eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Leeswijzer

 

19.08.09 Inleiding van Bert den Boer

19.08.09 “Leeswijzer” Nieuwste Column

 

Beste mensen,

 

We zijn weer thuis: krimp, afnemende krimp, in het dal, vragen over de diepte van het dal. Het doet me denken aan de volgende uitspraak:

Vraag een econoom nooit te voorspellen hoe laat het over een uur zal zijn, want dat haalt hij niet in die tijd.

Geef mij dan voor even nog een ontspannende avond Zomergasten met Carice van Houten waarin de wetenswaardigheden van het leven via allerlei filmfragmenten de revue passeren. Mijn onderstaande column draagt nog vakantiesporen, evenals de tekst over Cuba op mijn website onder recente column http://www.bbdb.info.

 

Veel leesplezier en hartelijke zomergroet,

 

Bert den Boer

 

Leeswijzer

 

Reisgidsen zijn rare fenomenen. Ze geven tips over wat je zeker moet zien. Doordat gidsen vaak dezelfde inhoud delen, bepalen zij de bestemming van veel toeristen. Het lijkt me een interessant experiment als reisgidsen een willekeurige plek ergens ter wereld aanduiden als the place to be. Een simpel voorbeeld: de eerste rotonde. Na een aantal jaar is die plek een hotspot compleet met restaurants, hotels, een jaarlijkse evenementenkalender, straten vol souvenirs (sleutelhangers, namaakreplica´s, rotondekwartetten, dvd´s met bloedstollende en romantische rotondefilmfragmenten tot de top 10 van ´s werelds meest unieke exemplaren). Een hebbedingetje voor frivole verzamelaars is een pikante kalender met rotondemissen, terwijl de serieuze collectioneurs azen op een in beperkte oplage verschenen historische rotondegids. Vergeet vooral niet de rotonderondleidingen, opgeleukt met tal van anekdotes. En voor de avontuurlijke backpackers - aan alles wordt gedacht - is een bungeejump mogelijk met het midden van de rotonde als landingsplaats.

 

Mijn vakantieherinneringen zijn meestal verbonden met andersoortige boeken dan reisgidsen. Als het om lezen gaat, bevind ik me figuurlijk gesproken in het gelukkige gezelschap van vrouwen, want lezers zijn vrouwen; zo blijkt uit tal van onderzoek. Het plezier alleen al om vooraf te bepalen welke boeken je meeneemt. Kleding en uitrusting komen na de boekenselectie. Soms wissel ik tips uit om zo verrast te worden door onbekende schrijvers, al weet je nooit wat een ander van dat ene voor jou geweldige boek zal vinden. De uitspraak: ´Dit moet je lezen´, is altijd persoonlijk gekleurd.

Tijdens het lezen heb ik een bepaalde - gelukkig onschuldige - eigenaardigheid ontwikkeld. Aansprekende passages krijgen een vouwtje op de betreffende pagina. Zoals in het boek Joe Speedboot van Tommy Wieringa, waarin een treffende beschrijving staat over omgaan met veranderingen: ´Ziedaar wat er gebeurt wanneer er op een dag iemand langskomt om je wereld een keer of tienduizend te vergroten: paniek... Ik was opgelucht en teleurgesteld dat hij zo vlug opgaf.´ En zo is De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón voor mij voor altijd verbonden aan Trinidad, waar ik me een dag of wat niet kon losmaken van dit verhaal. Overigens een boek dat ik lang niet wilde lezen, omdat iedereen in mijn leesomgeving vond dat ik dat ´moest´ lezen. Mijn leesvouw: ´… dat er maar weinig dingen zijn die zo´n stempel op een lezer drukken als het eerste boek dat zich werkelijk een weg baant naar het hart. Die eerste beelden, de echo van de woorden die we denken achter ons gelaten te hebben, vergezellen ons een leven lang en beitelen een paleis in ons geheugen waar we vroeg of laat - het maakt niet uit hoeveel boeken we lezen, hoeveel werelden we ontdekken, hoeveel we leren of vergeten - naar zullen terugkeren.´

 

Voor mij herkenbaar en het maakt me nieuwsgierig. Voor wie dit leest: welk boek en welke passage komt in je op? Laat het me weten!

                                                                                                                                  Bert den Boer

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl