eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Perspectief

 

Dit weekend hoorde ik een fantastisch verhaal. Monteurs van een bedrijf dat er prat op gaat dat ze garagedeuren in één dag vervangen, dragen als werkkleding blauwe overalls. Op een dag is een van de monteurs door zijn schone overalls heen en draagt hij een witte. Hij krijgt die dag bij de klant koffie en een lunch aangeboden, iets wat hij nog niet eerder had meegemaakt. De uitstraling van die frisse overall maakte voor de klant een wereld van verschil. Het bedrijf schakelde als gevolg hiervan om van blauwe naar witte overalls. Dat legde ze geen windeieren. Het zette me aan het denken. Wat is het effect van het feit dat je een onderwerp een andere naam geeft? De zwakzinnigenzorg veranderde qua terminologie in zorg voor verstandelijk gehandicapten en nu hebben we het over mensen met mogelijkheden. Vanuit begeleiding wordt nu gezocht naar ontwikkelmogelijkheden, dat is ook precies waardoor de situatie van Brandon zo schrijnend wordt gevonden.

      Zo was ik onlangs bij een debat over de multiculturele samenleving. Ik merk dat ik het gehad heb met die term, dat multiculturele. In die woordkeus zit een ondertoon, die onderscheid oproept. Waarom praten we niet over één samenleving waarbinnen verschillende culturen hun weg zoeken? Zou het wat uitmaken? Hallo. Je sluit je ogen voor de werkelijkheid hoor ik sommige mensen al roepen. Door iets niet meer zo te noemen, verandert er niet veel. Dat is de vraag. Het is maar net hoe je iets benoemt. Gelukkig Nieuwjaar. Of gelukkig… (een) Nieuwjaar (want het vorige…!). De gevoelswaarde van woorden speelt in hoe wij communiceren een belangrijke rol. De cateraar bij een receptie heet toch ook niet Tasteless Turkish maar Turkish Delight?

      Geluk stuur je met je hoofd, je perspectief verandert als je dingen anders benoemt. Hoe komen uitvinders aan hun bedenksels? Hoe werken grappen van cabaretiers? Jan Jaap van der Wal beschreef in zijn voorstelling STAAT hoe hij in een kinderboerderij verzeild raakte te midden van geiten en verstandelijk gehandicapten. ‘En dan komt er een op je af en die kijkt je zo dom aan. En die klampt je dan aan je vast, en roept kwijlend midden in je gezicht: be-he-he’. Wisseling van perspectief biedt perspectief. Een kwestie van herkaderen, je creativiteit gebruiken. Is creativiteit niet zoeken naar een speld in de hooiberg en er met een boerenmeid - of jongen, als naar gelang je voorkeur – uitkomen?

      In zich repeterende debatten lijkt het me interessant van de gebaande paden af te gaan en te onderzoeken wat een wisseling van perspectief kan betekenen. Debatten zitten vaak zo vast in standpunten. Mediation leert dat het de kunst is om ingenomen standpunten om te zetten in kwesties. Die hakken in het zand blijken soms drijfzand. Laat ik meteen nog maar ´ns een heikele kwestie aansnijden. Waar is de creativiteit in het debat over Afghanistan, ons nationale  hoofdpijndossier? Als we toch wat willen doen, waarom laten we dan geen 500 man oefenen op de Veluwe?

                                                                                                                  Bert den Boer

 

 

www.tomsschaakboeken.nl