eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Decemberverlangen

 

Als de tijd vliegt is dat een teken van inspiratie. Begin deze maand volgde ik een tijdloze tweedaagse, verzorgd door Wibe Veenstra. Een tweedaagse waarin verhalen in een begeleidingscontext werden geplaatst. Goed vertelde verhalen pakken je en raken je vooral als ze aansluiting vinden bij je eigen verhaal. Aansprekende verhalen die bijblijven, zo ontdekte ik opnieuw, raken de diepere laag van verlangen.

Nu heeft elke maand iets eigens en volgens mij is december bij uitstek de maand van het verlangen. Deze maand biedt de mogelijkheid van afronding, het opmaken van de jaarbalans; zowel geestelijk als financieel. Al lijkt dat laatste op dit moment te overheersen. De verkiezing van Wouter Bos tot politicus van het jaar belichaamt het gegeven dat we in tijden van onzekerheid willen terugvallen op een minister van Financiën die het zeker schijnt te weten, een miljard meer of minder maakt dan niet meer uit.

December biedt de mogelijkheid terug te blikken op dat wat was en stil te staan bij goede voornemens. Is het niet de filosoof Søren Kierkegaard die heeft gezegd dat het leven voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen dient te worden?

 

Het opmaken van de balans is vanzelfsprekend persoonlijk gekleurd vanwege heuglijke festiviteiten of pijnlijke herinneringen. Je kunt terugkijken op wat je hebt gekregen op de wijze zoals Harry Starren dat zo mooi heeft verwoord in Leef je verlangen:

´Wat is genoegen? Wat is verlangen vieren? Het is het vermogen om op je bestemming te zijn. Het is gaan staan en dan terugkijken. Genieten, je omdraaien en kijken. Je ziet dan welke weg je hebt afgelegd en wat daarvoor is gebeurd. Ik gebruik graag het beeld van fietsen op een vals plat. Het lijkt net of je niet stijgt. Toch voelt het moeizaam, en dat is een goed teken. De beloning is dan afstappen. Dan kijk je terug in het dal, om vast te stellen dat je toch al veel hebt bereikt. ‘Moet je kijken wat wij hebben gepresteerd!’

En soms verlang je pijnlijk naar iets wat er niet meer is en het kost meestal meer moeite om het gemis aan te nemen en te accepteren, dan blij te zijn met wat anderen je hebben gegeven.                                                                                                                             

 

De laatste weken van december gun ik iedereen de tijd om tijd te nemen en na te denken. Even niets doen. Het is zo´n maand van af en toe staren. Staren als manier om losse eindje een plek te geven. En wie weet kom je tot verrassende ontdekkingen. Het is toch mooi als je zoekt naar een speld in een hooiberg en eruit komt met een boerenmeid, al is dit misschien een wat mannelijke manier om iets duidelijk te maken. Met andere woorden: als je vindt wat je zocht, heb je misschien niet goed gezocht.

 

Ik wens mijn lezers een mooie afronding.                        

 

                                                                                                                     Bert den Boer

           

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl