eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Succesagenda´s

 

Schrijvers hebben zo hun thema´s. Zoals Pascal Mercier, wereldberoemd geworden met zijn boek Nachttrein naar Lissabon, dat sluipenderwijs bekend is geworden aan een groot publiek. Zijn boeken gaan over de moeilijkheid om tegen alle wensen en verwachtingen van anderen, tegen alle sociale verplichtingen in; het eigen leven vorm te geven. Hoe zit dat met ieder van ons en bij mevrouw De Wit?

 

Bij een ledenbijeenkomst vindt voorafgaand aan de pauze en daaropvolgend het verhaal van een bekende spreker de algemene vergadering plaats. Na de opeenstapeling van clichés zoals de statuten, procedures, beleefd applaus, is er altijd een vragensteller die afgeremd dient te worden. Men kent hem of haar zelfs bij naam: ´mevrouw De Wit, nog één vraag.´ Wat bewonder ik deze mevrouw. In de zaal klinkt namelijk geroezemoes, mensen kijken ongemakkelijk op hun horloge, het bestuur achter de tafel vermant zich en blijft glimlachen - ´die mevrouw De Wit toch´. De voorzitter aarzelt tussen ferm afkappen en een klantgerichte houding, waaruit moet blijken dat hier in volkomen transparantie elke vraag gesteld mag worden. De blik in zijn ogen zegt echter genoeg. En mevrouw De Wit - leesbril, mantelpak, platte hakken, 55+ - staat daar onverschrokken met een verfrommeld jaarverslag in haar hand, terwijl ze de microfoon met een ijzeren greep omklemt. ´Toch wil ik nog kwijt dat dit niet klopt, zoals uit de notulen van de vorige ledenvergadering blijkt...´ Zij durft en staat daar triomferend de geplande koffiepauze in te korten, ze geniet.

En dan zijn er natuurlijk de onvermijdelijke toespraakjes voor aftredende bestuursleden. ´Achter iedere succesvolle man staat een trouwe vrouw´, debiteert de voorzitter vol overtuiging zijn waarheid. Het is de aanleiding voor een bos bloemen aan de vrouw van. Ineens wordt deze afsluiting onverwacht leerzaam. Om me heen zie ik allerlei stellen heen en weer schuiven, ongetwijfeld kauwend op deze wijsheid. Het is jammer dat de voorzitter dit gegeven niet verder uitwerkt. Als deze uitspraak klopt, dan hebben mannen met gebrek aan succes namelijk overspelige vrouwen. Voor niet-succesvolle vrouwen lijkt het me helder, die hebben vast een MANager achter zich staan die voorkomt dat ze door het glazen plafond breken. Tijd voor een onderzoek, vooral over de vraag wat succesvol zijn inhoudt, wat mij betreft. Enige tijd later, op zoek naar een agenda - en bijna vastlopend in de keuzeparadox, die opspeelt in situaties van een overweldigend aanbod - begrijp ik dat die organisatie natuurlijk gewoon gesponsord wordt door de fabrikant van de succesagenda´s.

 

Het leven wordt pas begrijpelijk wanneer je beseft dat twee volstrekt tegenstrijdige ideeën tegelijkertijd waar kunnen zijn. Zonder ogenschijnlijk succes kun je een innerlijk rijk leven leiden. Mevrouw De Wit begrijpt dat langer dan vandaag.

 

 

                                                                                                                      Bert den Boer

 

                                                                                                                    

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl