Gevoelsleeftijd

 

´Weet u niet wie ik ben?´, zegt de bekende Nederlander bij de incheckbalie. ´Nee, ik ken u niet, uw paspoort graag.´ ´Weet u echt niet wie ik ben?´, vraagt de man ongelovig. Hij slaat de handen in de zij en staart de dienstdoende stewardess indringend aan. ´U weet toch wie ik ben!´ klinkt het verontwaardigd en vol ongeloof. Even later klinkt een oproep over geheel Schiphol: ´Is er een dokter aanwezig, want hier staat iemand bij de balie die niet weet wie hij is.´

 

Op een geheel ander wijze heb ik in de maand januari altijd weer moeite bij mezelf uit te komen. Ik bevind me namelijk de laatste periode van het jaar met enige regelmaat in het land van mijn jeugd. 6,2 Miljoen mensen hebben op enig moment geluisterd naar de jaarlijkse Top 2000 die sinds het millennium ritueel de laatste zes dagen van het jaar op radio 2 wordt afgespeeld. Ik beken, ik heb op meer dan enig moment geluisterd. Vakanties met mijn ouders komen voorbij als Anneke Grönloh Paradiso zingt. Het droogrekje in de ouderlijke keuken - waar thee- en handdoeken aan hingen - doemt op bij Beatles platen; omdat daar een doek achter was gedrapeerd met hun vier geportretteerde hoofden. Ooit bijgewoonde optredens van the Swinging Soul Machine, Dizzy Man´s band en Earth & Fire komen me weer voor de geest. Het stelt allemaal niks voor, maar toch…Een bedrijfsarts zou jeugdsentiment en bedrust diagnostiseren. Met popmuziek reis je in gedachten terug naar de periode van je puberteit en beginnende adolescentie.

We kennen al langer de gevoelstemperatuur van het weer, waarbij de feitelijke temperatuur niet overeenkomt met de persoonlijke beleving. Daarbij schijnt het overigens zo te zijn, dat mannen het kouder en vrouwen het warmer krijgen naarmate ze ouder worden. Zonder enige publiciteit vindt een onvermijdelijke sexe-klimaatverschuiving op microniveau plaats. Tijd voor een themanummer! De schrijver Harry Mulisch heeft anderszins een theorie dat ieder van ons gevoelsmatig blijft hangen op een bepaalde leeftijd. Wat mij betreft een aannemelijk verhaal, waarbij ik mezelf dan zo inschat op 16 à 18 jaar. Het is de reden waarom ik soms met jaloezie het reilen en zeilen van mijn oudste zoon gadesla. Projectie ligt volop op de loer, goed om te weten. Bewustwording kan immers leiden tot anders kijken en handelen. Ervan uitgaande dat deze theorie voor ieder van ons opgaat, snappen we ook veel beter waarom vrouwen soms aangeven dat ze naast hun kinderen er nog een groot kind bij hebben. Ook is plotsklaps duidelijk waarom mannen op zolders in de weer zijn met treintjes. En kunt u ook die verbaasde blik plaatsen, als ´s zomers op het strand mannen er ineens achterkomen dat zij in hun eentje nog aan het zandkasteel bouwen. Ooit gehoord van een spelletje met een zakmes: landje pik? Dan is de fascinatie voor soldaatje spelen ook meteen opgelost. Ook begrijpt u nu hoe het komt dat in de top tien van meest bekeken programma´s zoveel voetbalwedstrijden voorkomen. Al die mannen die hun jongensdroom van profvoetballer koesteren en terugzien in helden als Ronaldinho en anderen. Je zag het ook tijdens de herdenking van voetballer George Best. Hij werd herdacht tijdens een indrukwekkende minuut stilte op de tribunes van de Premier League. Je zag het vooral aan de al wat oudere mannen. Ze hadden tranen in hun ogen. Ze droegen hun dromen ten grave, de geheime verlangens van hun jeugd. De vraag is wel of ze de voetballer of de playboy in gedachten hadden.

 

Het is nu natuurlijk de vraag waar u bent blijven hangen. Sommige mensen hebben van jongsaf een oude ziel; anderen voelen zich eeuwig jong. In gesprekken met mensen maak ik voor mezelf weleens een inschatting en als het zo uitkomt, is het een leuk onderwerp om bij stil te staan. En…hoe oud bent u?                                 

 

http://www.bbdb.info/                                                                      Bert den Boer

 

 

www.tomsschaakboeken.nl