eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Maart 2009

 

Beste mensen,

 

Hoewel het voorjaar nadert en de lente in de lucht hangt, bereiken ons vooral donkere wolken. Is daarom de ondraaglijke lichtheid van het bestaan gewoon niet de mooiste boektitel aller tijden? Betere titelsuggesties voor het huidige tijdsgewricht zijn welkom, zoals reacties altijd op prijs worden gesteld. Hoe dan ook, we leven we in een tijdperk van uitdagingen, het thema van mijn lichtvoetige (?!) column.

 

Veel leesplezier, groet,

Bert

           

 

Uitdagingen

 

Als je overal wilt zijn, ben je nergens. Dat zinnetje schiet me altijd te binnen als ik in hectische organisaties verzeild raak. Onlangs kwam ik een kwartier voor aanvang van een bijeenkomst erachter dat ik mijn spullen was vergeten. De tevoren ervaren organisatieonrust had zich genesteld in mijn eigen gedrag. In vaktermen spreken we van een parallel proces. Gelukkig kun je een dergelijke waarneming meteen gebruiken, al is dat een hele uitdaging.

Uitdagingen zijn er om aan te gaan en volgens mij leven we bij uitstek in het tijdperk van de uitdagingen. De uitdaging om in een multiculturele samenleving samen te leven. De uitdaging om het milieuvraagstuk aan te pakken. De uitdaging om welvaart te combineren met welzijn. De uitdaging om vergrijzing en ontgroening aan te pakken. De uitdaging om hier-en-nu van dingen te genieten in een haastige wereld onderweg naar morgen. De uitdaging om voor jezelf op te komen. De uitdaging om door het glazen plafond heen te breken, lastig met al die MANagers. En niet te vergeten de uitdaging om persoonlijk crisisbestendig te zijn.

 

Een uitspraak over uitdagingen die me is bijgebleven is van Manfred Kets de Vries, een vooraanstaand denker over management, niet verwonderlijk als je een achtergrond hebt als psychoanalyticus: ´De uitdaging van ons leven is dat we zo laat mogelijk jong sterven.´

Hoe blijf je jong van geest? Dat lijkt mij een uitdaging, waar je als persoon op creatieve wijze mee aan de slag kunt. Al krijg ik soms het idee, dat ons een sportschoolabonnement als enige alternatief wordt voorgespiegeld. Sportscholen werken aan een gezonde geest in een gezond lichaam gezien de hoeveelheid televisieschermen die je daar tegengekomt. Misschien is het een idee om de zieltogende tv-zender Het gesprek daar als voorkeurzender te installeren.

Toch is deze uitdaging niet gemakkelijk, als ik alleen al de huis-aan-huis verspreide gemeentegids doorblader en zestien pagina´s vol met adressen op medisch gebied tegenkom. Sjaministische (ik las eerst stalinistische) behandelingen, psycho-energetische therapie, meiso shiatsu, ademtherapie, stoppen met roken, partnerrelatie, begeleiding bij crisismomenten in je leven. Zomaar een greep. Wat nou als alles goed gaat? En waarom geen verwijzing naar een goed gesprek in je omgeving. Wat is er toch aan de hand in dit land.

 

´De uitdaging van ons leven is dat we zo laat mogelijk jong sterven.´ Ik breek een lans voor een variant op de aloude Tupperware party. Nodig een groepje mensen uit die u interessant vindt. Spreek af dat het onderwerp van gesprek wordt bepaald door degene die aan de beurt is om zijn huiskamer beschikbaar te stellen. Sluit de gordijnen. Zorg voor mobiele onbereikbaarheid. Luister naar elkaar en stel verdiepingsvragen. U stijgt een paar treden op de trap van Maslow en het scheelt u jaren van uw leven. Een filmpje kijken kan trouwens ook..

.                                                                                                             Bert den Boer

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl