Kerststal en kunstenares Lise Barth willen oude verhalen verbeelden

in de Wilhelminakerk

 

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

DORDRECHT - Voor de zevende keer zal in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41 een grote kerststal worden ingericht. Drijvende kracht is Janny Blom, die samen met steun van haar man Dick een week nodig zal hebben om de 21 houten figuren in en rond de stal een plek te geven. In het decor worden dan nieuwe uitbreidingen doorgevoerd.  Ook de verlichting zal nog specialer worden met steun van twee technici van schouwburg Kunstmin. Lise Barth uit Groot Ammers zal schilderijen exposeren.

 


Kerststal (detail) 2007

 

De opening is zaterdag 13 december om twee uur en tot vijf uur is een ieder welkom. Deze openstelling wordt op zaterdag 20 december herhaald met om drie uur een optreden van het muziekkorps van het Leger des Heils en daarna carols zingen onder leiding van dominee en dirigent Ries van der Zouwen. Op zaterdag 27 december is de kerststal van half tien tot vijf uur een onderdeel van de manifestatie Derde Huiskamerdag in de kerk.

 

Volgens Janny Blom spreekt een eigentijdse verbeelding van het eeuwenoude verhaal over de kerststal mensen aan. "Mensen lijken steeds meer behoefte te hebben om een verbeelding van de oude verhalen te zien.` De cijfers geven haar gelijk. Op de zaterdagen voor de kerst komen gemiddeld per keer honderd mensen, jong en oud, kijken naar de kerststal. Zij stimuleert het bezoek graag met bijzondere activiteiten.

 

Kunstenares Lise Barth

De 27 jarige kunstenares Lise Barth uit Groot Ammers zal werk laten zien. Zij maakt christelijk-religieus geÔnspireerde olieverfschilderijen.  Deze expositie wordt op zaterdag 13 december, gelijk met de opening van de kerststal voor het publiek, om twee uur officieel geopend door wijkpredikant ds. Ries van der Zouwen.

Een portret van Lise Barth is hieronder te lezen.

 

 

Lise Barth

 

Geboren en getogen in Brabant, is Lise altijd al gefascineerd geweest voor dingen in haar omgeving waar een ander vaak geen oog voor had. Al vanaf jonge leeftijd hield ze zich bezig met tekenen en schilderen.

 

Tijdens haar middelbare school tijd maakte ze diverse reizen naar de Filippijnen, Kenia en Jamaica om daar onder de mensen te zijn en mee te helpen met locale projecten. Na de Havo afgerond te hebben op het Christiaan Huygens College te Eindhoven, verhuisde ze naar Canada om daar voor 5 maanden Bijbelschool te volgen en vervolgens nog een jaar te blijven als vrijwilligster.

Om haar creativiteit verder te ontwikkelen vertrok ze in 2003 naar Sydney om daar de studie Art & Theology te volgen en af te ronden in 2006 met een Bacherlor Degree.

In deze tijd heeft ze in verschillende galerieŽn en locaties in Sydney geŽxposeerd met verschillende schilderijen in verschillende themaís. De meeste kunst is gemaakt tijdens de studie aan de academie.

 

Een van haar doelen als kunstenaar is het onopvallende tot het opvallende te maken. En het onder de aandacht te brengen van de mens. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen bril waarmee hij of zij de wereld inkijkt. Ieder is waardevol en bijzonder.

De boodschap van genade, vrede en vergeving is de voornaamste boodschap die ze wil uitdragen. Dit doet zij door middel van verschillende themaís. Haar schilderkunst is nauw verbonden met haar geloof. De inspiratie voor haar kunst komt voort uit haar dagelijkse omgang.

 

www.tomsschaakboeken.nl