eerdere columns van Bert den Boer


meer schaak- en ander nieuws op

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Crisisplezier

 

Kent u het begrip kringspierverjaardag? Het staat voor een feestje waarbij je de gehele avond in een kring zit met saaie gesprekken over werk en inrichting van huis en haard. Koppel twee woorden aan elkaar en je hebt een nieuw woord. Of andersom: haal een woord uit elkaar en je hebt een nieuw begrip. Kwestie van bewust zijn. Voor auditief ingestelden is taal een bron van vreugde en soms ook ergernis, want wat bijvoorbeeld te denken van de volgende advertentietekst:

Binnen onze organisatie wordt gewerkt met duaalmanagement. Als manager bent u in dualiteit met de behandelbeleidsverantwoordelijke qua bedrijfsvoering verantwoordelijk voor de afdeling. U stelt in nauwe samenwerking met de inhoudelijke professionals vanuit een helikopterview het beleid op voor de cliėntstroom. Dit op zowel strategisch als tactisch niveau, uitgaand van de beleidsintenties en op basis van richtinggevende notities.

7 Van de 10 Nederlanders wil een andere baan, las ik laatst. Misschien behoort degene die deze functie duaal opstelde bij deze groep. De toename van statistische weetjes, zoals in dit bericht - waarbij vergelijkenderwijs beweringen met cijfers worden gestaafd - is opvallend. Berichten als: 2 miljoen mensen bezoeken regelmatig een sportschool, waarvan 1 op de 10 verboden middelen gebruikt en spuit, slikt of zichzelf oppompt; gevolgd door een bronvermelding. Als je alle gegevens bij elkaar verzamelt, ontkom je niet aan de indruk dat gemiddeld genomen het aantal depressieve linkshandigen met dyslexie stelselmatig toeneemt.

 

Taalgebruik kleurt je als persoon. “Ik zie een probleem. Ik ga het proberen. Ik hoop. Ja, maar. Ik twijfel. Het wordt een mislukking. Vind ik moeilijk. Ik zou willen. Lastig. Het is onmogelijk. Ik kan niet. Misschien.“ Als een collega op het werk uitblinkt in dergelijk verzwakkend woordgebruik, dan geef je een klus niet vol vertrouwen uit handen. Misschien leidt dergelijk gedrag tot de uitspraak: Je moet vooral je mond houden als je tegen mij praat. We weten (bekend bij circa 84 van de 100 ondervraagden) het grote belang van lichaamstaal. Binnen de topsport is op dit vlak een interessante trend waarneembaar. De verliezende finalist in de US Open - we hebben het over tennis - de Deense Caroline Wozniacki geeft in haar persconferentie na afloop aan dat Kim Clijsters heeft gewonnen vanwege het plezier dat zij uitstraalt. Plezier weegt op tegen de mentale druk van topsport. Het lijkt erop dat de fenomenale Jamaicaanse atleet Ursain Bolt - bijnaam Thunderbolt - de inspirator is van deze spelopvatting. Hij heeft lol in wat hij doet. Stop met getob. Doe dingen met plezier. Dat geeft ontspanning en uiteindelijk resultaat.

 

Always look at the bright side of life. In dit huidige tijdsgewricht biedt crisisplezier een alternatief tegen economisch somberen. Gelukkig zal onze beleggingsadviseur alles doen wat binnen zijn vermogen ligt.

 

                                                                                                              Bert den Boer

 

                                                                                                                     

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl