplicht (indien mogelijk) te overtroeven", aldus Ron Ouwerkerk.

 

Aanmelding/inlichtingen Ron Ouwerkerk, Boeroestraat 63, Dordrecht, tel. 6149425 of via email: rtouwerkerk@tiscali.nl

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl