Open Huis Ontmoetingskerk 2016

 

Elke 2e en 4e woensdag van de maand

van 10.00 tot 12.00 in de Ontmoetingskerk

 

AGENDA:

14.12.16 Over nieuw boek: Leven en overleven in de Biesbosch

23.11.16 Kinderboekenwinkel de Giraf

09.11.16 Margriet Hogeweg schrijver en journalist. Interview Hans Berrevoets

06.10.16 Nellie Koegler geeft presentatie over Holy Land Institute for the Deaf

12.10.16 Eerste Wereldoorlog door Ad van den Boogaard, auteur

13.09.16 Canada in Open Huis op 14 september

20.07.16 Zomer Open Huis met quiz

08.06.16 De wereld van de bijen door Harry Aardoom, in het Open Huis

11.05.16 India in Open Huis op 11 mei

13.04.16 Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

23.03.16 Opmaat naar Pasen. Verbeeld geloof in klassieke,  e.a. beelden

09.03.16 Open Huis met Troon van Toetanchamon

24.02.16 Het Hof van Nederland door Stadsarchivaris T.J. de Bruin

10.02.16 Sport for Empowerment in Sierra Leone

27.01.16 Oude schoolplaten in het Open Huis

13.01.16 Percival Stubbs en Minou den Hals in Open Huis Ontmoetingskerk

omerusHomerus

 

ARCHIEF:

Open Huis 2015

Open Huis 2014

Open Huis 2013

Open Huis 2012

Open Huis 2011

Open Huis 2010

 

 

Nieuws uit de kerken 2010-2

Nieuws uit de kerken 2010-1

Nieuws uit de kerken 2009-2

Oudere berichten te lezen via Dordts Nieuws 2008

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

Leven en overleven in de Biesbosch

Woensdag 14 december

 

In Het Open Huis van de Ontmoetingskerk geeft de uit Dordrecht afkomstige journaliste Geke van de Merwe-Wouters woensdag 14 december een lezing over haar tiende boek Leven en overleven in de Biesbosch.   

Er is al veel over de Biesbosch geschreven. Niettemin is het journaliste Geke van de Merwe-Wouters gelukt een boek over het bijzondere gebied te schrijven dat zich onderscheidt door zijn veelzijdigheid én actualiteit. De inhoud van het 320 paginas tellende boek ‘Leven en overleven in de Biesbosch- een combinatie van interviews, reportages en verslaggeving - boeit en ontroert. Zon 220 fotos maken het een prachtig kijk/leesboek waarin verleden, heden en toekomst elkaar omarmen. Van 9.45 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingskerk ,Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Er wordt koffie en thee geschonken en er is ook gelegenheid voor een fijn gesprek en het maken van nieuwe contacten. De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

Kinderboekwinkel de Giraf in Open Huis Ontmoetingskerk op 23 november

 

Woensdag 23 november is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg.

Deze morgen zal Wilma Verhoeven van Kinderboekwinkel De Giraf vertellen over kinderboeken en over de winkel aan de Groenmarkt in Dordrecht.

 

De keuze aan kinderboeken is groot en er is voor elke leeftijd en voor ieder kind dan ook wel een geschikt boek te vinden. Wanneer is een kinderboek een ‘goed’ boek en aan welke eisen moet het voldoen? Dit en nog veel meer zal deze morgen aan de orde komen. Er is gelegenheid om kinderboeken te bekijken en wellicht is er met de decembermaand voor de deur iets bij om cadeau te geven aan kinderen of kleinkinderen.

 

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3.

Er wordt koffie en thee geschonken en er is gelegenheid anderen te ontmoeten in een ongedwongen sfeer.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

 

Margriet Hogeweg in Open Huis Ontmoetingskerk woensdag 9 november

 

Hans Berrevoets  interviewt schrijver en journalist Margriet Hogeweg over het boek ‘Goede meester” in Het Open Huis van 9 november. Margriet schreef dit boek over haar vader Jac. Hogeweg.

 

Een gereformeerde zendeling op klompen die het niet kan laten zich te roeren op de terreinen van kerk, staat en maatschappij. Jac. Hogeweg is en blijft een fenomeen, al is hij de tachtig inmiddels ruim gepasseerd. 

'Goede Meester' is een portret van een rechtlijnig gereformeerde man, door zijn dochter, in vaak kostelijke dialogen, geschetst. Het geeft je een inkijk in de geschiedenis van zending, Gereformeerd Nederland, Evangelische Omroep en stichting De Hoop, centrum voor verslavingszorg in Dordrecht. En het roept beelden op van langzaam maar zeker verdwijnende werelden en vergane koloniale tijden. Een vader en een dochter samen op zoek naar een gemeenschappelijk verleden. Twee werelden die botsen, maar elkaar tegelijkertijd ook aantrekken.

 

 

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3. Men wordt gastvrij ontvangen en er is gelegenheid voor het maken van contacten en een fijn gesprek.

 

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

Open Huis Ontmoetingskerk 26 oktober met Doveninstituut Jordanië

 

Woensdag 26 oktober is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg. Men wordt gastvrij ontvangen met koffie en thee en er is gelegenheid voor een fijn gesprek en het maken van nieuwe contacten.

Deze morgen zal Nellie Koegler een presentatie geven over het HLID, Holy Land Institute for the Deaf, het doveninstituut in Jordanië.

 

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein in Sterrenburg.

 

 

Eerste Wereldoorlog in lezing Open Huis Ontmoetingskerk op 12 oktober

 

Woensdag 12 oktober is er in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg weer een Open Huis.

Deze morgen zal Ad van den Boogaard een lezing geven over Dordrecht tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het najaar van 2015 is het door hem geschreven  boek met dezelfde titel gepresenteerd.

De lezing beschrijft de mobilisatie in en om Dordrecht, het gevaar van de 26 munitieschepen in de nieuwe zeehaven, de productie van gifgas in Zwijndrecht en de toeloop van Belgische vluchtelingen naar Dordrecht. Ook wordt er gesproken over de kinderen en militairen uit het buitenland die hier kortere of langere tijd te gast waren, over de werkloosheid, de schaarste en distributievan levensmiddelen , de watersnood van 1916 en hoe de Troelstra-revolutie van november 1918 in Dordrecht is beleefd.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingskerk. Er wordt koffie en thee geschonken en deze morgen krijgt een feestelijk tintje vanwege het feit dat het Open Huis in oktober 10 jaar bestaat.

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

 

 

Canada in Open Huis Ontmoetingskerk 14 september

 

Woensdag 14 september is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg.

In dit eerste Open Huis van het nieuwe seizoen zal Frits van Eck die 36 jaar leraar aardrijkskunde aan het Christelijk Lyceum (later Insula College) was een presentatie verzorgen. Aan de hand van digitale fotos neemt hij ons mee op een rondreis door het westen van Canada. Vanuit Calgary gaan we via Jasper National Park naar Prince George, dwars door de Rocky Mountains. Vandaar volgen we de Fraser River, tot in Vancouver. Een traject met interessante bijzonderheden over pioniers en Indianen. In Vancouver zien we hoe oude (voor Canadese begrippen oud) en moderne gebouwen elkaar afwisselen. We besluiten onze reis met de twee toeristische ‘highlights’ in Vancouver: Suspension Bridge en Stanley Park.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de kerk. Men wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee en er is ook gelegenheid voor ontmoeting en een fijn gesprek. De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein

 

Zomer Open Huis Ontmoetingskerk 20 juli

 

11.07.16

Ook in de zomermaanden is er Open huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Op 20 juli is iedereen van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom in de kerk voor een gezellige morgen. Er wordt koffie en thee geschonken en deze ochtend zal er net als in voorgaande jaren weer een zomerquiz worden gehouden waar iedereen aan mee kan doen.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

De wereld  van de bijen in Open Huis Ontmoetingskerk 8 juni.

 

Woensdag 8 juni is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3, in de wijk Sterrenburg.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen er van harte welkom, er is gelegenheid om onder het genot van een kop koffie of thee nieuwe contacten te maken en een gezellig gesprek te voeren.

 

Deze morgen zal Harry Aardoom, die zelf imker is, een presentatie geven over hoe de wereld er uit ziet bezien door de ogen van de bijen.

De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan Het Lunenburgplein.

 

 

India in Open Huis Ontmoetingskerk 11 mei

 

Woensdag 11 mei is er weer Open huis in de Ontmoetingskerk (Slangenburg 3 in Sterrenburg).

Deze morgen zal ds. Gert Jan Vogel van de Zuidhovenkerk vertellen over zijn reis naar India en over het lesgeven op de theologische school op het platteland bij Calcutta.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de kerk. Er is gelegenheid om onder het genot van een kopje thee of koffie een gezellig gesprek te voeren en nieuwe contacten te maken.

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen aan het Lunenburgplein voor de ingang van de kerk.

 

 

 

Open Huis Ontmoetingskerk 13 april met pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

 

Woensdag 13 april is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Dordrecht  in de wijk Sterrenburg.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen welkom in de kerk en wordt gastvrij ontvangen met koffie of thee. Er is gelegenheid voor een fijn gesprek of het maken van nieuwe contacten.

 

Deze morgen vertelt Willem Somer over zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, een voettocht van de Spaans/Franse grens naar Santiago de Compostela. De route die hij liep wordt ook wel de Camino Francčs genoemd. Gedurende 38 dagen liep hij 800 km.

 

Per openbaar vervoer is de kerk te bereiken met de buslijnen 5 en 7. De bussen stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

ir

 

 

Opmaat naar Pasen

in Open Huis Ontmoetingskerk 23 maart

 

Woensdag 23 maart is er weer Open huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Deze morgen zal ds. Kees Streefkerk een presentatie verzorgen.

 

Het is de week voor Pasen, het belangrijkste feest in de christelijke traditie. Pasen en de aanloop naar dit grote feest is door de eeuwen heen uitvoerig door kunstenaars verbeeld. Vroeger veelal in opdracht van de kerk of van draagkrachtige individuen, later steeds meer vanuit de eigen spiritualiteit van de kunstenaar.

In een Opmaat naar Pasen kijken we naar voorbeelden van dit verbeeld geloof. Naast klassieke en figuratieve beelden is er ook aandacht voor abstracte en soms ook controversiële beelden.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de kerk, waar men onder het genot van een kopje koffie of thee ook gelegenheid heeft voor een fijn gesprek en het maken van nieuwe contacten.

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

Open Huis Ontmoetingskerk 9 maart

met troon van Toetanchamon

 

Woensdag 9 maart is er weer Open Huis in de

Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Iedereen is van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom in de kerk om onder het genot van een kopje koffie of thee een gezellig praatje te hebben of nieuwe contacten te maken.

 

In dit Open Huis zal Hans van Rossum een presentatie verzorgen over de troon van Toetanchamon. Op het moment dat Howard Carter op 25 november 1922 voor het eerst een blik kon werpen in de grafkamer van de jong overleden farao Toetanchamon (1333-1323 v.C.) in de Vallei der Koningen in Egypte had hij ongetwijfeld geen idee wat hij aan zou treffen in het tot dan toe vrijwel ongeschonden graf. Onder de duizenden vondsten bevond zich ook de gouden troon van koning Toetanchamon. Deze morgen hoort u het verhaal van Carter en gaan wij kijken naar een aantal van de prachtige vondsten uit die grafkamer waarbij de gouden troon en vooral het indrukwekkende rugpaneel ervan extra worden uitgelicht. Wat maakt het rugpaneel van deze troon zo bijzonder? Dat is het materiaal waarmee en de techniek waarin Toetanchamon en zijn gemalin koningin Anchesenamon staan afgebeeld. Het geheel is aangebracht tegen een bekleding van goud en toont ons de hoge graad van vakmanschap die men gedurende de regering van koning Toetanchamon, specifiek voor wat betreft het inlegwerk met stukjes gekleurd glas, bezat. Om het concreter te maken; wij gaan dan ongeveer 3345 jaar terug in de tijd.

De kerk is met openbaar vervoer te bereiken met de bussen van de buslijnen 5 en 7, die stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

Het Hof van Nederland in Open Huis Ontmoetingskerk 24 februari

 

 

Woensdag 24 februari is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom. Er wordt koffie en thee geschonken en er is gelegenheid voor een gezellig gesprek en het maken van nieuwe contacten. Ook wordt er deze morgen een presentatie gegeven over Het Hof van Nederland. Stadsarchivaris dhr. TJ de Bruijn zal deze presentatie, over het vorig jaar nieuw geopende museum in Dordrecht, verzorgen.

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

 

Stichting Sport for Empowerment in Open Huis Ontmoetingskerk op 10 februari

 

Woensdag 10 februari is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de  Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom . Onder het genot van een kopje koffie of thee is er gelegenheid voor ontmoeting en een fijn gesprek.

 

Deze morgen zal Ellenoor Vegter-Paine een presentatie verzorgen over het land Sierra Leone en over de stichting Sport for Empowerment  (SFE)  die in Sierra Leone projecten heeft opgezet op gebied van onderwijs en sport voor jonge kinderen. Deze stichting was onlangs nog genomineerd voor de Dordtse vrijwilligersprijs.

 

Per openbaar vervoer is de kerk te bereiken met de bussen van de buslijnen 5 en 7 die stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

 

Oude schoolplaten in Het Open Huis in de Ontmoetingskerk op 27 januari

 

 “De schoolmeester vertelt”. Aan de hand van oude schoolplaten neemt gepensioneerd  schoolmeester Pim Konijnendijk de gasten mee door de geschiedenis.

De schoolplaten die in de jaren 40, 50 en 60 werden gebruikt op de scholen zullen voor velen een gevoel van nostalgie oproepen. Zeker als daar op een meeslepende manier bij wordt verteld.

Woensdagmorgen 27 januari is men van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom in de kerk aan de Slangenburg 3 (Lunenburgplein) in Sterrenburg.

Elke bezoeker wordt gastvrij ontvangen en er is gelegenheid voor ontmoeting en een fijn gesprek.

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

 

 

Percival Stubbs en Minou den Hals

in Open Huis Ontmoetingskerk

woensdag 13 januari.

 

 

Woensdag 13 januari is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg.

Het is inmiddels traditie dat Percival Stubbs de eerste Open Huis ochtend in het nieuwe jaar verzorgt, samen met Minou den Hals die de presentatie weer met prachtig harpspel zal omlijsten.

Het onderwerp gaat over de geheimen van Roslyn Chapel in Schotland.

Percival zal proberen antwoord te geven op de vraag wat  de bouwheren ons wilden vertellen omtrent de symboliek en of de Heilige Graal hier nog te vinden is .

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom. Er wordt koffie en thee geschonken en er is gelegenheid voor een fijn gesprek en gezellig samenzijn.

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

Websites Dordtse kerken etc.

 

www.dewilhelminakerk.nl

 

Wilhelminakerk

www.geloofindordrecht.nl 

Gereformeerde Kerkbode 2009

 

www.grotekerk-dordrecht.nl

Grote Kerk

 

www.katholiekdordrecht.nl

Katholieke parochies

 

www.kerkenvandordrecht.nl

Gezamenlijke kerken

 

www.rvkdordrecht.nl 

Raad van Kerken

 

www.waalsekerken.nl

 

Waalse Hervormde Gemeenten

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl