HUISKAMERDAG WILHELMINAKERK
29 DECEMBER

 

 

* met allerlei spelletjes * klaverjassen *

* Hoogendoornschaaktoernooi *

* try out kunstexpositie * schaaksimultaans  *                                       * workshops * geschiedeniskamer *

 

- 01.01.08 Kunst in Wilhelminakerk tot 6 januari

- 30.12.07 INDEX ALLE VERSLAGEN, FOTO’S, UITSLAGEN

- 29.12.07 FOTOVERSLAG Tweede Hoogendoorntoernooi en schaaksimultaans

- 29.12.07 FOTOVERSLAG Tweede Huiskamerdag andere activiteiten

- 24.12.07 Laatste Nieuws: Top 5 in Hoogendoorntoernooi

- 24.12.07 Veel belangstelling voor schaken in Wilhelminakerk

- 24.12.07 Deskundigen in de geschiedeniskamer in Wilhelminakerk

- 18.12.07 Ontmoeting centraal op tweede huiskamerdag

- 14.12.07 Schaakfestival op huiskamerdag

- 08.12.07 Alle info over de Huiskamerdag op een rij: in PDF

- 08.12.07 Beeld van een Smeets-simultaan

- 06.12.07 Van Gaanderij naar KUNSTGaanderij + Try-out Kunstexpositie

- 02.12.07 Top drie van het schaken in Dordtse Wilhelminakerk

- 29.11.07 Xander Wemmers geeft kleur aan Hoogendoorntoernooi

- 26.11.07 Fide-meester Xander Wemmers in Hoogendoorntoernooi

- 23.11.07 Schaken tijdens Huiskamerdag op 29 december ZIE FLYER

- 17.11.07 Ds. Aage Smilde doet eerste zet bij Pierre Smeets/met info aanmelden
- 16.11.07 Klaverjassen
- 12.11.07 Try Out Kunstexpositie op huiskamerdag
- 30.10.07 Schaken Wilhelminakerk houdt herinnering aan P. Hoogendoorn levend

                    met tweede Hoogendoorntoernooi

- 18.10.07 Persbericht: Tweede huiskamerdag 29 december in Wilhelminakerk


nieuws uit de Wilhelminakerk

www.dewilhelminakerk.nl

meer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Kunst in Wilhelminakerk tot 6 januari 2008

 

Keramiek van Gerda Vroon in de Wilhelminakerk

 

De kunst in de Wilhelminakerk, als onderdeel van de huiskamerdag, is nog één keer te zien. Zondag 6 januari na de dienst (zo rond 11 uur) gaat de kunstgaanderij nog een keer open. Op de foto werk van de Dordtse keramiste Gerda Vroon op de voorgrond en even een andere blik op de Wilhelminakerk.


 

Top 5  Hoogendoorntoernooi (per 23 december)

 

* Fide-meester Xander Wemmers 2377 - Djurre den Heeten 2303 - Jan Jaap Janse 2110 - Berend Eikelboom - Arjan van der Leij *

* Verder eerste teamspelers Zwijndrecht, de Willige Dame, Sliedrecht.

* Smeets simultaan vanaf 10 uur precies

* zie www.tomsschaakboeken

  

Veel belangstelling voor schaken in de Wilhelminakerk

 

Ontmoeting lijkt ook centraal te staan, in het tweede Hoogendoorntoernooi in de Wilhelminakerk. Voor de simultaans in de ochtend hebben zich meer dan 30 mensen opgegeven. Voor het Hoogendoorntoernooi zit het aantal deelnemers inmiddels boven de 45.

Het valt op dat veel mensen uit Dordrecht en omgeving meedoen en schakers, die vroeger in het gebied woonden. Fide-meester Xander Wemmers is de favoriet, maar Djurre ten Heeten is met een ELO van rond de 2300 een pittige tegenstander.

Om iedereen een leuke partij te geven, zal het schakersveld in twee groepen worden verdeeld. Eerste teamspelers van Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht en de Willige Dame spelen in de hoofdgroep, waarin op papier Jan Jaap Janse (de winnaar van vorig jaar) nummer drie is.

Deskundigen in de geschiedeniskamer in Wilhelminakerk

DORDRECHT - Deskundigen werken zaterdag 29 december mee aan de geschiedeniskamer in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41.  Deze kamer is van half tien tot vijf uur onderdeel van de huiskamerdag.

Historicus drs. Cees Weltevrede van het museum '40-'45, en Jens van der Vorm van de website dordtopenstad verlenen medewerking. Zij zijn goed thuis in de geschiedenis van Dordrecht in de jaren 40-45. De deskundigen ondersteunen Gert van Bemmel die een zoektocht is begonnen naar de menselijke kant van het bombardement op Dordrecht op 24 oktober 1944.

De onderzoeker heeft veel reacties gehad na een eerste oproep en hij hoopt 29 december in de Wilhelminakerk veel mensen te ontmoeten om zo samen een nog beter beeld te krijgen van de gebeurtenissen op 24 oktober 1944 en daarna. Het uiteindelijke doel is om de verhalen en de gezichten van alle slachtoffers een plek te geven en terug te brengen in het geheugen van de stad Dordrecht.

SCHAAKFESTIVAL OP HUISKAMERDAG

 

De schaaksport zit eerste rij op een huiskamerdag in Dordrecht op zaterdag 29 december in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 29. Dominee Aage Smilde, tegenwoordig justitiepastor in de gevangenis de Dordtse Poorten opent het totaalprogramma door een eerste zet te doen in de simultaan van zijn collega Pierre Smeets. Smilde vormt met Pierre Smeets, de kampioen van de schaaksociëteit de Willige Dame, een sociaal team in de Dordtse Poorten.

 

De eerste zet in het schaken, ter herinnering aan oud-kampioen Pank Hoogendoorn, is om 10 uur in de kerk op vijf minuten lopen van het NS-station. Voor het programma, met drie schaaksimultaans, gaat de kerk al om half tien open.

 

De schaakverenigingen Sliedrecht, Zwijndrecht en de Willige Dame werken mee, aangezien zij geloven dat via een breed programma zoveel mogelijk mensen met de denksport in aanraking komen. Daarom is er naast de aanschuifsimultaan van Smeets ook een ere-klokseance die wordt gegeven door de kampioen van Sliedrecht, Hans Klein.

 

Een aantal mensen, dat hun sporen heeft verdiend in de schaakwereld, is daarvoor uitgenodigd. Zo zal de voorzitter van Zwijndrecht, Frank Stoute, in actie komen. Ook speelt Peter Vis mee, die vorig jaar de Van Alphen erebokaal won. Tevens schaakt ds. Guus Oudheusden mee. Hij is rustend lid van de Willige Dame en zal op zondag 30 december voorgaan in de ochtenddienst in de Wilhelminakerk.  Wout Boer, de regiokampioen, speelt vooral tegen junioren in de kerk. De jongste deelnemer is de zesjarige kleinzoon van Hans Klein.

 

Schaken wordt op 29 december ook huiselijk verpakt. Zo is in de kerk een hoek ingericht geheel in de sfeer van de jaren vijftig. Toen was het doen van spelletjes nog zo gewoon en was de TV nog niet beeldbepalend in de huiskamers.

Ds. Smilde zal na de eerste zet twee workshops geven (half elf en half twaalf) over zijn werk in de Dordtse Poorten. Ook schrijver/trainer Bert den Boer, waarvan onlangs het derde boek verscheen, geeft twee workshops in de kerk.

 

zaterdag 29 december 2007, Pank Hoogendoorn

 

BEELD VAN EEN SMEETSSIMULTAAN

 

Een beeld van een schaaksimultaan: één tegen allen en allen tegen één zoals dat ook te zien valt op zaterdag 29 december vanaf 10 uur in de Dordtse Wilhelminakerk. De kampioen van Schaaksociëteit De Willige Dame Pierre Smeets (links) komt dan in actie tijdens de Huiskamerdag. Op de foto, die is gemaakt in de Dordtse Poffertjessalon VISSER, speelt hij ook tegen zijn buurman Pieter Sandijk.

 

Ds. Aage Smilde - bijna de buurman van de Wilhelminakerk waarvan hij bijna veertien jaar de predikant was - zal de eerste zet doen tijdens de huiskamerdag als vorm van opening. Dat doet hij voor schaker Smeets, die zijn collega is bij het maatschappelijk werk in de Dordtse gevangenis de Dordtse Poorten.

 

Aanmelding voor de simultaan is nog mogelijk; gegevens zie elders en zie ook op

www.tomsschaakboeken.nl of www.dewilhelminakerk.nl

 

Pierre komt in actie op 29 december vanaf 10 uur precies...

 

Top drie schaken Dordtse Wilhelminakerk

 

Xander Wemmers (2372), Jan Jaap Jansen (2110) en Berend Eikelboom (2094) vormen nu op ELO-rating de top 3 van het Hoogendoornschaaktoernooi op zaterdag 29 december in de Wilhelminakerk.

Vorig jaar won Jan Jaap Janse, de voorzitter van Paul Keres.

 

Fide-meester Xander Wemmers in Hoogendoorntoernooi

 

Oud-Dordtenaar Xander Wemmers doet mee aan het tweede Hoogendoorn-schaaktoernooi op de huiskamerdag in de Dordtse Wilhelminakerk op zaterdag 29 december. De fidemeester (nationale elo 2377) woont in Utrecht, maar heeft een band met de stad Dordrecht. Hij werd in 1986 lid van schaakclub Groothoofd, waar zijn vader de vereniging ook enige tijd als voorzitter

        foto P.A. Hoogendoorn       diende.

 

Jan Jaap Janse (elo 2110) komt zijn titel verdedigen. Hij pakte vorig jaar voor Berend Eikelboom de hoofdprijs.  Wemmers is de kopman van de eerste klasse KNSB spelende vereniging Paul Keres, waarvan Jan Jaap Janse de voorzitter is.

 

De organisatie (de schaakverenigingen Zwijndrecht, Sliedrecht en Groothoofd) heeft het Hoogendoorntoernooi in twee groepen verdeeld om zowel sterke spelers in de geest van Hoogendoorn een goed toernooi te geven en om de huisschakers een leuke competitie te geven. Eerste teamspelers van de betrokken verenigingen zullen deelnemen aan het Hoogendoorntoernooi.

 

Verder wordt gehoopt dat veel huisschakers om tien uur in de ochtend aan de start komen in de Smeetssimultaan.

Alle inlichtingen over de schaakzaken op 29 december elders op deze pagina.

 Ds. Aage Smilde doet eerste zet
bij Pierre Smeets


Ds Aage in de Dordtse Poorten

De huiskamerdag in de Wilhelminakerk op zaterdag 29 december wordt om tien uur op een bijzondere manier geopend. Ds. Aage Smilde doet de eerste zet in de simultaan die de kampioen van de Willige Dame, Pierre Smeets. Smilde en Smeets zijn, elk vanuit een eigen deskundigheid, collega's van elkaar. Ze werken in de Penitentiaire Inrichting ‘De Dordtse Poorten’ gevestigd. Deze gevangenis begon met  325 cellen en dat loopt op naar 430 cellen).

Smilde (zie op de foto de kapel in de Dordtse Poorten)  kent de schaakregels een beetje, maar vindt het vooral leuk om bij zijn collega Smeets een eerste zet te doen. Na het officiële moment zal hij om half elf en om half twaalf in de Wilhelminakerk een workshop geven over het zogeheten Justitiepastoraat.

Aage Smilde kent de Wilhelminakerk goed. Hij woont om de hoek in de A. van Bleijenburgstraat en was jarenlang wijkpredikant van de kerk. Hij leidde in 1999 ook de uitvaartplechtigheid rond schaker Pank Hoogendoorn vanuit de kerk, waar zaterdagmiddag 29 december het tweede Hoogendoorntoernooi zal zijn. 

Voor de Smeetssimultaan kunt u zich opgeven bij Kees van ’t Hoff:
vanthoff138@freeler.nl  of 078 61 41 418.

Duidelijk Smeetssimultaan noemen, want Kees noteert ook de namen van de deelnemers aan het Hoogendoorntoernooi.

Tweede huiskamerdag in de Dordtse Wilhelminakerk 29 december


 
 
Persbericht 18.10.07
Een eigen sfeer, een eigen aanpak. Dat is het schaken op zaterdag 29 december als onderdeel van de tweede huiskamerdag in de Dordtse Wilhelminakerk aan de Blekersdijk.
In de kerk zal van alles te doen zijn om zo de onderlinge ontmoeting van mensen uit de kerk, uit de stad en van verder weg te voeden. Dammen, katan, risk, klaverjassen, kunst kijken, workshops en nog meer zal te beleven zijn in de kerk in de binnenstad op loopafstand van het NS-station.


Vorig jaar was het eerste Hoogendoorn-schaaktoernooi al een trekpleister. Mieke Hoogendoorn, de vrouw van de in 1999 overleden twee-voudig open kampioen van Nederland, reikte de hoofdprijs uit aan Jan Jaap Janse uit Utrecht. Hij combineerde het toernooi met familiebezoek. Peter Vis, van Sv Sliedrecht, won de Van Alphenbokaal en Jan Flach, eens befaamd voorzitter van schaakclub Dordrecht, werd in het zonnetje gezet. Ook Peter van der Laars, thans waarnemen voorzitter van Dordrecht, werd bedankt voor zijn schaakpromotie.
Kortom: schaken als onderdeel van de huiskamerdag is iets in bijzondere sfeer.
De wedstrijdleiders Evert Bos en Mark van Hulst (ook bekend van schaakclub Sliedrecht) zullen de schaakliefhebbers in het Hoogendoorntoernooi in twee niveaugroepen indelen, zodat ook huisschakers een leuk toernooi kunnen spelen. Bij secretaris/penningmeester Kees van 't Hoff (ook bekend van schaakclub Zwijndrecht) is de aanmelding al mogelijk. Dat geldt ook voor de simultaan in de ochtend vanaf 10 uur wanneer het kan worden opgenomen tegen een regionale topper: de kampioen van de Willige Dame Pierre Smeets.

Aanmelden bij Kees van 't Hoff: vanthoff138@freeler.nl , 078-6141418.

www.tomsschaakboeken.nl