Open Huis Ontmoetingskerk 2013

 

Elke 2e en 4e woensdag van de maand

van 10.00 tot 12.00 in de Ontmoetingskerk

 

 

03.12.13 woensdag 11 december Vredeslied door musicus Arie de Bruijn

19.11.13 woensdag 27 november Orgelbouwer van der Veer

08.11.13 woensdag 13 november PAULUS in NUMMIS

21.10.13 woensdag 23 oktober: Reis naar Ethiopië door Hans van Wijk

05.10.13 woensdag 9 oktober: Hans Berrevoets “De Toekomst van het Verleden”

08.09.13 Woensdag 11 sept: Molens en Waterbeheersing

15.08.13 Woensdag 21 aug: Film EARTH FLIGHT

07.06.13 Woensdag 12 juni: Rome toen en nu door Percival Stubbs

13.05.13 Woensdag 22 mei: Margreet Lefeber over Margaretha van Godewijck

03.05.13 Woensdag 8 mei: Operatie Black Tulip door Jan Sintemaartensdijk

15.04.13 Woensdag 24 april: Alpenflora door Dick Apon

05.03.13 Woensdag 13 maart: ‘Onbekend Iran’ door de heer Baan

20.02.13 Woensdag 27 februari: Presentatie over Majoor Bosshardt

08.02.13 Woensdag 13 februari: Film over reis naar Canada door Hr Wentzel

16.01.13 Woensdag 23 januari: ds Riet Boogaard over reis naar kerk in Ghana

02.01.13 Woensdag 9 januari: Irishuis en het begin van Outsider Art in Roemenië

 

Programma-overzicht januari t/m augustus 2013

Open Huis 2012

Open Huis 2011

Open Huis 2010

Nieuws uit de kerken 2010-2

Nieuws uit de kerken 2010-1

Nieuws uit de kerken 2009-2

Oudere berichten te lezen via Dordts Nieuws 2008

 

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

“Vredeslied” door musicus Arie de Bruijn

 Open Huis Ontmoetingskerk 11 december

 

In het laatste Open Huis van 2013, in de aanloop naar het kerstfeest, wordt het vredeslied besproken en gezongen. Musicus Arie de Bruijn, ook werkzaam bij Kerk en Vrede houdt een inleiding met als onderwerp ‘Vredesliederen’.

 

Het vredeslied loopt zomaar weg uit de engelenzang: Ere zij God en vrede op aarde. Maakt de kerk nog werk van de vrede of heeft zij dat uitbesteed aan anderen?

 

Het lied blijkt nog altijd een goed voertuig om het thema vrede op de agenda te houden. Kerk en Vrede heeft in 2009 een eigen bundel met 25  ‘liederen om vrede’  uitgegeven. 

 

Iedereen is van harte welkom:

 

Woensdagmorgen 11 december

van 10:00 tot 12:00 uur in de

Ontmoetingskerk, Slangenburg 3, Dordrecht. 

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

 

Orgelbouwer van der Veer in Open Huis Ontmoetingskerk 27 november.

 

19.11.13

Woensdag 27 november komt de Dordtse orgelbouwer van  der Veer in het Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg.

 

Meneer van der Veer zal vertellen over zijn werk en dat ook illustreren met beeldmateriaal.

 

Iedereen is van harte welkom in de kerk van 10.00 tot 12.00 uur. Er wordt koffie en thee geschonken en naast de presentatie is er volop gelegenheid voor ontmoeting of een fijn gesprek in een gastvrije omgeving.

 

Per openbaar vervoer is de kerk te bereiken via de bussen van de lijnen 5 en 7, die stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

 

PAULUS in NUMMIS in Open Huis Ontmoetingskerk 13 november 2013

 

Woensdag 13 november houdt Martin Bloemendal in het Open Huis in de Ontmoetingskerk een presentatie met als onderwerp PAULUS IN NUMMIS.

 

Hij illustreert daarin Paulus’ reizen aan de hand van de munten destijds geslagen in de plaatsen die hij bezocht heeft. Naast de afbeeldingen zijn er ook munten in het echt te zien. Zodoende reizen we allen mee van Tarsus via Damascus, Jeruzalem en tientallen andere plaatsen naar Rome!

 

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3. Er is koffie en thee en gelegenheid voor een goed gesprek en gezellig samenzijn.

 

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk

 

 

 

 

Ethiopië in Open Huis Ontmoetingskerk

 op 23 oktober

 

Op woensdag 23 oktober is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg. Deze morgen zal Hans van Wijk vertellen over zijn reis naar Ethiopië.

 

Naast schitterende natuurfoto’s zal hij ook foto’s laten zien die een beeld geven van de cultuur van dit Afrikaanse land.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de kerk aan de Slangenburg 3. Er wordt koffie en thee geschonken en men kan in een gezellige gastvrije omgeving anderen ontmoeten.

 

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk (Lunenburgplein).

 

 

 

Open Huis Ontmoetingskerk 9 oktober met Hans Berrevoets: De toekomst van het verleden.

 

05.10.13

Woensdag 9 oktober a.s. zal Hans Berrevoets van het Platform Stedelijke Herdenking een presentatie geven met als onderwerp “ De toekomst van het verleden”.

 

Hij zal daarin spreken over actuele ’ historische’ gebeurtenissen in Dordrecht.

Het Open Huis in de Ontmoetingskerk (Slan-genburg 3) duurt van 10.00 tot 12.00 uur en iedereen is er van harte welkom.

 

Er wordt koffie en thee geschonken en er is gelegenheid voor een fijn gesprek en voor gezellig samen zijn in een gastvrije omgeving.

 

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

Molens en waterbeheersing

in Open Huis Ontmoetingskerk 11 september

 

Tijdens het Open Huis van 11 september in de Ontmoetingskerk staat het onderwerp MOLENS en WATERBEHEER centraal. Dhr. Erik Stoop van de Stichting Molendocumentatie en zelf molenaar en beheerder van de middelste molen van Cabauw, zal in een presentatie in het kort de geschiedenis van het malen bespreken vanaf de oudheid tot nu.

 

Daarna zal wat uitgebreider ingegaan worden op de vorming van polders, waarbij de nadruk zal liggen op het poldergebied in Zuid-Holland en West-Utrecht, daar deze polders helemaal door mensenhanden zijn “gemaakt”. De belangrijke rol van de molens hierin zal nader worden belicht.

 

Dordrecht is, als stapelplaats van onder meer hout, erg belangrijk geweest voor de houtindustrie in ons land. Het aantal zaagmolens is daardoor groot geweest en heeft een belangrijke rol gespeeld in de industrialisatie van Dordrecht.

 

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in het Open Huis. Er wordt koffie en thee geschonken en er is gelegenheid voor ontmoeting en gezellig samen zijn.

De Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 is via de buslijnen 5 en 7 te bereiken.

 

 

 

 

Zomer Open Huis Ontmoetingskerk

met de film Earth Flight.

 

Woensdag 21 augustus staan de deuren van de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg weer open voor het 2e Zomer Open Huis van dit seizoen.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom. Men wordt gastvrij ontvangen met koffie, thee en wat lekkers. De film Earth Flight (een vlucht over de continenten gezien vanuit het perspectief van trekvogels) wordt getoond en daarnaast is er gelegenheid voor een fijn gesprek en gezellig samen zijn.

Per openbaar vervoer kunt u bij de kerk komen via de buslijnen 5 en 7.

 

 

Rome toen en nu

 

Rome toen en nu : een lezing door Percival Stubbs in Het Open Huis in de Ontmoetingskerk op woensdag 12 juni.

 

Rome is de hoofdstad en grootste stad in Italië met nu circa 3 miljoen inwoners.

Het is de  urbs aeterna” waar alle wegen naar leiden, de stad die eeuwenlang de machtigste stad was en nu een waar openluchtmuseum is.

Er valt zoveel te zien waardoor je altijd tijd tekort komt, maar hoe zag Rome eruit voor onze jaartelling? Wat stond er bijvoorbeeld op de plek van het Colosseum, het Vaticaan en hoe zag het Forum Romanum, het Circus Maximus en de Trevi fontein  eruit?

De auteur Percival Stubbs zal middels een beeldpresentatie antwoord geven op deze vragen. Met medewerking van de Dordtse harpiste Minou den Hals.

 

Vanaf 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom!

Er is koffie of thee en gelegenheid voor ontmoeting en gezellig samen zijn.

Per openbaar vervoer is de Ontmoetingskerk (Slangenburg 3) te bereiken via de bussen van de lijnen 5 en 7, die stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

Margreet Lefeber-Karres

 over Margaretha van Godewijck.

 

13.05.13

Woensdag 22 mei zal mevrouw Margreet Lefeber-Karres een lezing houden met als titel: ‘Op zoek naar Margaretha van Godewijck, een gelovige vrouw in de 17e eeuw.’

 

Zij vertelt daarin over haar onderzoek naar het leven van de Dordtse dichteres/kunstenares Margaretha van Godewijck die leefde in de zeventiende eeuw. Margreet Lefeber, oud-docente Klassieke talen aan het Johan de Witt gymnasium, heeft voor dit onderzoek o.a. gebruik gemaakt van handgeschreven bundels in het Erfgoedcentrum Diep. In deze bundels staan gedichten in het Nederlands, Frans en Latijn, aquarelletjes bij Latijnse motto’s en een hoeveelheid citaten in Grieks en Latijn, die meestal ontleend zijn aan de bijbel.

 

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingskerk. Er wordt koffie of thee geschonken, er is een boekentafel en gelegenheid voor ontmoeting of een fijn gesprek. Het adres van de kerk is Slangenburg 3 en de bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

Operatie ‘Black Tulip’ in Open Huis Ontmoetingskerk op 8 mei 2013.

 

03.05.13

Woensdagmorgen 8 mei is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg aan de Slangenburg 3. De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de kerk, waar de heer Jan Sintemaartensdijk een presentatie zal geven aan de hand van het boek Operatie Black Tulip van de auteurs  Jan Sintemaartensdijk en Yfke Nijland.

 

Operatie Black Tulip was de codenaam waaronder in 1946 onze regering  een afspraak had gemaakt met het Engelse bezettingsleger in Duitsland om alles wat Duits was uit Nederland te verwijderen . Op het moment van de bevrijding in 1945 woonden er in ons land ongeveer 25.000 mensen  die de Duitse nationaliteit hadden. De meesten van hen waren hier geboren en volkomen vernederlandst. Maar de haat tegen alles wat Duits was, was zo groot dat we ze allemaal wilden uitzetten.  Hun goederen werden verbeurd verklaard en van de mensen die hier altijd gewerkt hadden werden zelfs hun pensioenrechten onteigend.  Ook gezinnen waarin de vrouw Nederlandse was vielen onder de regeling, want zij had door haar huwelijk haar Nederlanderschap verspeeld.  Smeekbeden van Nederlandse grootouders om hun kleinkinderen hier te houden vanwege het gebrek aan voedsel in Duitsland werden genegeerd.  Er werden een paar grote kampen ingericht om de gezinnen  onder te brengen tot  aan hun uitzetting.

Met name de kerken keerden zich tegen het soms onmenselijke beleid en uiteindelijk zette de regering  de uitzendingen stop.

 

Auteur  Jan Sintemaartensdijk  was tot aan zijn pensioen conrector van een scholengemeenschap in Ridderkerk. Hij deed onderzoek naar een aantal gebeurtenissen van kort na de bevrijding  en zijn boek ‘De Bleekneusjes van 1945’  over het tijdelijke verblijf van 30.000 Nederlandse kinderen in het buitenland had zoveel succes dat het onderwerp werd voor drie uitzendingen van het radioprogramma OVT van de VPRO en voor een aflevering van het tv-programma Andere Tijden. Vervolgens schreef hij samen met Yfke Nijland het boek Operatie Black Tulip, dat ook onderwerp werd van een tv-uitzending.  Yfke werkte als journaliste o.a. voor het NOS-journaal en is momenteel adjunct-eindredacteur van het televisieprogramma Andere Tijden.

 

 

 

 

Alpenflora in open Huis Ontmoetingskerk.

 

15.04.13

Op woensdagmorgen 24 april a.s. zal Dick Apon in het Open Huis in de Ontmoetingskerk een presentatie geven over de Alpenflora.

 

Op zijn vele wandelingen door de bergwereld van Oostenrijk en Zwitserland heeft Dick een prachtige serie foto’s gemaakt van de Alpenflora en het berglandschap.

 

Van 10.00 tot 12.00 uur bent u van harte welkom in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg. Er wacht de bezoekers een gastvrije ontvangst en er is gelegenheid voor ontmoeting en gezellig samen zijn.

De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

‘Onbekend Iran’ in Open Huis Ontmoetingskerk

 

05.03.13

Woensdag 13 maart is er weer een Open Huis ochtend in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg. Gastspreker deze morgen is Loe Baan, bekend als organisator van Sams’ kledingactie.

 

De heer Baan heeft veel gereisd en landen bezocht waar maar weinig toeristen  komen. Iran is zo’n land en deze morgen zal hij door middel van beeld en geluid een indruk geven van het voor onze westerse wereld ‘onbekende Iran’.

 

Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de kerk. Er wordt koffie en thee geschonken en er is gelegenheid om elkaar in een gastvrije omgeving te ontmoeten.

 

De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan de Slangenburg nr. 3.

 

 

 

Woensdag 27 februari presentatie over majoor Bosshardt

 

20.02.13

Op woensdagmorgen 27 februari is er weer Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3. Van 10.00 tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom in de Ontmoetingsruimte van de kerk. In een gastvrije omgeving is er gelegenheid voor een fijn gesprek en ontmoeting. Er wordt koffie en thee geschonken.

 

Deze morgen vertelt Lenie Anceaux over het leven en werk van Majoor Bosshardt, die gedurende 75 jaar het Leger des Heils in veel functies heeft gediend. Haar motto was: dienend zijn, gelijkwaardig zijn, met kansen en hoop voor iedereen. Het Leger des Heils bestond in 2012 125 jaar en dat werd gevierd met veel activiteiten, waar onder de uitreiking van de Majoor Bosshardtprijs aan Lucille Werner voor haar inzet voor mensen met een beperking.

 

De Ontmoetingskerk is per openbaar vervoer te bereiken via de buslijnen 5 en 7. De bushalte is voor de ingang van de kerk.

 

 

 

 

Open Huis met rondreis door Canada

 

08.02.13

In het Open Huis van woensdag 13 februari zal Piet Wentzel een film laten zien over zijn reis door Canada.

 

De reis begint in Vancouver en gaat vanuit Victoria ,via het ruige noorden en een boottocht naar Prince Rupert, via een lange weg naar Jasper. Vervolgens wordt de  toeristische route de Icefields Parkway genomen naar het fantastische berglandschap rond Banff met de Athabasca Gletsjer. De reis eindigt in Galgary.

 

Van 10.00 tot 12.00 uur bent u deze morgen van harte welkom in het Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg. De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

Er wordt koffie of thee geschonken met wat lekkers erbij en er is gelegenheid voor ontmoeting en een fijn gesprek in een gastvrije omgeving.

 

 

 

 

Ghana in Open Huis Ontmoetingskerk

woensdag 23 januari

 

16.01.13

Op woensdagmorgen 23 januari zal wijkpredikant ds Riet Boogaard in het Open Huis vertellen over de reis die ze met Kerk in Actie maakte naar Ghana. Tijdens deze reis maakten leden van de Protestantse Kerk in Nederland kennis met wat zendingswerk vandaag de dag inhoudt in dit land.

 

Ze bezocht een ´oude´ kerk in Accra waar men swingend de collecte hield en maakte kennis met pas gestichte gemeenten in het islamitische noorden en hun zorgen en vreugden.

 

Ze laat beelden zien van een wandeling over de bomen in een tropisch regenwoud en ook van de grootste markt van West Afrika. Kortom: in een mix van beelden en verhalen wordt u getuige van een inspirerende ontmoeting met kerk en land, natuur en cultuur, geschiedenis en mensen van nu.

 

Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg. Er is koffie, thee en wat lekkers en het Open Huis duurt tot 12.00 uur. De buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

Irishuis en het begin van Outsider Art

 in Roemenië

 

02.01.13

Het eerste Open Huis in 2013 in de Ontmoetingskerk wordt gehouden op de woensdag 9 januari.

Deze morgen geeft Réka Deuten een presentatie over de geschiedenis van de outsider art in Roemenië in het algemeen en over het project Irishuis in het bijzonder en de samenwerking met de galerie voor outsider art ‘Herenplaats’ in Rotterdam.

 

Het  Irishuis is een stichting van de Diaconie van de Hongaarse Protestantse Kerk uit Roemenië en is begonnen als een dagcentrum voor verstandelijk gehandicapte volwassenen. Een van de activiteiten voor deze mensen was kunsttherapie waar sommige deelnemers adembenemende werken hebben verwaardigd. Door hen steeds betere materialen te geven, werden steeds mooiere werken gemaakt en bloeiden de deelnemers helemaal op. Toen is besloten om een prijs voor verstandelijk gehandicapte kunstenaars te initiëren. Hiermee was het introduceren van outsider art in Roemenië een feit.

Van 10.00 tot 12.00 uur is men van harte welkom in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3. De bussen van de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

 

 

 

Websites Dordtse kerken etc.

 

www.dewilhelminakerk.nl

 

Wilhelminakerk

www.geloofindordrecht.nl 

Gereformeerde Kerkbode 2009

 

www.grotekerk-dordrecht.nl

Grote Kerk

 

www.katholiekdordrecht.nl

Katholieke parochies

 

www.kerkenvandordrecht.nl

Gezamenlijke kerken

 

www.rvkdordrecht.nl 

Raad van Kerken

 

www.waalsekerken.nl

 

Waalse Hervormde Gemeenten

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl