eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

De omweg is een snelweg

 

´Optimisme, wat is dat?´

´Ach zo heet de waanzin vol te houden dat alles goed gaat, als alles verkeerd gaat.´

 

Dit citaat van de Franse filosoof en schrijver Voltaire kom ik tegen tijdens mijn bureauopruiming. Met in mijn achterhoofd mijn 16-jarige dochter, die als ze het even niet ziet zitten mij luid en duidelijk te verstaan geeft dat positief opbeurende woorden in dit soort gevallen echt nergens op slaan, een tot nadenken stemmend citaat. Optimisme en pessimisme zijn vaak voorkomende tegenpolen. Op individueel niveau is ieder van ons best gelukkig, zodra we breder kijken slinkt dat gevoel. In de psychologie noemen ze dit de attributietheorie. Succes dank je aan jezelf, als ´t tegenzit ligt dat aan de ander. Dat inzicht helpt je in ieder geval om over jezelf optimistisch te blijven. Of is dat te optimistisch gedacht?

Schrijven helpt om weg te gooien. Dit citaat kan in de papierbak, net zoals alle documentatie die een maand niet is gelezen onder het motto: nu niet, dan nooit. Opruimen lucht op, de achterliggende decembermaand stond in het teken van overzicht en ordening. Op allerlei vlak, van overdenkingen tijdens de kerstmis tot de woordspelingen in oudejaarsconferences. Doe-het-zelfzaken stonden vol klussers die iets af wilden maken en in uitpuilende sauna´s vond een laatste reiniging plaats. Alle media lieten de hoogtepunten van het nieuws de revue passeren naast overzichten van favoriete films, boeken, muziek en opvallende figuren. Een en al opruiming, en ook allemaal voorbeelden van grip op de zaak, houvast. Zoals het jaarlijkse ritueel van de oudejaarsstaatsloterij. Omdat je elk jaar meedoet, doe je ook dit jaar weer mee, terwijl je weet dat de kans om te winnen net zo groot is als een toevallige ontmoeting in China met dezelfde Chinees die je tegenkwam in Amsterdam. Het doet je in ieder geval beseffen dat je het gewoon weer zelf zult moeten doen. Optimistischer geformuleerd: nieuwe kansen liggen voor ons. Ja, een nieuw maagdelijk jaar - versterkt door de sneeuwval - ligt voor ons. Als kind was ik teleurgesteld, omdat er naar mijn gevoel niet echt wat veranderde, terwijl ik daar wel op rekende. Op school kwam je snel weer in hetzelfde ritme, met voetballen lukte die ene passeerbeweging nog steeds niet. Dat ene meisje zag je nog steeds niet staan. Hoezo een nieuw jaar?

 

Alleen gaat het komend jaar natuurlijk niet precies gaat lijken op dat wat was. Laten we ons dingen voornemen, zodat we ook daar weer vanaf kunnen dwalen. Wie geen doel heeft kan niet dwalen en in dat verdwalen zit vaak het onverwachte. De omweg blijkt een snelweg, in verdwalen kom je dingen tegen op je pad die het leven de moeite waard maken. Die ene ontmoeting, die bijzondere opdracht, nieuwe samenwerking. Of, zoals ik op een nieuwjaarskaart van een van mijn beste vrienden las: Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had. Veel dwaalplezier.

 

                                                                                                                     Bert den Boer

 

                                                                                                                     

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl