Oud-Dordtenaar Eddy Boevink zet toon
in Hengelo

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

DORDRECHT/HENGELO - Eddy Boevink timmerde al aan de weg als voorzitter van de winkeliersvereniging Spuiweg in Dordrecht en als bedrijfsleider van de boekhandel van de Hoop. Hij laat nu ook van zich spreken in zijn nieuwe, oude woonplaats Hengelo.

De Twenthse Courant Tubantia bericht daarover onder de titel:

Nieuw hart voor vergeten stadspark


Hij wandelt zo'n drie, vier keer per week door het desolaat ogende Prins Bernhardplantsoen.

Het moet daar weer gaan bruisen, vindt Eddy Boevink. Hij heeft de plannen klaar, en die lopen in de pas met de gemeentelijke ideeŽn; de gesprekken gaan nu over de laatste financiŽle obstakels.

Het park verdient een flinke opknapbeurt. Zo is de vijver aan vernieuwing toe en de muziekkoepel kan een verfje gebruiken. En de belangrijkste ingreep: de metamorfose van de oude, verwaarloosde voliŤre tot horecapaviljoen De Ontmoeting. Episch centrum van herboren groene stadshart. Boevink: "Zie je het al voor je? Mťt een terras van 150 stoelen. Verwarmd en overkapt. Je kunt er de hele winter zitten."

Hij is initiatiefnemer van het project, dat past binnen de doelstellingen van de stichting Werk en Zorg, waarvan hij voorzitter is. Hij is ook directeur van Allerzorg Detachering. Dit re-integratiebedrijf is eveneens een rol toegedacht in het hernieuwde stadspark.

Hij schetst een sfeervol beeld van de bedrijvigheid bij paviljoen De Ontmoeting. "We gaan vooral werken met een kleine kaart. Soep, broodjes, koffie, thee, biertje, wijntje, borreltje. En huisgemaakte chocolade, cake, koek en taart."

Maar zakenlunches zijn er ook mogelijk, evenals recepties, feesten en partijen. Mits een gezelschap de omvang van veertig man niet overstijgt, want zo groot is het paviljoen nou ook weer niet. De gemeente breidt de accommodatie trouwens wel een paar meter naar voren uit met een serre. Er ligt anderhalve ton voor de verbouwing op de plank. De stichting Werk en Zorg moet zelf voor de inrichting zorgen.

Het personeel is er ook al. Althans: de J.P. van den Bentstichting wil graag meedoen om cliŽnten werkervaring op te laten doen. Naast een kok en een bedrijfsleider kunnen er zo'n acht mensen met een verstandelijke beperking aan de slag, in twee ploegen van vier. Het voorbeeld van deze aanpak is de succesvolle lunchroom Terminus de Onthaasting in Amersfoort.

Re-integratiebedrijf Allerzorg Detachering kan zelf de mensen leveren om onderdelen van het plantsoen op te knappen en te onderhouden. Het zijn mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die zo de kans krijgen om te klussen. Dat heeft, zegt Boevink, ook een mooie kant: "Mensen die vroeger de overlast veroorzaakten in het plantsoen, zijn straks degenen die het park schoonhouden en de sociale controle uitoefenen."

Er hoort eveneens een speeltuin bij, vindt hij. Daar heeft de gemeente trouwens geen omkijken naar: "Die zetten we er zelf wel neer." Hetzelfde geldt voor een jeu de boulesbaan. Die mag ook niet ontbreken, vindt Eddy Boevink.

Het paviljoen moet het hele stadspark nieuw leven inblazen. Het is dan ook de bedoeling dat de stichting met grote regelmaat muzikale en culturele evenementen gaat organiseren. De voorzitter heeft daartoe al een balletje opgegooid bij Metropool en het Rabotheater. "Ze zijn enthousiast, ze willen graag inhaken." Ook de Hengelose filmliga is benaderd. "Want films werden vroeger ook al in het plantsoen vertoond."

De verwaarloosde vijver moet, in het kader van het totaalplan, stevig worden aangepakt. De gemeente wil proberen de renovatie versneld uit te voeren. Als het aan Boevink ligt, komt er ook nog een mooie fontein bij...

Hij is als enige potentiŽle exploitant in gesprek met de gemeente. Het gaat over geld. Op het stadhuis willen ze graag de garantie dat hij de eerste jaren financieel kan opvangen. Boevink wil dat oplossen door het aantrekken van sponsors. Dus wil de gemeente de namen op papier. Een vicieuze cirkel: die sponsors tekenen pas als ze zeker weten dat het nieuwe paviljoen kan beginnen. Ze komen er wel uit, verzekert Eddy Boevink. Inmiddels heeft hij de jacht op sponsors geopend. De reacties stemmen tot optimisme.

 

www.tomsschaakboeken.nl