ANDER NIEUWS

September 2007

 

 

 

 

 - 30.09.07  Collectie oud-Dordtenaar Lou ten Bosch (84) onder de hamer

 - 30.09.07  Geschiedenis van Hof en Augustijnenklooster: expositie t/m 28/10

 - 28.09.97  Nieuws onder Dordtse vlag op schaaksite (persbericht)

 - 28.09.07  Dordtenaren geven leefbaarheid en veiligheid in wijken een 6,9  *)

 - 28.09.97  Benefietconcert in Grote Kerk

 - 28.09.07  Historische Dordtse website van Jens van der Vorm

 - 27.09.07  Uitstel betaald parkeren Gezondheidspark  *)

 - 27.09.07  Dordrecht herstelt traditie van stadsorganist

 - 27.09.07  “Hertog” Jan de Lind van Wijngaarden (61) overleden

 - 27.09.07  Versleten wissel oorzaak van ontsporing bij Dordrecht

 - 26.09.07  Bach-orgel in Dordtse Grote Kerk deze week in gebruik

 - 25.09.07  Drie Cantatediensten in de Wilhelminakerk

 - 25.09.07  Constructie panden Slangenburg stevig genoeg om te betreden *)

 - 25.09.07  Dordtse Luistervink ter discussie

 - 23.09.07  Gelijke behandelingsbus in Dordrecht   *)

 - 21.09.07  Smaakpolitie SBS in Den Witten Haen

 - 21.09.07  Toegankelijkheid binnenstad van Dordrecht  *)

 - 18.09.07  Opvanghuis voor daklozen in Dordrecht lijkt haalbaar  *)

 - 18.09.07  Een Dordtse blik van Henk van Os en ander schrijfwerk op internet

 - 13.09.07  Dordrecht doet mee aan de Week van de Vooruitgang *)

 - 11.09.07  Filip Dewinter herhaalt Dordtse geschiedenis

 - 11.09.07  Frank Peters veelzijdig actief

 - 10.09.07  Wil gaat weg van geloven

 - 10.09.07  Succesvolle integratie-inspanningen belonen *)

 - 10.09.07  50-plussers maken kennis met sportverenigingen *)

 - 09.09.07  History Pages of Dordrecht, interessante website

 - 09.09.07  Schaakleerling Bas de Wit was Dordtenaar van de Week/ Caty Kroon

 - 07.09.07  Dordtenaren ontmoeten elkaar op Ramadan Festival Dordrecht *)

- 07.09.07  Betaald parkeren op Gezondheidspark vanaf 1 oktober *)

 

*) Persberichten Gemeente Dordrecht

 

                                                                                                            

ZATERDAG 27 OKTOBER:
 CONCERT OP BACH-ORGEL

 

De laatste weken stonden bol van de festiviteiten rond het nieuwe Bach-orgel in de grote Kerk. Al gehoord? Zaterdag is het weer te beluisteren in een concert, dat staat in het teken van de grote barokcomponist Dieterich Buxtehude. Deze 'voorloper' van Johann Sebastian Bach - diens idool in jonge jaren - stierf precies 300 jaar geleden.

 

Het nieuwe orgel zal worden bespeeld door organist Leo van Doese­laar Hij vertolkt naast expressieve koraalbewerkingen ook Buxtehude's briljante Toccata in d. 

Het barokensemble Contrasto Armonico o.l.v. Marco Vitale voert o.a. Buxtehude's  feestelijke cantate 'Frohlocket mit Händen' uit.

Zie voor verdere informatie: www.buxtehude2007.nl

Aanvang: 20 uur. Toegang: € 10.= p.p. (kaarten 's avonds in de Kerk) 

Het is waarschijnlijk het laatste concert van dit jaar - voor het te koud wordt -. Warm aanbevolen!


 

BENEFIETCONCERT IN GROTE KERK


Op 16 oktober a.s. wordt er in de Grote Kerk in Dordt een benefietconcert gehouden. 40% van de opbrengst gaat naar de restauratie van het historische Kam orgel uit 1859 (het front stamt uit 1678). 40 % naar het nieuwgebouwde Bach orgel en 20 % naar de internationale orgelacademie.

    

 

   

                              Oude Kamorgel                Nieuwe Bachorgel

 

De kerk wordt aangekleed en uitgelicht en er zijn hapjes en drankjes. Hoofdact is de violiste Janine Jansen.

