Voor meer (schaak)nieuws en (schaak)columns www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Associatiedwang

 

Volgens Irvin D. Yalom, psychiater en schrijver, komen vier soorten zorgen vooral aan bod tijdens therapie: de dood, eenzaamheid, de zin van het leven en vrijheid. Het advies- en trainingsvak biedt ook de mogelijkheid om regelmatig stil te staan bij de zoektocht naar betekenis. Tijdens coaching, workshops (zoals over verlangen), trainingen met aandacht voor de persoon in de rol en in pauzetijd tijdens bijeenkomsten, overigens niet te onderschatten zo belangrijk. Als het bijvoorbeeld gaat over timemanagement - en persoonlijke effectivitijd - kom je uit bij de vraag waar je als professional en persoon voor wilt staan en wat dat betekent voor de invulling van de rollen die je uitoefent in je leven. Een drukke baan met veel overwerk kan wringen. Wat vind je belangrijk? En hoe organiseer je dat? Hoe krijg je tijd voor niet dringende zaken die belangrijk zijn (aandacht voor relaties, ontspanning, planning, nieuwe mogelijkheden onderkennen, visieontwikkeling).

 

Als het gaat over zingeving komt het soms voor dat iemand uitsluitend over werk begint te praten en zo zijn levensloop inkort tot een loopbaanoverzicht. In dat soort gevallen betrap ik me op een bijzondere afwijking in de vorm van allerlei boektitels die als hinderlijke pop-ups boven komen drijven. Onontkoombaar schiet het werk van Milan Kundera door mijn hoofd: Onwetendheid, De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, De traagheid, Onwetendheid, Identiteit. En vooral Het leven is elders.

Mijn associatiedwang kent geen voorkeur. Bij een verbouwing die op handen is, komt Kees van Kooten me voor de geest met zijn onuitwisbare verhaal over hoe het mis kan gaan met het inhangen van een kattenluikje. Het heeft heel veel verbouwingsplannen in de kiem gesmoord. Bij drammerige types denk ik aan The World according to Garp van John Irving, waarbij ik Garp vervang door de naam van de persoon in kwestie. Als ik zie dat iemand moeite heeft om contact te maken denk ik aan het ontroerende verhaal van de man die in De asielzieker van Arnon Grunberg heel ver gaat om toch maar bij iemand te mogen blijven. Bij indringende keuzes komt Chaim Potok langs met Het leven van Asjer Lev, over een Joodse jongeman die voor het dilemma staat of hij vanuit zijn traditie en milieu naaktportretten mag schilderen. Bij groepen die inhoudelijk op allerlei details ingaan, betrap ik mezelf op een grimas die wordt veroorzaakt door opborrelende gedachten over de leraar Wilt in de boeken van Tom Sharpe. Hij raakt op een technische school in allerlei absurde situaties verzeild. Als ik twijfel aan het waarheidsgehalte van wat wordt verteld, schuift tegenwoordig een dodo met Boudewijn Büch aan.

 

Soms zie ik mensen bevreemd kijken als ik glimlachend zit te luisteren. Waar denkt die man aan, hangt als tekst in een stripballon levensgroot boven hun hoofd. Associatiedwang, ben ik daar alleen mee behept of is het een wijdverspreid fenomeen? Wie herkent zich? En zijn er ook zorgverzekeringen die ter compensatie de aanschaf van boeken (en dvd´s niet te vergeten, da´s weer een ander verhaal…) vergoeden?

 

Bert den Boer

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

www.tomsschaakboeken.nl