eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

 

Weetjes

 

Het leukste nieuwjaarskaartje bevatte de tekst: ´Gaat u vooral met een goed boek naar bed, of in ieder geval met iemand die er een gelezen heeft´, niet verwonderlijk ontvangen van een vriendin met een boekenwinkel. Dit is zo´n zin die ik vast ga onthouden en mijn verdere leven meedraag in een van de verborgen krochten van mijn geest.

 

Wat me brengt op het gegeven dat je gedurende je leven toch eigenlijk een hoop rare weetjes en feitjes opslaat.

Wat moet ik met het feit dat ik het nummer Du (Du bist alles was ich habe auf der Welt) van Peter Maffay bijna letterlijk mee kan brullen? Wat heb ik eraan te weten dat het vraagstuk over wat er eerder was, de kip of het ei, is opgelost?

Zo ben ik een liefhebber van Woody Allenfilms, waarbij ik vooral geniet van de vaak absurde dialogen. Zo herinner ik me allerlei scènes uit zijn films, zoals die waarin een vrouw vertelt eindelijk een orgasme te hebben gehad; dat, toen ze dat aan haar psychiater vertelde, in zijn ogen niet het goede bleek te zijn. Al dat soort associaties huizen dus ergens in ons en borrelen op vreemde momenten boven. Of ben ik de enige die rondloopt met dit soort overbodige trivialiteiten?

 

Zo ben ik begin dit jaar weer eens met de term relatieve deprivatie geconfronteerd. Het begrip stamt uit een grootschalig onderzoeksproject in 1941 over attitudes in het Amerikaans leger van ene meneer Stouffer en zijn collega´s. Relatieve deprivatie verwijst naar het feit dat subjectieve tevredenheid niet zozeer bepaald wordt door de objectieve situatie waarin een individu zich bevindt, maar wel door de relatieve positie van dit individu ten opzichte van relevante anderen waarmee hij of zij zich vergelijkt.

 

´In dit land word je geboren in een crisis en als je sterft is het nog steeds crisis´, grijnst de Kaap Verdiaan, met wie ik in gesprek ben geraakt, me toe.

´We leven het leven zoals het komt, we hebben te eten, ook al zijn veel mensen arm.´ Kredietcrisis, 1 % minder omzet, massaontslagen, van draaikont naar politicus van het jaar, dalend consumentvertrouwen: al deze nieuwsfeiten spelen voor mij begin dit jaar even niet op het eiland San Antao, een van de negen Kaap Verdische eilanden, waar geen kranten te bekennen zijn en de plaatselijke televisiezenders vooral zijn afgestemd op Europees voetbal. Vergelijken heeft dus geen zin, staar je niet blind op een ander, bedenk ik me dus tijdens magnifieke relatieve deprivatiewandelingen aldaar.

 

´Wat heb je nodig om het ergens naar je zin te hebben?´, is zo´n eilandvraag die opkomt. En zo begint er opnieuw een jaar met meer vragen dan antwoorden. Helemaal niet erg.

 

                                                                                                                        Bert den Boer

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl