Debat-avond rond GeorgiŽ,
onverwachte speler op het wereldtoneel


op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Uitnodiging
Debat-avond rond GeorgiŽ, onverwachte speler op het wereldtoneel

 

Op donderdag 27 november 2008 is er in de Wereldwaag, Wijnstraat 237, Dordrecht, een debat over het spel om invloed en macht in de Kaukasus. Een spel met wereldwijde dimensies. Naast Rusland is GeorgiŽ hoofdrolspeler, een onverwachte rol voor deze jonge republiek. Waar gaat het in de Kaukasus om, wat is GeorgiŽ voor een land, wat is de aard van het spel met zoveel gewelddadige aspecten?

 

Begin augustus 2008 brak er na een periode van oplopende spanningen een gewapend conflict uit tussen Rusland en GeorgiŽ. Inmiddels heerst er een wapenstilstand met het karakter van een gewapende vrede. Enkele maanden na de oorlog kan men vaststellen, dat de fragiele politieke omstandigheden in de Kaukasus alleen nog maar verder onder druk zijn komen te staan.

 

De eenzijdige erkenning door Rusland van Zuid-OssetiŽ en AbchaziŽ Ė recent afgesplitst van GeorgiŽ Ė leidt een nieuwe fase in de regio in. Maar er is een bredere dimensie. Vormen GeorgiŽ en eigenlijk de gehele Kaukasus de inzet voor een nieuwe koude oorlog? Wat is de rol van het westen, de rol van EU en de NAVO? En meer op het humanitaire vlak: wat wordt de status van de gemengde bevolking van Zuid-OssetiŽ?

 

Voldoende vragen. De antwoorden komen van Alexandra GabriŽlli, beheerder van een website over GeorgiŽ, van Luuk Blom, Tweede Kamerlid PvdA (onder voorbehoud) en van Guido de Graaf Bierbrauwer van IKV Pax Christi. De Kaukasus en in het bijzonder GeorgiŽ komen in de volle breedte langs: landen en volkeren met hun (actuele) geschiedenis, de geopolitieke situatie, de verhouding met Rusland en het westen, de toestand rond mensenrechten en vluchtelingen.

 

De avond begint om 20.00 uur. Het debat wordt geleid door Frans-Bauke van der Meer. Ter afsluiting is er een proeverij van Georgische wijnen Ė met toelichting. Het geheel wordt georganiseerd door het COS Zuid-Holland Zuid in samenwerking met Stichting Oost-Europa Projecten en Werkgroep Internationaal GroenLinks.

 

Nadere inlichtingen:
Ineke van der Heiden, COS ZHZ, tel. 078 -613 17 88††
◘◘◘

 

                                                              www.tomsschaakboeken.nl