
"Alle slechtheid komt voort uit zwakheid" (Jean-Jacques Rousseau)
RONDEVERSLAG | (Vervolg van slim, slecht en sluw (1)) ... "Wat een komediant", dacht hij en wachtte af. Na vijf minuten verscheen zijn opponent weer aan het bord. Nadat de man was gaan zitten keek hij op uit zijn veinsgepeins, stak zijn hand uit en zei: "Ik accepteer uw remise-aanbod." ...
Een vals lachje trok aan de mondhoeken van de witspeler terwijl hij met gespeelde verbazing antwoordde: "Remise-aanbod? Welk remise-aanbod?"
"Welk remise-aanbod? Dat lijkt me duidelijk. Het remisevoorstel dat u me zojuist deed voor u van de tafel opstond!"
"Een remisevoorstel? Voordat ik opstond? Hoe komt u daar nou bij? Ik bood helemaal geen remise aan."
"Maar ik hoorde toch duidelijk dat u 'Ik stel u remise voor' tegen me zei. Toen heb ik even nagedacht en nu wil ik dat voorstel aannemen."
Een licht zenuwtrekken begon nu beurtelings beide mondhoeken van de witspeler te bewegen. Zijn wangen begonnen langzamerhand een vervaarlijk rode tint te vertonen en zijn linkeroog knipperde voortdurend. Met samengeknepen ogen zei zijn tegenspeler zachtjes en met een vreemde hese stem: "Ik heb u geen remise aangeboden en als u dat wel gelooft dan heeft u het verkeerd gehoord, als u al niet liegt dat u het gehoord heeft!"
Nu voelde hij dat zijn nek kouder begon te worden. De haartjes begonnen overeind te komen. Hij deed zijn uiterste best om niet boos maar juist heel beheerst over te komen: "U deed deze zet", zei hij terwijl hij de laatste zet van de witspeler als voorbeeld opnieuw uitvoerde, "Daarna zei u: 'Ik stel u remise voor' en drukte u uw klok in. Daarmee is het een officieel aanbod en staat het mij vrij om het voorstel aan te nemen of af te wijzen. Welnu, ik neem het voorstel aan!"
"En ik zeg u, dat er geen sprake was van een remise-aanbod! Ik zei iets heel anders tegen u! Misschien heeft u wel verkeerd verstaan wat ik u heb meegedeeld."
"Duidelijk heb ik u horen zeggen: "Ik stel u remise voor. Maar, wat heeft u volgens u dan gezegd?"
Met toegeknepen ogen zei 't mannetje sluw: "Ik zei niet: 'Ik stel u remise voor', ik zei 'Ik heb u in de smiezen hoor'."En hij haastte zich eraan toe te voegen: "Vanwege die eeuwig schaaktruc van u, snapt u wel."
Geconfronteerd met zoveel doortraptheid verloor hij bijna de controle over zijn zelfbeheersing. De controle over de woorden die hem toen over de lippen stroomden was hij wel helemaal kwijt, maar het lukte hem daardoor waarschijnlijk om zonder enige moeite zijn tegenstander kansloos verbaal mat te zetten: "Een geweldige vondst, maar dat is nu precies wat ik u ook heb, min mannetje! In de smiezen bedoel ik en het is mij inmiddels allemaal volkomen duidelijk, want ik weet dat u gelooft dat u begrijpt wat u denkt dat ik heb gehoord. Maar ik ben er niet zo zeker van dat u beseft dat wat u hebt gezegd niet is wat u dacht dat ik bedoelde."
Zijn tegenstander verbluft achterlatend vulde hij kalm een half punt op het wedstrijdformulier in en verliet met een glimlach op het gelaat tevreden neuriënd de zaal...
Eens even kijken hoeveel sluwslimme doortraptheid er in de partijen van de derde ronde van de voorjaarscompetitie te bespeuren is:
Piet Schuller voerde de witte ploeg aan in zijn partij tegen de huidige kampioen Wim Jongeneel. Weliswaar verloor hij aan het eind van de openingsfase een pion, maar de witte stelling leek goed speelbaar. Het besluit de dames te ruilen en daarbij een dubbelpion te moeten accepteren was geen goed besluit van Piet, want Wim kreeg er de betere stelling door en langzaam maar zeker hoopten zich steeds donkerder wolken op boven Schullers schuilplaats. Even leek het of Piet nog met remise zou kunnen wegkomen, maar het ruilen van de stukken waar hij voor koos is nu eenmaal meestal niet in het voordeel van de partij met een materiële achterstand. De laatste lopers hadden beter op het bord kunnen blijven. Nu werd Piet er na een lange partij uiteindelijk toch afgetikt. (Piet Schuller - Wim Jongeneel 0−1)
Wim Platje speelde met wit deze keer de Breyervariant tegen de Caro-Kann van Cor Paans. Normaal gesproken een hele rustige opening, maar Wim maakte er wel een gambiet van. Hoewel hij de pion had kunnen nemen in ruil voor wat achterstand in ontwikkeling vertrouwde Cor het niet en werkte hij liever aan de opbouw van zijn eigen stelling. Veel gebeurde er niet in het middenspel. Cor moest even een dubbelaanval op twee pionnen het hoofd bieden, maar daarna gingen de dames van het bord en waren de stellingen in evenwicht.
Wim bood remise aan, maar dat werd niet door Cor geaccepteerd, omdat hij nog kansen dacht te zien. Nadat de laatste lichte stukken waren verdwenen resteerde er een toreneindspel met voor ieder zes pionnen. Een fout van Cor gaf de open e-lijn aan Wim, de zwarte koning werd daardoor van het strijdtoneel afgesneden en daarna werd de aanval ingezet op een geïsoleerde en daardoor zwakke pion van Cor. Die zou verloren gaan, maar voor het zover kwam gaf zwart op. (Wim Platje - Cor Paans 1−0)
Het als altijd boeiende verslag van Pearl Uyttenhove, deze keer van zijn partij tegen Rob Truijens, draagt de titel: "Romantisch Schaak op Valentijnsdag" Hij schrijft: "Met de witte stukken mag ik proberen Rob Truijens zijn ongeslagen status te ontnemen. Ik kies voor een Romantische schaakopening: het Koningsgambiet.
Na 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Pf3 d6 komt de Fischer Verdediging op het bord. Na 4.d4 had Zwart met 4..Lg4 voor actief stukkenspel moeten gaan. Met 4..Le7, 5..Pf6 en 6..Ld7 komt Rob echter gedrukt te staan en als hij te lang wacht met rokeren moet hij met passieve verdediging overeind zien te blijven.
Rob handhaaft zich aanvankelijk goed, weigert beleefd om een pion op a2 te verorberen, weet alle paarden af te ruilen, maar ik houd een klein maar duurzaam initiatief, vooral door een irritante pion op e5. Door de aanhoudende druk op zijn koningsstelling ziet Rob zich genoodzaakt zijn pionnenstructuur te verzwakken en met de opstelling f6-g7-h6 heeft hij een complex van zwakke witte velden rond zijn koning.
Bij passieve verdediging zijn fouten gemakkelijk te maken. Na een kleine onnauwkeurigheid van Rob verwijder ik in een reeks van zes dwangzetten Robs verdediging en ligt de diagonaal a2-g8 helemaal open. Als ik met een röntgenaanval over deze diagonaal een stuk of de zwarte dame win, staakt Rob de strijd." (Pearl Uyttenhove - Rob Truijens 1-0)
Fons Claessen schrijft over zijn partij met zwart tegen Han van Gorkom: "Remise, maar aangezien wit een paard heeft, heeft hij misschien wat meer kansen. De partij was vrij vlak. Er waren nooit echt momenten met uitschieters waarbij een van de spelers dan veel beter stond." (Han van Gorkom - Fons Claessen ½−½)
Gijs van Willigen opende met 1.e4 en na 1..e5 2.Pf3 d6 had Ton van der Breggen er zo'n heerlijk ouderwetse Philidorverdediging van gemaakt. Beide heren spaarden elkaar, want ze kregen binnen de eerste tien zetten kansen om (bijna) beslissend voordeel te verwerven. Een pionnetje voorsprong voor Gijs werd in het middenspel gladgestreken. Ton begon vervolgens een sterke aanval met zijn twee torens in de hoofdrol. De witte koning werd in het nauw gedreven. Toch had 27.Kb5 tot remise moeten leiden. Gijs koos echter voor 27.Kxa5 en werd prompt in twee zetten mat gezet. (Gijs van Willigen - Ton van der Breggen 0−1)
De partij tussen Koos van Dalen en Willie Damen was een vermakelijke. Zet 5: Koos verliest een loper. Zet 17: Willie verliest een pion. Zet 18: Koos verliest een pion. Zet 21: Koos verliest een toren. Zet 22: Willie verliest een dame. Zet 23: Koos verliest een loper. Zet 36: Willie verliest een stuk voor de kwaliteit. Zet 41: Willie verliest een toren. Willie begint een vesting te bouwen waar Koos niet doorheen komt. (Koos van Dalen - Willie Damen ½−½)
In de partij tussen Willem Weerdesteijn en Michel Verheij overzag Michel een valletje dat Willem openzette. het gevolg was dat een pionvorkje Willem een stuk opleverde en Michel kwam er bekaaid af met een pionnetje. Na een lange worsteling bleek dat uiteindelijk voldoende om de zege naar Willem te laten gaan. (Willem Weerdesteijn - Michel Verheij 1−0)
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.