BIBELOT OP WIKIPEDIA
 

meer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

De vrije encyclopedie WIKIPEDEA heeft ook een plek ingeruimd voor Bibelot, het Dordtse poppodium.  ,,Het is een van de kernpodia in Nederland, waartoe ook zalen als Paradiso en 013 horen.” Bibelot is het oudste "echte" poppodium van Nederland. Het is gevestigd in een oude kerk (de voormalige Bonifatiuskerk) aan de Wijnstraat te Dordrecht en werd opgericht in 1967."

Tot zover Wikipedia.
Natuurlijk is er meer over Bibelot te vertellen.

In december 2007 viert Bibelot het veertigjarig bestaan.

Het eerste jaar werd doorgebracht in een zijzaal van het Karmelklooster aan de Slotemaker de Bruïnestraat in de Dordtse wijk Crabbehof. Eind 1968 volgde de verhuizing naar het voormalig Katholiek Militaire Tehuis annex RK Bibliotheek aan het Steegoversloot 34, naast de Rechtbank. De toevoeging Rechtbank staat er niet zomaar.

 

Bibelot werd een echte vereniging met circa 400 leden waar ontspanning in de ruimste zin van het woord het motto was. De inhoud werd ook niet vergeten, want Bibelot wilde meer bieden dan een praatje en een pilsje. Aan het Steegoversloot werd de basis gelegd voor de latere poptraditie. De rechtbank wilde echter uitbreiden en in maart 1981 sluit Bibelot de deuren aan het Steegoversloot. Begin april 1981 begon Bibelot aan de Wijnstraat. Snel groeide vereniging tot 1200 leden.

 

Door een brand was Bibelot 1985 een tijd dicht, maar daarna werd Bibelot snel steeds toonaangevender als sociëteit. Dat leidde uiteindelijk tot de formule van een poppodium, want Bibelot ging met de tijd mee. Dankzij een goede inrichting werd Bibelot één van de befaamde poppodia in het land, maar de programmering was altijd breder.

 

De jongerensociëteit van weleer is volwassen geworden met een professionele leiding en nog steeds veel vrijwilligers die het werk mee mogelijk maken. De huisregels zijn duidelijk, net zoals toen in 1981 in de kerk werd begonnen.

 

Het unieke van Bibelot is, dat het de enige jongerensociëteit uit de jaren zestig is, die steeds meer allure heeft gekregen en nog steeds is blijven bestaan. Dat is knap, want de jongerencultuur is altijd in beweging. De uitgaansgelegenheid heeft toch telkens een eigentijdse vertaling.

 

www.tomsschaakboeken.nl