1e Ronde: “De grote Tautoloog”


..niet alleen tikkeltje verdrietig, maar nog een beetje bedroefd ook..

"Speel nooit hetzelfde stuk twee keer op dezelfde manier" (Louis Armstrong)

RONDEVERSLAG | Ik heb het niet gauw koud, maar onderweg naar onze onovertroffen speelzaal vond ik het voor het eerst sinds lange tijd behoorlijk fris buiten en ik was niet de enige.

Kennelijk was het, al vroor het niet, ook gewoon koud buiten, want de een na de ander kwam binnen, legde met een hartgrondig "Brrrrr" een laatste huivering af en maakte de opmerking dat het "hier tenminste lekker warm" was.

Een van mijn vrienden van vroeger had de gewoonte om, als iemand zei dat het koud was, te antwoorden met iets als "Ja, koud inderdaad en toch ook wel weer ijzig!" Uitspraken als "Simpel en toch niet moeilijk" of "Lastig, maar toch niet eenvoudig" bezigde hij frequent en hij had er veel plezier in om op een andere manier hetzelfde nog eens te zeggen. Het heeft op deze manier wel iets weg van een tautologie, het benadrukken van een woord met een ander woord dat (zo goed als) dezelfde betekenis heeft.

Tautologieën komen voor als taalfout en als stijlfiguur. In het laatste geval is er vaak sprake van zogenaamd versteend gebruik. Min of meer versteende tautologieën zijn bijvoorbeeld: gratis en voor niets, een en dezelfde, leugen en bedrog, roddel en achterklap, vast en zeker, wis en waarachtig.

Hele zinnen ('gezegden') als versteende tautologie: Opgeruimd staat netjes. Wie wat bewaart die heeft wat. Hoe je het ook wendt of keert. Het is niet goed of het deugt niet.

Zo, weten jullie dat ook weer... Je kunt er ook in het schaken natuurlijk heel wat bedenken van het "en toch (niet)-type": "Ik stond verloren en toch niet gewonnen". "Hij werd weggevaagd en hield toch niet stand". "Gewonnen en toch een punt rijker". "De pion promoveerde en werd nog dame ook".

Met het bovenstaande in het achterhoofd en toch niet in het voorhoofd gaan we naar de partijverslagen van de eerste ronde van de voorjaarscompetitie van 2020:

Overzicht eerste ronde voorjaarscompetitie 2020 21-01-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Overzicht eerste ronde voorjaarscompetitie 2020 21-01-2020

 

Zinloos

 
Cor Paans en Pearl Uyttenhove openden de nieuwe competitie met een spannende partij. Lange tijd ging het gelijk op in de door Cor met 1. c4 begonnen partij, door Pearl beantwoordt met 1...d6. In een eindspel met voor beiden een toren en een paard, maar met een pion meer voor Pearl, sloeg deze een remise-aanbod af, ondanks dat zijn tijd al aardig geslonken was. Pearl slaagde er niettemin in om nog wat pionnen te veroveren, waarna Cor het nutteloze van zijn verweer inzag. Het was namelijk niet alleen nutteloos, het had ook geen enkele zin meer.

Ton van der Breggen speelde de opening zeker niet onaardig tegen John van Waardenberg. Wel kon Ton pionverlies niet voorkomen. In het verdere verloop van het vierpaardenspel ging het ineens faliekant mis, want ik zag dat John twee stukken had buitgemaakt. Dat was niet alleen voldoende voor de winst, het was nog genoeg voor de overwinning ook.

Ton van der Breggen en John van Waardenberg 21-01-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ton van der Breggen en John van Waardenberg 21-01-2020

 

Egelstelling

 
Piet Schuller en Erik Brok zetten het zogenaamde Londonsysteem op het bord: 1.d4 d5 2.Lf4 Pf6 3.Pf3. