Nieuws uit de kerken 2009-2

 

07.12.09  Lichtjestocht op 18 december

02.12.09  Met Rembrandt op weg naar Kerst * 9/12 Open Huis Ontmoetingskerk

01.12.09  Kerststal in Wilhelminakerk vanaf zaterdag 12 december

24.11.09  Raad van Kerken steunt DAC bij verhuizing

18.11.09  Bamenda in Open Huis Ontmoetingskerk op 25 nov.

10.11.09  Iona Vespers in Wilhelminakerk 15 november

04.11.09  11 november Open Huis met het Kon. Ned. Geleidehonden Fonds

26.10.09  Tiende Bachcantate in Wilhelminakerk op 1 november

26.10.09  Nieuwe wijkpredikant in Ontmoetingskerk zondag 1 november

21.10.09  Nederlands Bijbel Genootschap houdt lezing in Ontmoetingskerk

12.10.09  De Geest van God en Jezus in de natuur en de cultuur

06.10.09  Gerdien in Open Huis Ontmoetingskerk over het boekenvak

24.09.09  Psalmen voor nu op 4 oktober in Wilhelminakerk

16.09.09  Paddenstoelen in de Ontmoetingskerk op 23 sept.

01.09.09  Start Open Huis Ontmoetingskerk Sterrenburg op 9 september

12.08.09  Uitnodiging en Programma Open Huis Ontmoetingskerk 2009-2010

11.08.09  Zomer Open Huis in Ontmoetingskerk op woensdag 19 augustus

 

Websites kerken

 

Nieuws uit de kerken 2009-1

Voorgaande berichten te lezen via Dordts Nieuws 2008

 

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Lichtjestocht op 18 december.

 

 

07.12.09

Op vrijdag 18 december is er weer een  “Spoor van Licht” . Deze feestelijke lichtjestocht , die inmiddels al voor de vijfde achtereenvolgende keer wordt gehouden,  begint vanaf de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg in de wijk Sterrenburg. Jong en oud mag meelopen. De route is buggy-en rolstoelvriendelijk.

 

Men  moet zelf voor een veilige lampion en lichtje zorgen. We verzamelen om 18.00 uur voor de kerk en om 18.15 uur vertrekt de stoet voor een spannende tocht vol verrassingen door donker Sterrenburg. Tegen 19.00 uur is men vervolgens welkom in de kerk, waar direct aansluitend een kort programma wordt aangeboden, met een verhaal : ‘ Het mooiste geschenk’ , afgewisseld door zang van de kinderen en door samenzang. Daarna is er een warm onthaal (drinken en lekkers) voor allen die nog wat willen napraten of een kijkje nemen bij de tafels, waarop van alles is uitgestald en waar ook kerstspulletjes ten bate van goede doelen te koop zijn.  Van harte aanbevolen!!!.

De buslijnen 5 en 7 stoppen voor de kerk.

 

 

Met Rembrandt op weg naar

Kerst in Open Huis in de

Ontmoetingskerk

 

02.12.09

Op woensdagmorgen 9 december zal Marianne Pompert een lezing houden in het Open Huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg. Marianne, die kerkelijk werker is in de Maranathakerk in Dubbeldam zal vertellen over de manier waarop Rembrandt  het advents- en kerstverhaal uit het Lucas evangelie verbeeld heeft.

 

Bij het verbeelden van een Bijbels verhaal werkte Rembrandt als een toneelregisseur. Hij stelde als het ware scherp op de figuren die er het meest toedoen. Ook zullen we zien hoe Rembrand zich hierin van tijdgenoten onderscheidt.

 

Verder is er deze morgen gelegenheid om in een kleine workshop een 3-d kerstkaart te maken. De kosten hiervoor bedragen €1,25 per persoon. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom. Er is koffie, thee en koek en men kan deze morgen tot 12.45 uur blijven. Ook is er gelegenheid voor een praatje of een spelletje.

 

Dit is het laatste Open Huis van dit jaar. In januari gaat het weer verder op elke 2e en 4e woensdagmorgen van de maand. De buslijnen 5 en 7 stoppen voor de kerk.

 

 

Kerststal in

Wilhelminakerk

 

 

 

01.12.09

Het is december! Daarom een bericht, dat licht kan brengen in de donkere dagen voor kerst. De grote, sfeervolle kerststal is vanaf zaterdag 12 december tot begin januari 2010 weer in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41 te zien.

 

 

 

De belangstelling voor der kerststal, waarin elk jaar nieuwe accenten worden gezet, bevat zich in een stijgende lijn. Vooral op zaterdagmiddagen voor de kerst weten ook veel mensen, die anders niet in de Wilhelminakerk komen, de kerststal te vinden en te waarderen. Dat geldt voor mensen van alle leeftijden!

Op zaterdag 12 december zal om 14 uur de ,,opening" zijn van de kerststal. Die middag blijft een ieder tot 17 uur welkom. Ook op zaterdag 19 december is de Wilhelminakerk van 14 tot 17 uur geopend voor ontmoetingen rond de kerststal. De kapel van het Leger des Heils treedt op 12 december van 15 tot 16 uur op. Zowel op 12 december als op 19 december is het vanaf 16 uur weer carols zingen!  De open kerk op de twee zaterdagmiddagen voor kerst is een vermelding in de (eigen) agenda waard.

 

 

Bamenda in Open Huis

Ontmoetingskerk

 

 

18.11.09

Op woensdagmorgen 25 november zal Gonnie Walrecht te gast zijn in het Open Huis in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg.  Zij zal iets vertellen over het ziekenhuis in Bamenda, een partnergemeente van Dordrecht in Kameroen, waar gehandicapte kinderen een operatie kunnen krijgen en gerevalideerd worden. Dit ziekenhuis wordt gesponsord vanuit Dordrecht.

 

Gonnie is nauw betrokken bij  het werk van dit ziekenhuis en zij gaat er jaarlijks op bezoek om  de voortgang en uitbreiding van dit project te volgen. Veel van de daar behandelde kinderen kent ze persoonlijk en het is indrukwekkend om te horen hoe deze kinderen weer kansen krijgen op een menswaardig bestaan.  Zij zal vertellen over de bevindingen van haar laatste bezoeken  en er ook iets van laten zien.

Het Open Huis begint om 10.00 uur en loopt door tot 12.00 uur. Iedereen is welkom , er is koffie , thee en koek en gelegenheid om gezellig te praten of een spelletje te doen. Het adres van de Ontmoetingskerk is Slangenburg 3 en de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de deur van de kerk.

 

 

Iona Vespers

in Wilhelminakerk

 

 

10.11.09

Ook dit najaar vindt in de Wilhelminakerk weer een viering plaats in de traditie van Iona. Op dit eilandje voor de Schotse kust is in de loop van de eeuwen een gemeenschap ontstaan die gekenmerkt wordt door gelovig en spiritueel leven.

 

Aan dit gemeenschappelijk leven liggen verschillende bronnen ten grondslag:  naast de Keltische tradities en de Benedictijnse beginselen vormen ook mensen van nu die zich persoonlijk inzetten voor vrede, recht en geloof een bron van inspiratie.

Op zondag 15 november om 19.00 uur zullen liederen klinken die in Iona zijn ontstaan, mystiek en meditatief van karakter en vaak op meeslepende melodieën. Ze worden afgewisseld met lezingen, gebeden en momenten van stilte.

De muziekgroep van Ronald van der Schelde en de Wilhelminakerk-Cantorij verlenen o.l.v. Tineke Pennings hun medewerking.

 

 

Open  Huis in de Ontmoetingskerk met het Koninklijk Nederlands

Geleidehonden Fonds

 

04.11.09

Op woensdagmorgen 11 november is er weer een open huis in de  Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg. In het speciale programma  verzorgt de in Dordrecht wonende Anneloes Tuithof-Klop als ambassadrice van het NKGF een presentatie.

 

Zij zal haar geleidehond Dascha meenemen en  vertellen over het werk van het NKGF  door middel van een korte voorlichtingsfilm  en zij zal uit eigen ervaring vertellen hoe het is om een visuele handicap te hebben en welke rol  de geleidehond in haar leven speelt.

Het open huis is bedoeld voor iedereen uit kerk en buurt. Er is koffie, thee en koek en gelegenheid voor een goed gesprek of een gezellig spelletje. Vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur is men van harte welkom. De buslijnen 5 en 7 stoppen voor de kerk.

 

 

Tiende Bachcantate

in Wilhelminakerk

 

 

26.10.09

DORDRECHT-  In de Wilhelminakerk (Blekersdijk 41) klinkt zondag 1 november voor de tiende keer een cantate van JS Bach. De uitvoering, onder leiding van dominee/dirigent Ries van der Zouwen is onderdeel van de kerkdienst.

 

De traditie in de Wilhelminakerk begon in 2006. Dirigent/dominee Ries van der Zouwen vindt dat de uitvoering van een Bachcantate veel toevoegt aan de kerkdiensten. ,,Het is zo waardevol dergelijke diensten te beleggen, omdat we zoeken in de diepte van het leven in de hoop en de verwachting daar sporen van de Eeuwige te ervaren. Met zijn bovenwereldlijke muziek helpt Bach ons daar bij”.

Op 1 november zal worden uitgevoerd cantate 6 “Bleib bei uns, denn es will Abend werden”. Dat is een prachtig en muzikaal verassend werk met een diepzinnige tekst. De aria’s en het recitatief worden gezongen door sopraan Marna Bakker en de altus Jorg Delfos. De koorstukken zijn voor rekening van het ad-hoc Wilhelminakoor. De concertmeester van het orkest in ook nu weer Jouke van der Leest. De bijzondere kerkdienst vangt aan om 10.00 uur en pastor mevrouw Mieke Zwart zal voorgaan.

 

 

Nieuwe wijkpredikant

in de Ontmoetingskerk

 

 

26.10.09

Op zondag 1 november a.s. zal in de Ontmoetingskerk Ds. C.A. (Kees) Streefkerk als wijkpredikant worden verbonden aan de Protestantse wijkgemeente Sterrenburg in Dordrecht. 

 

Ds. Streefkerk is een aantal jaren predikant geweest van de Protestantse Gemeente in Naaldwijk. Met de komst van Ds. Streefkerk is het predikantenteam  van de wijkgemeente weer compleet.

Iedereen is van harte welkom om deze feestelijke dienst bij te wonen. In deze dienst zullen  Ds. M. E. Boogaard en Ds. C.A. Streefkerk de voorgangers zijn. De dienst begint om 10.00 uur. Vanaf 9.30 uur staat de koffie en thee klaar.

U vindt de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3. De kerk is ook goed bereikbaar met buslijn 5 en 7.

 

Nederlands Bijbel Genootschap houdt lezing in Ontmoetingskerk

 

 

21.10.09

Op woensdagmorgen 28 oktober zal Christa Baauw  iets komen vertellen over het werk van het NBG tijdens het open huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3 in Sterrenburg..

Het Nederlands Bijbel Genootschap houdt juist deze tijd de jaarlijkse Bijbel 10 daagse en zondag 25 oktober is uitgeroepen tot Nationale Bijbelzondag.

Niet alleen in ons land  verzet het NBG veel werk wat betreft het verspreiden van de Bijbel en het toerusten van mensen , maar ook in het buitenland werden en worden er vele projecten gestart, die de bijbelverspreiding  mogelijk maken. Het doel is om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen een bijbel in hun eigen taal te kunnen lezen. Vooral in China is er de laatste jaren hard gewerkt en  Christa Baauw zal in het bijzonder in gaan op het werk in dat enorme land.                                           Het aantal Christenen in China wordt nu, ondanks het feit dat er nog niet overal vrijheid van godsdienst is, geschat op 90 miljoen.,waarvan velen nog niet over een eigen Bijbel kunnen beschikken..