 

Kaarten zijn € 125

Dresscode Gala

Ontvangst 19 uur
Start concert 20 uur

 

Opgave: Kees van der Waal 078 6132530
van.der.waal@net.hcc.nl


meer info
www.bachorgel.nl; www.orgelacademie.nl; www.janinejansen.com


 

Bedenkster  van J. J. A. Goeverneurstraat
Germaine Groenier (64) overleden

Germaine Groenier, programmamaakster van de VPRO, is op 64-jarige leeftijd overleden. Ze leed aan kanker.

Germaine Groenier  (foto nbbh)

Groenier werd vooral bekend door het programma Germaine sans gêne. Groenier bedacht het spraakmakende radioprogramma De J. J. A. Goeverneurstraat, waarin het dagelijks leven van bewoners van een volkswijk in Dordrecht werd gevolgd. Krispijn liet van zich horen pakweg 30 jaar geleden. Het was een soort docu-soap, toen nieuw en nu haast algemeen gebruik op rtv.

Wijkagent Jan Sulman kwam regelmatig in de uitzending langs. De schaker had een eigen visie op de buurt. Hij kreeg eens langdurig de vraag voorgesteld, hoe lang het geleden was dat hij in de J.J. A Goeverneurstraat een bon had uitgeschreven. Dat was in die tijd een lastige vraag voor een sociale wijkagent. De naam van Germaine Groenier blijft met Dordt verbonden, want het radioprogramma leverde ook stadsgeschiedenis op.

Tom van Bokhoven: Ik bewaar goede herinneringen aan een filmweek op Kerk en Wereld - jaren zestig - waarin de cineast Pieter Verhoeff en zijn (toenmalige) vrouw/partner Germaine Groenier - kinderen ook erbij - ons een week lang door de wereld van de film voerden en hij ons vooral inspireerde tot het ter plekke maken van een film. Vertoond eind van die week. Mijn blinde vriend Jan genoot van de films en speelde de hoofdrol in "onze" film.


 

Nieuw inloophuis Stay Claen

van de Hoop gaat open

 

Stichting De Hoop gelooft dat voor iedere verslaafde een verslavingsvrij leven mogelijk is. Daarom dit persbericht van deze vanaf 1977 bestaande organisatie op het eiland van Dordrecht: ,,We weten ook dat de stap naar behandeling voor velen vaak groot is." Voor deze mensen heeft De Hoop het inloophuis ‘Stay Clean’ aan de Spuiweg in Dordrecht gerealiseerd. Hier geven we hen zicht op de mogelijkheid van een verslavingsvrij leven. Dat doen we door middel van het programma ‘Stay Clean’. Het inloophuis wordt op deze manier een veilige plek om de keuze te maken voor een ander leven.

 

Voor De Hoop isStay Clean’ een nieuwe activiteit. We willen daar vorm en inhoud aan geven op dezelfde manier als we dat in de afgelopen dertig jaar hebben gedaan met onze andere  hulpverleningsactiviteiten: betrouwbaar.

 

We hebben een paar maanden proefgedraaid en de resultaten zijn positief! Nu gaan we op zaterdag 13 oktober het inloophuis officieel openen. 

 

Op de betreffende zaterdag 13 oktober houdt Stichting De Hoop een open dag op haar afdelingen en bedrijven aan de Spuiweg in Dordrecht. Vanaf 12.30 tot 15.00 uur bent u van harte welkom op de verschillende locaties!
 Alle info op de
website van de Hoop. 


 

Historische Dordtse website

van Jens van der Vorm

 

Wie wil weten, hoe Dordrecht er rond 1940 bij lag, en met name in de oorlogsdagen van mei, kan uitstekend terecht op www.dordtopenstad.nl.

 

Jens van der Vorm zet met steun van zijn dochter het baanbrekend werk van zijn vader voort om belangrijke historische gebeurtenissen voor een breder publiek zichtbaar te maken. De opzet is vergelijkbaar met een informatieve site rond de Grebbenberg. Die naam staat nog steeds model voor een stevig treffen tussen de Nederlandse landmacht, in de zogeheten Grebbelinie, en Duitse troepen.

