
"Een leugen die vaak genoeg verteld wordt,
wordt op den duur zelf waarheid" (Lenin)
RONDEVERSLAG | Tussen het publiceren van het verslag van de derde ronde en dat van de vierde ronde van het najaarskampioenschap 2020 zitten door alle van regeringswege ingestelde coronaire-maatregelen maar liefst 160 dagen. Zo lang al is er niet meer gespeeld in de competitie en sommigen hebben Covid-19 culpa al meer dan een jaar niet meer op de club geschaakt.
Het instellen van een avondklok en het verbieden van binnensporten maakten het de afgelopen (bijna) zes maanden, tot afgelopen woensdag, onmogelijk om elkaar aan het bord te treffen. Niet leuk natuurlijk. Ondertussen won Jorden van Foreest het TaTa Steel-schaaktoernooi en Ian Nepomniachtchi (zeg maar Jan) het kandidatentoernooi. In beide gevallen greep Anish Giri naast de hoofdprijs.
De wereld buiten die van het schaken stond ondertussen ook niet stil. Een greep: Terwijl het gejojo met de coronamaatregelen voor menigeen onbegrijpelijk werd en sommigen tot wanhoop dreef dan wel tot waanzin aanzette, trad er een kabinet af vanwege een onverkwikkelijke toeslagenaffaire. Tevens werd er voor één van de leden van de Tweede Kamer, buiten diens medeweten om, een functie elders gezocht, maar een vrij belangrijk iemand in de Nederlandse politiek ontkende omtzigtig dat over een promotie van de volksvertegenwoordiger gesproken zou zijn. De verkiezingen in maart bewezen dat iemand met chronische vergeetachtigheid en een bij voortduring inactief geheugen best nog aardig wat stemmen bijeen kan sprokkelen dankzij kiezersvolk met een kortetermijngeheugen van minder dan een dag of twee.
Ook buiten ons vader-en-moederland werd geschiedenis geschreven. Op 6 januari bestormden aanhangers van ene Trump het Capitool in Washington. Deze oud-president werd er daarna van beschuldigd de massa te hebben opgejut het Congres te bestormen, mede door zijn claim dat hij de verkiezingen verloor door fraude. Kijk, als je liegt doe het dan goed en vol overtuiging, want op het moment dat je zelf gelooft wat je liegt zijn het geen leugens meer. Wat dat betreft zijn Nederlandse politici maar een stelletje amateurs.
In ieder geval was er genoeg op politiek en epidemiologisch gebied om ons in het Tweede Schaakloze Tijdperk bezig te houden. Mits je erin geïnteresseerd bent natuurlijk. Zo niet, geeft niet. Zo belangrijk is het nou eigenlijk ook weer niet en je kunt altijd nog gaan schaken tegen je computer of tegen je Oom Jan.
Bedenk dat wat er ook gebeurt, de wereld gewoon verder zal blijven draaien. Om zichzelf en rond de zon, met of zonder ons. In een gedicht voor zijn dochtertje met de titel "Voor Ari", zegt dichter Jules Deelder, voormalig nachtburgemeester van Rotterdam, het zo:
Lieve Ari
Wees niet bang
De wereld is rond
en dat istie al lang
De mensen zijn goed
De mensen zijn slecht
Maar ze gaan allen
dezelfde weg
Hoe langer je leeft
hoe korter het duurt
Je komt uit het water
en gaat door het vuur
Daarom lieve Ari
Wees niet bang
De wereld draait rond
en dat doettie nog lang
Inmiddels heb ik mijn eerste vaccinatie ontvangen. Hoe dat precies ging wil ik jullie niet onthouden. Ik schreef daar een week geleden over:
"Gisteren de eerste vaccinatie gehaald. Zegt die vaccinatrice, nadat ik nog maar net had plaatsgenomen, tegen me: "Zo, u bent klaar." Maar dat kon volgens mij helemaal niet, want ik had niets gevoeld. Ik kreeg ook geen pleistertje of iets dergelijks wat de andere gevaccineerden wel allemaal kregen. Zouden ze me werkelijk uit willen schakelen door me een nep-vaccinatie te geven? Een fascinerende vaccinatiecomplot-gedachte. De hele avond thuis lopen speuren. Niets te voelen. Geen spoor van een prikje op mijn arm te traceren. Felle lampen. Vergrotende spiegels. Niets! Mijn vaccinatie was en bleef spoorloos. De hele nacht gedroomd van vaccinerende fascistoïde pro-vaxers in prikstraten. Vanmorgen volgde gelukkig de bevrijdende opluchting! Joepie, een gevoelige bovenarm! Nog nooit zo blij geweest met een bijwerking..."
Aangezien jullie nog het verslag van de vierde ronde van 8 december tegoed hadden, volgt hier dus het terugblikkend verslag daarvan...
Het Boedapest-gambiet kan vaak voor vuurwerk zorgen, want het is een gambiet vol listen en lagen, maar de solide wijze waarop John van Waardenberg het gambiet behandelde tegen Wim Platje liet weinig ruimte voor een knallende partij. Het gaf John achteraf volgens de computer langdurig een klein initiatief, maar tijdens de partij beklaagde John zich over: "hoe hij er toch in geslaagd was om al zijn stukken op de verkeerde velden te zetten". Toen Wim zag hoe een kleine dreiging zijnerzijds niet zou kunnen worden uitgevoerd door goed tegenspel van John bood hij remise aan. Wim later: "Ik had er ineens helemaal geen zin meer in". Na enige overpeinzingen nam John het aanbod aan. Er stonden toen welgeteld twaalf zetten op het bord, maar die waren dan ook stuk voor stuk, min of meer, in enige mate en tevens in zekere zin wel een heel klein beetje briljant...
Ruben Schilt schotelde Willem Weerdesteijn een Koningsgambiet voor dat Willem aannam. Na 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Pf3 Pf6 ontstond de zogenaamde Schallop-verdediging. Nooit van gehoord? Ik ook niet, maar ik denk dat er betere verdedigingen zijn. In ieder geval verzuimde Willem om op tijd te rokeren dan wel zijn koning bijtijds uit de vuurlinie te halen, want een paard dat vastgezet werd op e6 verhinderde in een later stadium elke poging daartoe. Dat bleek de beslissende factor in de partij te zijn, want een mataanval met de witte dame en een toren langs de open f-lijn kon Willem ten koste van veel materiaal misschien nog wel pareren, maar dat had, zoals Willem opmerkte, "ook geen zin meer".
In de partij tussen Pearl Uyttenhove en Gijs van Willigen kwam na 1.d4 d6 2.e4 e6 het Lengfellner-systeem van de Pirc-verdediging op het bord. Gijs speelde voor wat betreft de opening dus zogezegd een thuiswedstrijd, want hij speelt deze opening altijd met zwart als een medicijn tegen alle kwalen. Maar het bleek deze keer meer een kwakzalfje te zijn dan een universele remedie, want een gepend paard op c6 werd door Pearl vakbekwaam binnengehengeld. Na min of meer gedwongen dame- en torenruil promoveerde Pearl een stuk en een pion voorsprong gedecideerd tot puntwinst.
Volgens Cor Paans hadden hij en Erik Brok tot aan de 26e zet geen echte blunders begaan. Hij had wel de gedachte om jacht te gaan maken op een geblokkeerde loper op b7 in de veronderstelling dat er wat te winnen viel, maar vanaf dat moment deed hij het niet zo handig en kon Erik de aanval van Cor op de loper eigenlijk simpel weerleggen. Wel won Cor op zet 29 een pion op a6. "Dat pionnetje voor zou de winst kunnen betekenen", dacht Cor.
Cor zelf over het verdere verloop van de partij: "Maar wat gebeurt er?? Op zet 39 speelt Erik zijn paard naar d5 om extra verdediging te gaan geven op de a- en de b-lijn. Echter, als hij het paard naar f5 gespeeld had, zou hij een pion terug gewonnen hebben en mijn pionnenstructuur was dan flink aangetast. Ik had dan de partij zeker niet meer kunnen winnen. Nu kreeg ik echter de tijd om de loper terug te halen voor extra verdediging van de pion op d4 en kon ik uiteindelijk winnen!"
Cor Paans meldde verder: "Een hoop geklungel en geknoei, zo omschreef Piet Schuller na afloop zijn gewonnen partij tegen Koos van Dalen. En daar zat ook wel wat in, want nog geen twee minuten daarvoor had het er alle schijn van dat Piet door zijn klok zou gaan. Pas in de laatste minuut ging hij weer zijn klok indrukken en had hij intussen denk ik zo'n twee minuten aan Koos gegund. Wij hoorden het Koos al zeggen: "Nou nog effe denken hoor". En de seconden tikten rustig af voor Piet. Piet had nog twee torens en Koos maar één. Maar wat er ook gebeurde, Piet wilde maar niet ruilen. Na een ruil had hij de vooruitgeschoven pion van Koos gewoon kunnen blokkeren met zijn koning of de tweede toren cadeau doen. En daarna had hij wel twee of drie dames aan de overkant kunnen ophalen!" Uiteindelijk ging de partij toch naar Piet.
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.