Vanaf 10.00 uur is men welkom in het open huis, wat duurt tot 12.00 uur. Het open huis is er voor iedereen uit kerk en buurt, die prijs stelt op een gezellige morgen.. Er is koffie thee en koek en er is volop gelegenheid voor een gesprek of een spelletje.

 

De Geest van God en Jezus

 in de natuur en de cultuur

 

12.10.09

Leerhuis 15 oktober: Dr. Nico den Bok, systematisch theoloog uit Utrecht, is de eerste spreker in het gezamenlijke leerhuis van de Ontmoetingskerk, de Wijnstok en de Bron. Hij spreekt over de vraag of en hoe de Geest van God en Jezus in de natuur en de cultuur terug is te vinden.

 

Voor protestanten is dit sinds de Reformatie een heikel thema. Wat je in de natuur en in de cultuur aantreft moet je in principe wantrouwen. God openbaart zich immers eerst en vooral in de Heilige Schrift. We zien echter steeds meer belangstelling voor cultuur (bijv. kunst) in de protestantse kerken. Veel mensen krijgen diepe religieuze gevoelens in de natuur. Is dat nu winst en moeten daar niet zo krampachtig over doen of is het toch een glibberig pad dat afleidt van het geloof in de God van de Bijbel?

Het Leerhuis staat open voor iedereen die open staat om iets te leren. De avond wordt gehouden in de Ontmoetingskerk en begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom.

 

Ds. Ben Heijting, ds. Bert de Wit,  ds. Riet Boogaard

 

Gerdien van der Leer in

open huis Ontmoetingskerk.

 

 

06.10.09

Op woensdagmorgen 14 oktober zal  Gerdien van der Leer het één en ander vertellen over het boekenvak .Gerdien is al jaren werkzaam in de bekende Dordtse boekhandel Vos & van der Leer.

 

Vragen als, hoe werkt de in- en verkoop, hoe maak je een keuze uit de duizenden titels die worden aangeboden op een inkoopbeurs, hoe weet je of een titel een bestseller wordt, hoe promoot je een (kinder)boekenweek en nog vele andere zaken komen aan de orde tijdens het open huis in de Ontmoetingskerk.

 

Vanaf 10.00 uur staan de deuren aan de Slangenburg 3 weer open voor iedereen die prijs stelt op een leuke morgen, waarin ook ruimte is voor een goed gesprek of samen een  spelletje doen. Er is koffie, thee en koek en men kan tot 12.00 uur blijven.

 

 

Psalmen voor nu.

 

 

24.09.09

 

Dordrecht -  Een eigentijdse vertolking van psalmen staat op zondag 4 oktober, om 10.00 uur, centraal in de Wilhelminakerk (Blekersdijk 41).

Drie landelijke musici – Richard Schuddebeurs, Roeland Smith en de Dordtse Ilse Bevelander - dragen dit uit. Zij waren betrokken bij de totstandkoming van vijf psalmen-cd’s. Hiervan zijn  er al meer dan vijftigduizend verkocht.

 

 

De moderne uitvoering van de psalmen is ook een onderdeel van het landelijk Calvijn-jaar, met Dordrecht als hoofdstad.

Psalmen zijn eeuwenoude woorden uit de bijbel die destijds naar het idee van Calvijn – wiens 500ste geboortedag we dit jaar gedenken - zijn vertaald naar liederen. Gezongen door de aanwezigen kerkgangers met orgelbegeleiding.

In de loop der jaren zijn deze teksten in de niet-orthodoxe kerken bij regelmaat herschreven naar gebruikelijke taal.

In deze tijd zijn nog steeds mensen zoekend naar juiste verwoording van de psalmen en op eigentijdse muziek, met behoud van essentie. Zo ook de landelijke projectgroep Psalmen voor nu, waarvan de genoemde leden in deze dienst hun psalmversies zullen laten horen.

 

Dominee Ries van der Zouwen, die hoopt voor te gaan in de dienst zegt : “Ik ben juist zo blij het projectteam  Psalmen voor nu in onze kerk te hebben, omdat zij in hun vertolking van de psalmen laten horen dat het liederen zijn, die na vier- a vijf duizend jaar nog steeds de kracht hebben om te troosten, aan te moedigen, te juichen en te huilen. Psalmen zijn liederen voor iedereen en alle tijden”.

Het projectteam bestaat uit musici uit het hele land. Inmiddels wordt in steeds meer kerken hun muziek gebruikt.

 

Drie leden van de projectgroep zijn te gast in de Wilhelminakerk en laten hun muziek horen.

Eén van hen, Roeland Smith vertelt ons : “Mensen die gewend zijn popmuziek te luisteren en te spelen, hebben geen psalmbewerkingen die passen bij hun muzikale identiteit. Psalmen voor nu wil deze onmisbare levensliederen uit de bijbel voor hen op een nieuwe manier toegankelijk maken”.

 

Na de dienst zal de groep een workshop verzorgen.

Een hartelijke uitnodiging aan mensen van deze tijd.

 

Paddenstoelen

in de Ontmoetingskerk

 

16.09.09

Op woensdagmorgen 23 september zal Cees Mastenbroek een presentatie houden over paddenstoelen in De Elzen, waarbij hij door hem gemaakte foto’s zal laten zien. 

 

Cees is IVN-Natuurgids en natuurfotograaf met een grote belangstelling voor alle ontwikkelingen in het jonge bosgebied in Polder De Biesbosch.

De presentatie zal gehouden worden tijdens het open huis in de Ontmoetingskerk. Iedereen is welkom vanaf 10.00 tot 12.00 uur. Er is koffie, thee en koek en altijd ruimte voor een gesprek of een spelletje.

De Ontmoetingskerk staat aan de Slangenburg in Sterrenburg en de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de deur.

 

Start Open Huis Ontmoetingskerk

in Sterrenburg op 9 september

 

 

01.09.09

Ook in het nieuwe seizoen, dat in september begint, staan op de 2e en 4e woensdagmorgen van de maand de kerkdeuren open.  Van 10.00 uur tot 12.00 uur is er dan open huis voor kerk en buurt.

 

Iedereen is van harte welkom voor een praatje, een luisterend oor of zomaar voor de gezelligheid. Er wordt elke keer een kort programma aangeboden en er is koffie,thee en koek. Het open huis wordt goed bezocht door een grote groep vaste bezoekers en de  programma’s die worden aangeboden trekken per keer veel belangstellenden.

 

Op 9 september begint het open huis weer, met daarin een bijdrage van Wil en Dickie Trumpie over klederdrachten uit het Zwarte Woud en het Zwitserse Fricktal. Zij kunnen boeiend vertellen over dit onderwerp en hebben veel materiaal bij zich wat getoond en geshowd wordt.

De kerk staat aan de Slangenburg (nr. 3) en de buslijnen 5 en 7 stoppen voor de kerk.

 

IR

 

Zomer Open Huis

in Ontmoetingskerk

19 augustus

 

 

11.08.09

Woensdag 19 augustus  zal er een extra zomer open huis  zijn in de Ontmoetingskerk.

De kerk is open vanaf 10.00  tot 12.00 uur, koffie, thee en koek zijn gratis. Er wordt een kort programma aangeboden ,dit keer aan de hand van foto’s over Griekenland en Barcelona. Ook is er gelegenheid om te praten, te luisteren  en een spelletje te doen. Iedereen is van harte welkom in dit extra open huis in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg in Sterrenburg.

 

Websites Dordtse kerken etc.

 

www.dewilhelminakerk.nl

 

Wilhelminakerk

www.grotekerk-dordrecht.nl

Grote Kerk

 

www.katholiekdordrecht.nl

Katholieke parochies

 

www.kerkenvandordrecht.nl

Gezamenlijke kerken

 

www.rvkdordrecht.nl 

Raad van Kerken

 

www.waalsekerken.nl

 

Waalse Hervormde Gemeenten

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl