eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

 

Troostrijke gekte

 

Bij Potsdam fietsen we verkeerd, gelukkig merken we dat voordat we ons opmaken een steile helling te beklimmen.  Een les van eerder tijdens deze fietsvakantie: bij twijfel niet klimmen. Het is uiterst frustrerend om na een dergelijke inspanning erachter te komen, dat je verkeerd zit. De jonge vrouw aan wie ik de weg vraag richting de Wannsee en verder naar het einddoel Berlijn, kijkt mij aan alsof ik enigszins wahnsinnig ben. Sind Sie verrückt?, hangt als een stripwolk boven haar hoofd. ‘Naar Berlijn is het zeker nog zo’n 35 kilometer, dat is echt een heel eind.’ Het klinkt bijna bestraffend. ‘Of wij dat wel weten?’ Haar dringende advies is om met  fiets en al de S-Bahn te nemen. Als je er op dat moment gepakt en gezakt ruim 1.100 kilometers op hebt zitten, is dat een boeiend advies.

De vraag ‘wat bezielt je’ is op dit moment hoogst actueel. Amerikaanse psychiaters hebben de Diagnostic Statistic Manual for Mental Disorders bijgesteld. Deze ‘psychiaterbijbel’  geldt wereldwijd als standaard. In de nieuwe versie worden de criteria voor stoornissen verruimd met als gevolg dat we als mensheid aan meer psychische stoornissen lijden.  Het gevolg daarvan is weer, dat het medicijngebruik zal toenemen. En, energie opgedaan deze zomerperiode? Ja-zeggers, kijk uit, voor je het weet wordt je gediagnosticeerd als periodieke energieverspiller. En wie nee zegt, loopt grote kans op een vrije depressieval. Zijn er nog mensen die nergens aan lijden, gezien de dag in dag uit talloze percentages die uit allerlei onderzoek opduiken: 82 % van de Nederlanders voelt zich ongemakkelijk in zwemkleding (diagnose: zwempakfobie), hotelgasten die niet kunnen slapen gebruiken televisie als belangrijkste ontspanningsmiddel (tvslaapverslaving ligt op de loer), 44 % van de mensen die een fietsvakantie houden rijden stevig door (dubbele diagnose: vluchtgedrag, bindingsangst), 63 % van de vakantiegangers komt aan tijdens de vakantie (diagnose: overeten), 45 % van de werknemers heeft geen zin om weer te beginnen (diagnose: daarwee, heimwee naar daar, met dank aan Ronald Giphart).
Neem het aantal gevallen van burn-out, gokverslaafden, dementie, ADHD en zo nog wat regelmatig terugkerende nieuwsitems: wie o wie is geheel normaal? Stichting Pandora zet zich in voor iedereen die psychische problemen heeft of heeft gehad. Lang geleden, 1974, brachten zij een op spiegelpapier gedrukt affiche uit, waarvoor ze een slagzin van de schrijver Simon Carmiggelt gebruikten: Ooit ‘n normaal mens ontmoet? en..., beviel ‘t? Gezien de toenemende gekte een hoogst actueel affiche.

Is het eigenlijk ook niet een vorm van troost om te weten dat ieder van ons wel ergens last van heeft. Je staat er niet alleen voor. Louter lotgenoten omringen ons.

 

  Bert den Boer

 

 

www.tomsschaakboeken.nl