eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Onbedoelde bedoelingen

 

Sinds kort is er een televisiereclame over erectiestoornissen. De makers van een teveeprogramma dat voorafgaand aan deze reclame wordt uitgezonden, lopen nu het risico dat afhakende kijkers hun programma niet meer kwalificeren als minder interessant of in het slechtste geval als waardeloos. Nee, hun programma wordt nu als zaaddodend bestempeld. Zo zijn er van die onbedoeld optredende effecten, die je vooraf niet kunt voorzien. Dat geldt bijvoorbeeld voor het klimaatrapport. Door een aantal klungelige fouten verdwijnt onbedoeld de centrale boodschap uit beeld en krijgen we een discussie in een onprettig klimaat. Ineens komt iedereen erachter dat wetenschappers ook fouten maken. Alsof dat een nieuw gegeven is. Het is zelfs nog erger: wetenschappers weten lang niet alles.

Je bent directeur van een club die toezicht houdt op de Nederlandse banken. Die banken bieden allerlei diensten aan, die ondoorzichtig blijken. D´r moest namelijk steeds meer verdiend worden. De bonussen in de top van de bankwereld moesten omhoog om gelijke tred te houden met het buitenland. Je staat erbij en kijkt ernaar. Da´s allemaal niet de bedoeling, je had het nog zo gezegd en onbedoeld gaat het mis. Ingrijpen in de graaicultuur blijkt lastig.

Andersom komt ook voor. De Cruijffiaanse uitspraak: ´Je gaat het pas zien als je het doorhebt´, lijkt van toepassing op die gevallen waarin onbedoelde tussentijds opspelende kwesties voorzien konden worden. Kijk, zo´n Noord-Zuidlijn in Amsterdam komt er wel. Het huidige gemeentebestuur is niet het bestuur dat de beslissing nam en als de bal bij dit soort grote projecten eenmaal rolt, zorgen onbedoelde verrassingen tijdens de rit er echt niet voor dat af wordt afgezien van de uiteindelijke bedoeling. Tegenvallers zijn er namelijk altijd, da´s vervelend en niet per se de bedoeling, maar welk groot project - Betuwelijn, verbouwing Rijksmuseum, de hogesnelheidslijn - kent ze niet.

Ander voorbeeld. Je weet van tevoren dat soldaten in een ver vreemd land bij wederopbouw tegenwerking krijgen. Anders was hun aanwezigheid namelijk niet gewenst. En ja, als je dan op de vooraf aangekondigde tijd je spullen wilt inpakken, komt natuurlijk de vraag of dat wat is opgebouwd zomaar in de steek kan worden gelaten. Was te voorzien, toch? Gelukkig geldt altijd: komt tijd, komt (polder)raad.

 

Bij de Nederlandse Bank is er nu de folder Thema´s DNB Toezicht; gedrag en cultuur dienen veranderd om wantoestanden te voorkomen. Het inzicht breekt door dat meer controle gek genoeg leidt tot verlies van controle. Elke opvoeder weet immers dat strenge controle niet automatisch leidt tot het onder controle krijgen van het gedrag van je kinderen. Organisaties dienen te zorgen voor een dynamische balans tussen aandacht voor structuur - voorschriften en regels - en cultuur. Ga om de tafel om gedoe wat speelt op tafel te krijgen. Wie houdt daar eigenlijk toezicht op?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Bert den Boer

 

                                                                                                                     

 

www.tomsschaakboeken.nl