5e ronde: “Weet je wat er komen gaat?”


In het begin van de partij zette de witspeler zijn dame te koop...
Orakel

"Voorspellen is moeilijk vooral als het de toekomst betreft." (Wim Kan)

RONDEVERSLAG | Hoe maak je een verslag van een schaakronde als je er zelf helemaal niet eens bij bent geweest? Wel, als je een beetje medewerking hebt van de spelers is het geen probleem. Iedereen schrijft in het kort even op wat er is voorgevallen tijdens zijn of haar partij. Dat lever je dan in bij de wedstrijdleider, die er op zijn beurt voor zorgt dat een en ander bij de redactie terecht komt.

Ooit heb ik weleens de wederwaardigheden in een ronde volkomen gefantaseerd, maar die ronde eindigde in een enorme explosie van pure vernielzucht. Gelukkig was het maar een bedenksel, een hersenschim, een illusie. Zie: "Ja, maar hij begon!"

Een andere keer heb ik bij afwezigheid een verslag geheel gebaseerd op mijn kennis van de schakers van De Willige Dame, hun openingsvoorkeur, hun speelwijze en de uitslag. Een soort voorspelling achteraf dus, gedaan zonder daadwerkelijk de zetten te kennen. Verrassend genoeg bleek dat er in een flink aantal van de gevallen vrij accuraat beschreven was hoe de partij in werkelijkheid verliep.

Dat brengt me op een fenomeen, dat we waarschijnlijk allemaal wel eens hebben meegemaakt, namelijk het zeker weten wat de volgende zet van de tegenstander gaat worden. En dan bedoel ik natuurlijk niet iets banaals in de trant van "ik sla een pion en mijn tegenstander slaat een pion terug", maar ik bedoel het voorgevoel dat je hebt, een soort van zekerheid, dat in de aan de orde zijnde situatie op het bord je tegenstander een slechte zet zal gaan doen. Dat hij iets niet heeft gezien dat jij wel duidelijk in gedachten hebt. En dat je daardoor uitstekend, zo niet gewonnen komt te staan natuurlijk... Ik zal een voorbeeld geven uit een partij die ik zelf speelde.

Stand na 22.Dh4

 
Ik speelde 22.Dh4, omdat ik gewoon "zeker wist" dat hij 22...Dxh4 23.Pxh4 Pxd5 zou gaan spelen. Met het paard op h4 aangevallen door de loper op e7 lijkt zwart nu een pion te winnen, maar wit speelt 24.Pf5! en nu gaat zwart een stuk verliezen. Het einde kwam overigens versneld na 24...g6? 25.Lh6+ 1-0

Ja, ja, beste grootmeester. Ik realiseer het me. Ik geef een voorbeeld van schaak uit het souterrain van de schaakwolkenkrabber, maar het gaat er om, dat er soms ineens een vlaag van helderziendheid bezit van de geest van een speler kan nemen. En bovenmeester of ondermeester, volgens mij overkomt het iedereen wel eens.

Nu ik het toch over voorspellende gaven in het schaken heb schiet me ineens de volgende aardige anekdote te binnen:

Tijdens de schaakolympiade in Leipzig in 1960 zit de toenmalige wereldkampioen Michail Tal, de tovenaar van Riga, aan tafel met de jonge Robert Fischer en de andere leden van het Amerikaanse team. Fischer beweerde dat hij de toekomst kon voorspellen door middel van het lezen van de lijnen in iemands hand. Tal toonde zich daar natuurlijk zeer sceptisch over en daagde Fischer uit om die onzin dan maar eens aan hem te laten zien. Fischer pakte de hand van Tal en sprak na enige tijd met gefronst voorhoofd de hand te hebben bestudeerd: "Ik zie, grootmeester, dat u wereldkampioen bent. Maar, maar... O, ik zie ook dat u de titel binnenkort zult verliezen van een jonge Amerikaan!"
Als Fischer had gedacht Tal hiermee te verrassen had hij het mis, want Tal bleek ook uiterst slagvaardig buiten het schaken om. Michail stond vrijwel onmiddellijk op, liep naar de andere kant van de tafel en feliciteerde de ook aan tafel zittende William Lombardy, een van de andere Amerikaanse deelnemers!
(Overigens weten we nu natuurlijk dat Fischer uiteindelijk 12 jaar later, in 1972, de wereldtitel van Boris Spassky zou overnemen.)

En zo is er toch nog een, naar ik hoop, aardige inleiding voor de wedstrijdverslagen van de vijfde ronde ontstaan...

Toekomst voorspellen
 

Vergeetpartij

 
Cor Paans schrijft over de partij die hij met zwart speelde tegen Dick Korteland: "Eigenlijk was de partij na acht zetten al bekeken Ik had op de vijfde zet een fout gemaakt door de geslagen d-pion met mijn paard terug te nemen. Vervolgens liet ik na om mijn dubbel aangevallen paard op c6 op de juiste manier te dekken. Kortom, dit leidde tot stukverlies op de tiende zet. Daarna was het vechten tegen de bierkaai. Een partij om snel te vergeten. Aan de andere kant, ik kan het BETER ONTHOUDEN, want dit was verschrikkelijk verkeerd." Door dit resultaat wordt de koppositie overgenomen door John van Waardenberg. (Dick Korteland - Cor Paans 1−0)

Dick Korteland 12-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Dick Korteland 12-10-2021

 

Logisch en regulier

 
Van de partij tussen John van Waardenberg en Jisk Liemburg kwam helaas geen commentaar, maar uit hun gesprek na de wedstrijd kon wel worden opgemaakt dat remise een logische uitkomst was. (John van Waardenberg - Jisk Liemburg ½−½)

Over de partij tussen Fons Claessen en Willem Weerdesteijn valt bij gebrek aan commentaar ook weinig te zeggen, temeer daar Cor niet geheel uit het ingeleverde notatieformulier van Fons kwam. Volgens de voorzitter kan samengevat gesproken worden van een reguliere winst voor Willem. (Fons Claessen - Willem Weerdesteijn 0−1)

Fons Claessen 12-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Fons Claessen 12-10-2021

 

Koos moet even dalen

 
Ruben Schilt, met wit, en Koos van Dalen speelde een spannende en snelle partij. Aanvallend lag het initiatief aanvankelijk bij Koos, maar naarmate het materiële verschil groter werd in het voordeel van wit, nam Ruben de offensieve acties over en trok de winst naar zich toe. (Ruben Schilt - Koos van Dalen 1−0)

Koos van Dalen 12-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Koos van Dalen 12-10-2021

 

Instortstelling

 
Volgens Pearl was zijn partij tegen Piet Schuller een aangenomen Koningsgambiet. 1.e4 e5, 2.f4 exf5 3.Pf3 g5. Piet hield succesvol de f-lijn gesloten. Wit oefende druk uit op de damevleugel en kreeg na ruil een vrije a-pion. Zwart kwam zeer gedrongen te staan en een tactische finesse kostte Piet wat later in de partij een loper. Hierna viel Piets stelling snel uit elkaar en vond hij het mooi geweest. (Pearl Uyttenhove - Piet Schuller 1−0)

Piet Schuller (l) en Gijs van Willigen 12-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Piet Schuller (l) en Gijs van Willigen 12-10-2021

 

Ladysale

 
Commentaar van Gijs van Willigen over zijn wedstrijd tegen Ton van der Breggen: "In het begin van de partij zette de met wit spelende Ton zijn dame te koop. De koop ging echter niet door, maar ik kon de partij toch winnen door de dreigende promotie van een pion." (Ton van der Breggen - Gijs van Willigen 0−1)

Er kwam iemand kijken of spelen bij De Willige Dame wellicht iets voor hem was. Die iemand was Pieter Hofstee en hij kon meteen aanschuiven voor een partijtje tegen Rob Truijens. In deze partij hield Rob het heel lang goed vol, maar uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere erkennen in onze gast. (Pieter Hofstee (gastspeler) - Rob Truijens 1−0)

Nog even een toevoeging: leuk was ook dat Pieter, onze gast, meehielp met alles neerzetten en dat Fons en Pearl hielpen met het opruimen!!!

Pieter Hofstee (l) en Rob Truijens 12-10-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Pieter Hofstee (l) en Rob Truijens 12-10-2021


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje en Cor Paans 15-10-2021 17:41

Sponsor van deze ronde:

Hans Verberg - Oud-speler van De Willige Dame