eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Nieuwsgaring

 

´Hoe gaat ´t?´

´Druk, druk, druk.´ Enige tijd geleden was dat in de beantwoording een veelgebezigde uitdrukking. Hoort u deze uitspraak ook steeds minder? Alsof er bewustwording is ontstaan over het gegeven dat als je dagelijkse bezigheden anders benoemt, ze ook tot een ander welbevinden leiden. Waar ik veel mensen nu over hoor klagen, is dat ze het met alle publiciteit over de kredietcrisis wel gehad hebben.

´Je kunt geen tv-programma aanzetten, geen krantenkop opslaan of …´

 

Nieuws dat teveel op hetzelfde thema ingaat, wordt vanzelf een non-issue. Andersom werkt het namelijk ook zo. Als je, zoals de burgemeester van Utrecht, krampachtig iets per se niet in de publiciteit wilt hebben, kun je er op rekenen dat het tegenovergestelde gebeurt: overweldigende aandacht. Nieuws waar ik rechtop bij ga zitten, bevindt zit vaak in de kantlijn. Dat kan een citaat zijn, zoals oud-voetballer en tegenwoordig voetbaltrainer Petrovic die in een interview zegt: ´Als je in jezelf gelooft, en niet bang bent, dan komt het wel goed. Ik ben liever een gewone trainer en een heel goed mens, dan een heel goede trainer en een klootzak als mens.´ Doe dus soms iets waarvoor je bang bent, is mijn conclusie.

 

Klein nieuws in het dagelijks bestaan is voor mij ook gewoon een deelnemer aan een training die Cubaanse muziek typeert als muziek zonder schaduw. Wat een treffende omschrijving, hoe verzin je het?! Of een medescholier van jaren her, die me vertelt dat hij bij de marine werkte als liaison officier. Als de betekenis die het woordenboek geeft nog klopt dan bemoeit hij zich beroepsmatig met ongeoorloofde liefdesbetrekkingen. Nooit geweten dat het mogelijk is je daar beroepsmatig mee bezig te houden in allerlei oorden ver van hier. Hij maakt me wel nieuwsgierig naar allerlei andere zeewaardige functiebenamingen. Dat hij in de veronderstelling leeft dat zijn communicatieve beroep met verbindingen leggen tussen partijen te maken heeft, ontgaat me verder volledig, dat begrijpt u.

 

Een bericht dat mij veel genoegen verschafte, las ik onlangs onooglijk weggestopt op een economiepagina tussen allerlei wetenswaardigheden. Een student heeft voor zijn afstudeerscriptie over organisatieverandering honderden uren doorgebracht bij directievergaderingen en MT-meetings. Hij heeft alles op tape geregistreerd en herhaaldelijk beluisterd. Zijn conclusie: stappenplannen werken niet. Voor hem een vraag, voor mij al jaren een weet. Spreek af waar je naar toe wilt, ga werkendeweg aan de slag en bepaal wat nodig is op grond van voortschrijdend inzicht.

Organisatieontwikkeling kun je beschouwen als werk in uitvoering. Accepteer dat het juist goed is als het net even anders gaat, dan heb je oog voor dat wat nodig is op dat moment. Je zou er je levens motto van kunnen maken.

Ik ben zo benieuwd naar zijn eindcijfer.

                                                                                                                       Bert den Boer

                                                                 

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl