
Het had natuurlijk allemaal te maken met corona-virussen, lockdowns, R-getallen, besmettingscijfers, inentingsbewijzen, omikronvarianten en wat, virusgewijs gesproken, al niet meer. Nu eindelijk vrijwel alle maatregelen zijn ingetrokken kunnen we alsnog proberen de viertallencompetitie uit te spelen.
De eerste beurt in de competitie was de wedstrijd tegen het tweede viertal van schaakvereniging 3-Torens. Dè schaakvereniging voor iedereen uit Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Wel een vreemde naam voor een schaakclub overigens. Tenminste, dat vind ik. Wie verzint er eigenlijk zo'n naam en zit er misschien iets achter? Waarom schrijf je "3-Torens" met een cijfer en niet "Drie Torens" gewoon met letters? En waarom staan er maar drie torens in de naam en geen vier? Bij het begin van een schaakpartij staan er voorzover ik weet toch echt vier torens op een schaakbord.
"Waar is die ene tore dan in vredesnaam gebleve? D'r legter nerregens geen eentje op de grond! Wie het er een tore in ze zak gestoke? Niemant de deur uit!! Je kennum nou nog terugzette, anders motte we overgaon tot fouillereh!"
Je denkt toch niet dat er ook maar één schaker op de hele wereld te vinden is die een partij gaat beginnen met maar drie torens op het bord? Ja, eehh... beste schakers, even allemaal opgelet. Even attentie graag... Vanavond spelen we vanwege de corona met drie torens tegen een tegenstander met dezelfde naam en het complot..., pardon, neem me niet kwalijk... het lot heeft zojuist beslist dat de witspelers met één toren starten en de zwartspelers met twee. Denk het niet. Rare naam hoor...
Hoewel... Het kan natuurlijk wel voorkomen dat een speler een minorpromotie tot toren uitvoert, terwijl hij al twee torens heeft. Nog mooier: twee spelers doen dat in een partij en dan hebben ze allebei drie torens. Toch wel interessant. Ik heb lang gezocht in de schaakliteratuur en zowaar..., ik heb een voorbeeld gevonden. Nota bene van nog niet zo heel lang geleden uit het tweede schaakloze tijdperk. De stelling ontstond vanuit de Vaccino-variant van de Omikronopening:
Cor Paans speelde aan het eerste bord een partij, waarvan we heel lang dachten dat het, om in Corriaanse termen te spreken, kat in 't bakkie was. Dat bleek echter niet het geval. Cor schrijft daar zelf over: "Of het kwam door vermoeidheid, verstrooidheid of spanning, ik weet het niet, maar hoe dan ook, ik had nog bijna verloren. Nadat ik in de partij al betere kansen had laten liggen, stond ik toch drie pionnen voor na 41 zetten. Ik hoefde vanaf dat moment niet meer te noteren, dus ik kan niet meer terughalen wat ik precies verkeerd deed, maar het was heel veel! Toen mijn tegenstander, Arie Harteveld, dan ook bijna aan het eind van de partij zei, dat het dus remise was, had ik dat zelfs op dat moment nog niet zo in de gaten. Kortom, ik was gisteren aardig de kluts kwijt." (Arie Harteveld - Cor Paans ½-½)
Mijn tegenstander was Jan Spoelstra. Jan heeft een visuele beperking en speelt daarom op een bord met speciale stukken die in gaatjes kunnen worden gestoken. De zwarte stukken zijn bovendien voorzien van een pinnetje bovenop. Zo kan hij voortdurend voelen waar de stukken staan. De zetten worden mondeling doorgegeven. Ik meldde dus als witspeler mijn eerste zet: "e2-e4" en zette de pion vooruit. Vervolgens drukte ik mijn klok in. Jan herhaalde mondeling: "e4" en voerde de zet uit op zijn bord. Direct daarna speelde Jan op zijn bord e6 en meldde derhalve: "e6" en drukte zijn klok in. Ik pakte de zwarte pion van e7, zette hem op e6 en gaf door: "e6"... en drukte mijn klok in. Dat laatste was natuurlijk niet de bedoeling. Je drukt alleen de klok in na je eigen zetten. Het was even wennen, maar over het algemeen lukte het me om me aan deze manier van spelen te houden.
Het werd dus een Franse partij, waarin Jan in de opening een kostbare pion op d5 verloren zag gaan. Onnadenkend en te snel spel van mijn kant kostte me echter door een paardvork van de 3-Torensspeler op mijn twee torens de kwaliteit. Wel had ik een mooi centrum met een vrije d-pion. Jan overzag een wending waardoor ik de kwaliteit weer terug kon winnen. Inmiddels waren er witte vrijpionnen verschenen op d5 en c6. Ik sloeg een loper op d7 en ogenschijnlijk kostte me dat een toren en een mat op de onderste rij, maar dat klopte net niet, omdat er nog een paard op f1 mat kon voorkomen. Erger voor Jan was dat in dat geval de pion op d7 niet meer te stoppen was. Jan moest dus het eindspel in met een stuk en een pion minder. Na ruilen van de torens was het verder niet moeilijk meer. Hij zal het vaker hebben gehoord, maar ik moest Jan na afloop wel zeggen, dat ik diep respect had voor wat hij op het bord zette, ook al vindt hij dat zelf waarschijnlijk heel gewoon... (Wim Platje - Jan Spoelstra 1-0)
Fons Claessen speelde aan het derde bord en had dat wellicht beter niet gedaan vanwege fysiek ongemak dat slechts kon worden bestreden met pijnstillers. Helaas waren er ook geen vervangers, zodat hij toch kwam spelen. In een Geweigerd Damegambiet besloot Fons om de jeugdige Stijn Vroegop een pion afhandig te maken. Dat is op zich doorgaans een goed idee, maar het betrof hier pion g2 die hij met de loper sloeg. Na Tg1 was de g-lijn voor Stijn. Een loper kwam naar h6, de dame naar h5 en na een zet of tien staakte Fons zijn verzet, want mat was niet meer te vermijden. (Stijn Vroegop - Fons Claessen 1-0)
In de Van Geetopening maakte Piet Schuller tegen Jan Breugem al snel een pion buit. Dat was op de negende zet, maar op de elfde zet leverde hij door een dubbelaanval op twee van zijn paarden er eentje in. Piet: "Ik zette met het verkeerde paard". Dat schoot dus niet echt op. Piet trachtte met zijn pionnen op de koningsvleugel een aanval te beginnen, maar veel haalde dat niet uit. De vijandige koning was bovendien afwezig na de lange rokade. De enige kans om onder de dreigende nederlaag uit te komen na een fout van Jan, na 27...Dg3 kon wit vanwege een penning over de b-lijn met 28.Dxa5 een paard winnen, werd door Piet niet gegrepen. Daarna was er eigenlijk geen redden meer aan. In verloren positie overschreed Piet de tijd. (Piet Schuller - Jan Breugem 0-1)
.
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2C".