Op www.dordtopenstad.nl is te zien en te lezen, dat Dordt ook militair een belangrijke stad was: de voordeur naar de vesting Holland, de Rotterdamse havens, het regeringscentrum in Den Haag.

 

www.dordtopenstad.nl


 

Dordrecht herstelt traditie van stadsorganist

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft met de benoeming van Cor Ardesch tot stadsorganist een eeuwenoude traditie in ere hersteld.
Cor Ardesch
De benoeming van Ardesch, organist van de Grote Kerk, had woensdagmiddag plaats tijdens de officiële ingebruikneming van het Bachorgel in de Grote Kerk.

Ook in de zeventiende en achttiende eeuw had Dordrecht stadsorganisten. „De benoeming van Ardesch is gebaseerd op zijn professionele, muzikale kwaliteiten”, licht een zegsman van de gemeente toe. „Tevens draagt Ardesch bij aan de orgelcultuur in Nederland.”

Met de invoering van dit ereambt wil Dordrecht de orgelcultuur bevorderen en de „spiritueel-culturele functie” van de Grote Kerk versterken.


 

Persbericht 28.09.07                                   

 

Nieuws onder Dordtse vlag op schaaksite

 

DORDRECHT - Dordts nieuws onder een Dordtse vlag. Dat is een idee van de webmaster van www.tomsschaakboeken.nl Tom van Bokhoven. Hij brengt schaaknieuws in de breedste zin van het woord. Zo heeft Van Bokhoven veel achtergronden van de schakende Dordtse ereburger Buddingh'. Hij doet tevens aan Dordrecht-promotie. ,,Ik krijg bezoekers uit alle windstreken op www.tomsschaakboeken.nl.  Daarom wil ik de mensen ook iets van de mooie stad Dordrecht meegeven", aldus webmaster Van Bokhoven.

 

Samen-leving 

Hij ziet zijn inzet op internet als een vorm van burgerinitiatief, die past bij deze tijd om mensen met elkaar te verbinden om zo ook samen-leving te zijn.  ,,Schaken is wereldwijde communicatie. Dat staat ook in het vaandel van schaaksoos De Willige Dame in Dordrecht, waarmee de website is verbonden", aldus Van Bokhoven.

 

Den Witten Haen

Onder de Dordtse vlag meldt www.tomsschaakboeken.nl dat een TV-ploeg van SBS 6 voor het programma de Smaakpolitie heeft gefilmd in de lunchroom de Witte Haen aan de Groenmarkt 19.  In de Witte Haen worden juist mensen, die een beperking hebben, op hun mogelijkheden aangesproken en hoe dat in de praktijk uitwerkt, is te zien in het programma de Smaakpolitie op 14 oktober.

 

Luistervink

Ook aandacht voor het prachtige schilderij de Luistervink van Nicolaas Maes in het Dordrechts Museum, dat ter discussie staat omdat oude erfgenamen het wellicht op zouden kunnen eisen. Tevens een verhaal over ,,hertog" Jan de Lind van Wijngaarden, een bekende Dordtenaar van de straat, die onlangs overleed.


 

ZAP IN DE ONTMOETINGSKERK

 

 

Een bericht van kerkelijk opbouwwerkster over ZAP 4 oktober

(inlichtingen mkeijzer@ncrvnet.nl)

In de Ontmoetingskerk in Sterrenburg 3 in Dordrecht begint op donderdag 4 oktober een nieuwe serie ZAP-activiteiten. De letters staan voor Zingeving, Actieve betrokkenheid en Plezier. We 'zappen' van het ene naar het andere thema. Elke keer is er een gast; zijn of haar verhaal wordt omlijst met met een eenvoudige soep- en broodmaaltijd.


Deze keer (4 oktober) zal Crina van Hemsbergen haar visie geven op de waarde van geloofsoverdracht aan kinderen en de rol die boeken daarbij kunnen spelen. Crina is onderwijzer en theoloog, en volgt momenteel een opleiding voor counseling met kinderen. Ze heeft door de jaren heen een grote kennis opgebouwd over wat er aan boeken, kinderbijbels en prentenboeken op de markt is gebracht.

Het programma ziet er als volgt uit:


Om 17.30 uur begint het ontmoetingsprogramma met koffie of thee. Na een kort liturgisch moment (over Franciskus van Assisi, het is immers dierendag!) - volgt de maaltijd, gevolgd door de lezing/presentatie met uiteraard alle gelegenheid voor gesprek.

Om 19.45 uur is het afgelopen.
De maaltijd is gratis. Van wie het missen kan wordt een gift in de spaarpot  op prijs gesteld.
I.v.m. de catering is opgave vooraf gewenst. In de kerk ligt een intekenlijst, maar voor jullie is het misschien gemakkelijker mij te mailen of je komt.

Dat kan tot uiterlijk 2 oktober.

Ten slotte meld ik nog de andere ZAP-bijeenkomsten in 2007 - 2008:


- op 22 november gaat het over Oicokredit, een organisatie die ontwkkelingswerk stimuleert via microkredieten. Te gast is een van de bedenkers: mr. Gert van Maanen.
- op 16 januari vertelt ds. Klaas Beuckens over Exodus, de organisatie die begeleiding geeft aan ex-gedetineerde jongeren.
- in de Veertigdagentijd houden we een ZAP-avond rond iconen.


 

VERSLETEN WISSEL OORZAAK VAN ONTSPORING BIJ DORDRECHT

Dordrecht - De Inspectie Verkeer en Waterstaat wijst een versleten wissel als oorzaak aan van de ontsporing op donderdag 14 september 2006 van een goederentrein met gevaarlijke stoffen (styreen) bij Dordrecht. Bovendien is gebleken dat ten tijde van de ontsporing meerdere wissels op het betrokken emplacement, waarlangs regelmatig treinen passeren, in slechte staat verkeerden.

Door een bedrijfscontrole en een melding van een machinist was de slijtage al voor de ontsporing bekend. Desalniettemin werd de wisseltong slechts door middel van bijslijpen in dienst gehouden en werden er geen bijzondere maatregelen voor passerende vervoerders afgekondigd. Daarmee heeft ProRail volgens de inspectie op het emplacement Dordrecht geen invulling gegeven aan haar verplichting het spoor op een veilige manier berijdbaar te houden.

De inspectie vindt dat er sprake is geweest van een ernstige situatie. Daarom stuurt ze een vooraankondiging voor een ‘last onder dwangsom’ aan ProRail. Daarmee riskeert de spoorbeheerder een boete als er opnieuw versleten wissels worden aangetroffen. ProRail werkt aan een verbetering van het onderhoud van het spoor. Dit heeft de spoorbeheerder vastgelegd in de Veiligheidsagenda 2007-2008. De wissels bij het emplacement Dordrecht zijn weer in goede staat.


 

BACH-ORGEL IN DORDTSE GROTE KERK

Orgels met een zilveren toon en met donderende bassen. Zo kwalificeerde Johann Sebastian Bach in 1736 de instrumenten die Gottfried Silbermann bouwde. Ruim tweeënhalve eeuw later beschikt de Grote Kerk in Dordrecht over een barokorgel dat volgens de principes van Silbermann is gebouwd. Het Bachorgel wordt deze week in gebruik genomen.  (bron RD).


Meer over het Bachorgel en uitvoeringen:

www.corardesch.nl

 


 


Dordtse Luistervink ter discussie

 

DORDRECHT – 25.09.07

 

De claim van de erfgenamen van de joodse kunsthandelaar Nathan Katz, die ruim 200 schilderijen opeisen die in bezit zijn van het rijk, heeft Nederlandse musea schrik aangejaagd. Het Dordrechts Museum is één van de musea, die bij de zaak is betrokken. De luistervink van Nicolaas Maes, leerling van Rembrandt, is een werk dat ter discussie staat.

 

De Luistervink, Nicolaes Maas
Dordrechts Museum

 

De musea hebben de stukken in langdurig bruikleen gekregen van het Instituut Collectie Nederland (ICN). De schilderijen die nu tot de kunstcollectie van het rijk behoren, zijn in de oorlog door kunsthandel Katz in het Gelderse Dieren verkocht, en kwamen in Duitsland terecht.

De Volkskrant noemt de claim vandaag ‘merkwaardig’ en ‘slordig’ : volgens Rudi Ekkart, hoofd van het Bureau Herkomst Gezocht, vermeldt de claim tientallen werken die de Dierense kunsthandel al in de jaren dertig verkocht, nog voor de bezetting.


 

NIEUWE WEBSITE VOOR SPORTNIEUWS IN DE REGIO

 

Er is een nieuwe website voor klein en groot sportnieuws.

"Sportclubs maar zeker ook de individuele (breedte)sporters komen er vaak bekaaid af in de media. Regionale kranten nemen vaak helemaal geen uitslagen mee, terwijl ook de plaatselijke huis-aan-huis-kranten steeds minder aandacht besteden aan lokale (top)sporters. Voor elke club en voor de sporter is dat frustrerend.

Omdat iedere club of individuele sporter op zijn of haar niveau topprestaties neerzet", schrijft de redactie van www.regiosportaktueel.nl. De site zegt te werken met "erkende sportjournalisten"  en heeft eigen fotografen.

Bron: Persbericht

 

www.regiosportaktueel.nl


 

GUUS SLUITER DIRECTEUR UITVAARTMUSEUM

 

Hij zette de Dordtse Rembrandleerling, Arent/Aert de Gelder, nog meer op de kaart. We hebben het over Guus Sluiter (1967). Hij is per 1 september directeur van het Nederlands Uitvaartmuseum. De kunsthistoricus is vanaf augustus 2004 als projectleider verbonden aan het museum in oprichting.

 

Na het voltooien van de studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam in 1993 werkte hij onder meer bij het Mauritshuis, het Dordrechts Museum en het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut te Florence. Sluiter is gespecialiseerd in Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw en publiceerde in Nederland en Italië artikelen over onder andere Nederlandse kunstenaars in Piemonte, Rembrandtleerling Arent de Gelder en zeventiende-eeuwse portretten. Naar De Gelder is natuurlijk in Dordt een straat genoemd.

Voor het Nederlands Uitvaartmuseum ligt zijn prioriteit vooral bij het op de kaart zetten van het museum wat betreft organisatie, collectie, presentatie en uitstraling.


 

 

FRANK PETERS VEELZIJDIG ACTIEF

 

Frank Peters is cameraman, editor, presentator, voice-over en documentairemaker. Hij werkt voor RTV-Dordrecht en free-lance onder de naam 'Frank Peters Media Producties'. Daarnaast is hij dichter. Frank maakte ook een reportage van zijn pelgrimstocht naar Rome.

Lees meer over de activiteiten van Frank Peters


 

 

HISTORY OF DORDRECHT

 

 

Voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Dordrecht een boeiende site: 

 

Geerts/Dordrecht

 


 

 

Schaakleerling Bas de Wit

was Dordtenaar van de week

 

In de maand augustus werd de schaakleerling van Hoogendoorn, Bas de Wit, uitgeroepen tot Dordtenaar van de week in de Stem van Dordt. Dat was voordat hij in de Witte Haen de eerste zet deed in een schaaktoernooi.

Cathy Kroon verzorgde voor het weekblad de Stem het vraaggesprek met Bas de Wit. Wie meer van haar wil lezen, kan terecht op een eigen website. Het biedt ook aardige Dordtse onderwerpen:

 

http://www.catykroon.nl/

 


 

Dordtenaren ontmoeten elkaar tijdens eerste Ramadan Festival Dordrecht

 

Het eerste Dordtse Ramadan Festival wordt van 13 september tot 12 oktober 2007 georganiseerd. Met de activiteiten willen de organisatoren van het festival ertoe bijdragen dat mensen niet langs elkaar maar met elkaar leven in de stad. Daarom is het thema van het festival 'Elkaar blijven ontmoeten'. Het festival is een gezamenlijk initiatief van Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Stimulans en diverse professionele en vrijwilligersorganisaties uit Dordrecht. De gemeente Dordrecht ondersteunt het initiatief in het kader van haar Actieprogramma Integratie.

 

Lees het hele persbericht


 

BETAALD PARKEREN OP GEZONDHEIDSPARK

 

College komt sporters en vrijwilligers tegemoet

 

Op 1 oktober 2007 voert de gemeente Dordrecht betaald parkeren in op het Gezondheidspark. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 4 september besloten tot aangepaste parkeertarieven in de avonduren en weekenden, om zo sporters en vrijwilligers tegemoet te komen totdat de oplevering van de nieuwe Sportboulevard een feit is. Het college heeft dit besloten nadat zij de hiertoe opgerichte werkgroep ‘Parkeren in de Sport’ om advies had gevraagd.

 

Lees het hele persbericht

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl