eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Landschappen

 

Verpulverd landschap

Op politiek gebied leven we in een verpulverd landschap, aldus de informateur. Hij doelt niet op de doorzochte vuilniszakken van politici. Door zijn woordkeus doemt een gedicht op aan de horizon. En hoezeer politiek een woordenspel kan zijn, daarvoor hoef je alleen maar naar een interview met grootmeester Maxim Verhagen te luisteren. Politieke verkiezingen vertonen ook steeds meer trekken van een wedstrijd. Gejuich bij een voorsprong, teleurstelling bij een gelijkspel. Ongemeen spannend, waarmee de brug is geslagen naar voetbal.

 

Oorverdovend landschap

Voetbal is onze nationale trots, waarmee we het internationale nieuws over Sineke, Joran en Geert een tegenwicht bieden. Een tennismaatje reist eerdaags naar Denemarken. Hij kan daar in ieder geval vertellen dat hij ook gejuicht heeft voor een Deen die scoorde. Voetbal biedt te allen tijde - ofwel door gedoe over risicowedstrijden ofwel vanwege de jubelstemming rond internationale toernooien -een oorverdovend landschap, dit keer versterkt door duizenden vuvuzela´s. Rustzoekers hoeven overigens niet op zoek naar stilteborden.

 

Verdeeld landschap

Zomaar twee berichten. Wil je met een camper door Amerika dit jaar dan heb je pech gehad. Geen camper meer te krijgen. De helft van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Leven we eigenlijk niet gewoon in een klassenmaatschappij, waarbij termen als links en rechts en grootkapitaal en minderbedeelden terugkeren? 

 

Vluchtig landschap

Ons leven speelt zich ook buiten het werk meer en meer digitaal af. Interactieve televisie, straks mobieltjes met tevee. Nog even en bij elk programma met een redelijke kijkdichtheid krijg je te maken met twittertussenstanden. Op relationeel gebied zorgt een hoog scheidingspercentage voor een toename van datingsites, voor wie niet op zoek is naar een vaste partner bestaat een nieuwe term: vlinderen.

 

Onbegrensd begrensd landschap

Grenzen worden op allerlei gebied verlegd. Een toenemend aantal zwevende kiezers, zoektochten naar bevredigende relaties, meer ruziënde buren die een instantie bellen in plaats van de buren. En als het misgaat… is er een roep om meer regels.

 

Natuurlijk zijn er veel meer trends. Ik trendjaag u op en daag u uit. Noem mij op diverse terreinen opvallende zaken, serieus en minder serieus.

                                                                                                                       Bert den Boer

                                                                                                        

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl