eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

 

Nietjes

 

De Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler doet het anders dan anderen. Hij nam 25 jaar geleden het bedrijf van zijn vader over. Met zijn lievelingsvragen waarom? en hoezo? op zak heeft hij het Semco bedrijf omgevormd tot een democratische onderneming; waarin werknemers onder meer hun eigen werktijden, salaris en leidinggevende kiezen.

Een van zijn te denken gevende uitspraken: ´Als mensen zich gedragen als dieren in een kooi ligt het volgens mij niet aan de mensen maar aan de kooi.´ Die uitspraak roept allerlei associaties op, zoals het bordje Verboden op het gras te lopen? Bekruipt u ook de neiging om het gras dartelend te betreden? We stevenen niet af op een recessie? Houdt u nu ook de hand op de knip? Bij het formuleren van huisregels wordt vaak het volgende stramien gehanteerd: het is verboden om of wij willen liever niet… Hier geen fietsen plaatsen kan anders zag ik pas: Wilt u uw fiets plaatsen daar waar u moet zijn.

Dat waar we ons op richten, wordt onze werkelijkheid en levert bij negatieve formulering regelmatig tegengesteld ´gras´gedrag op. De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan onder NS-passagiers, waaruit blijkt dat spoorzoekers zich vooral ergeren aan hun medepassagiers. Het woordelijk verstaan van mobiele telefoongesprekken roept de nodige ergernis op. NS krijgt de tip om haar huisregels beter in beeld te brengen. Ben in zo´n geval dus benieuwd hoe ze dat gaan doen.

Lijkt me overigens logisch dat de NS haar passagiers hierover even belt…

 

Bij yoga kom ik tot rust omdat de boodschap is dat ik er gewoon alleen maar hoef te zijn. Vanaf je geboorte wordt namelijk regelmatig aan je gevraagd wat je wilt worden. Een betere vraag lijkt me wie je wilt worden. Je bent namelijk al.

 

Gekooid ritueel gedrag in ons intermenselijke verkeer leidt soms tot onverwachte conversaties. Voor een afspraak met een specialist bel ik het ziekenhuis.

 

B                                 : Ik wil graag een afspraak maken met de specialist, de heer S.

Afsprakenbureau  : Geboortedatum?

B                                 : Die weet ik niet, ik heb alleen zijn naam doorgekregen.

Afsprakenbureau  : Wacht even, dit gaat niet volgens het protocol.
  Belt u toevallig vanuit een telefooncel?

 

In wederzijdse verwarring beëindigen we ons gesprek

 

Bert den Boer 

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl