Antwoord van minister op Kamervragen over moskee in Dordrecht

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Geachte Voorzitter,

 

Hierbij bied ik u mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de antwoorden aan op de door de leden Fritsma en Madlener (beiden PVV) ingezonden schriftelijke vragen over het verlenen van een bouwvergunning voor de bouw van een moskee in Dordrecht. De kamervragen hebben als kenmerk 2070811920 en zijn ingezonden op 18 februari 2008.

 

 

Vraag 1

Is het waar dat de bouw van de nieuwe moskee in Dordrecht pas aan de bewoners van de wijk De Dordtse Hout bekend is gemaakt, nadat de laatste woning in de wijk was opgeleverd? Zo ja, vindt u dit geen vorm van misleiding?

 

Antwoord 1

Bij gemeente Dordrecht is een ambtsbericht opgevraagd en daaruit is het volgende gebleken. De wijk “Dordtse Hout” is een relatief nieuwe wijk waarvan het merendeel van de woningen (circa 250 woningen) in de periode tussen 1997 en 2000 is opgeleverd. Daarnaast was er nog een aantal vrije kavels. De laatste drie woningen zijn medio september 2002 gereed gemeld. Medio 2001 is voor het eerst gesproken over de locatie naast de wijk “Dordtse Hout” als mogelijke locatie voor de bouw van een moskee. Eind 2001 is met omwonenden over de eerste schets van de moskee gecommuniceerd. De Islamitische vereniging Al Fath heeft op 30 december 2002 een aanvraag om een bouwvergunning ingediend voor het oprichten van een moskee met bijbehorende voorzieningen. Vanaf dat moment waren de bewoners van de wijk "Dordtse Hout" formeel op de hoogte van het plan van de aanvrager om op deze locatie een moskee te vestigen. De constatering dat de plannen naar buiten zijn gebracht toen de laatste woningen in de wijk "Dordtse Hout" waren opgeleverd is op zich juist.

De suggestie dat bewust op dat moment zou zijn gewacht om zodoende de bewoners te misleiden is  onjuist, aldus de gemeente Dordrecht. Bij de beoordeling van de locatie is gekeken naar ruimtelijke, functionele en milieuaspecten. Alleen op basis hiervan is tot een positief oordeel gekomen.

 

Vraag 2

Deelt u de mening dat het verlenen van de bouwvergunning bijzonder onverstandig is, nu het bestuur van de islamitische vereniging Al Fath al in 2004 verklaarde dat het geld voor de bouw van de moskee niet beschikbaar was 1), terwijl dit bestuur recentelijk heeft verklaard dat dit nog steeds niet het geval is? 2)

 


Antwoord 2

De bevoegdheid tot het verlenen van een bouwvergunning ligt bij de gemeente, die daarbij toetst aan het bestemmingsplan, eisen van welstand en bouwvoorschriften. Naar mijn mening wordt hier op juiste wijze invulling gegeven aan de onderscheidenlijke verantwoordelijkheden van rijk en gemeenten.

 

Vraag 3

Realiseert u zich dat de Nederlandse bevolking niet zit te wachten op zo’n provocerende moskee met een minaret van 23 meter?

 

Vraag 4

Bent u bereid er zorg voor te dragen dat de bouwvergunning van de moskee wordt ingetrokken en dat er geen enkele moskee meer bij mag komen in Nederland om de schadelijke islamisering van onze samenleving een halt toe te roepen?

 

Antwoord 3 en 4

Voor de bouw van moskeeën zijn geen andere regels van toepassing dan voor de bouw van andere gebedshuizen, of welke andere vergelijkbare bouwwerken dan ook. Mij is niet gebleken dat er fouten zijn gemaakt die een interventie met behulp van het gebruikelijke bestuurlijke instrumentarium nodig maken. Ik bezit geen specifieke bevoegdheden om de bouw van een gebedshuis te staken en ik heb die ook niet nodig. Ik acht de gemeente Dordrecht goed in staat de situatie zelf te beoordelen. Onder islamisering wordt verstaan: “de maatschappij organiseren volgens islamitische principes”. Hiervan is in Nederland geen sprake. In ons land gelden de basiswaarden en grondprincipes van democratie en rechtsstatelijkheid.  Alle religies, ook de islam, zijn in Nederland gelijk voor de wet.

 

1) http://www.telegraaf.nl/binnenland/

 

2) http://www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden/article2050000.ece

 

Hoogachtend,

de minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

 

drs. Ella Vogelaar

www.tomsschaakboeken.nl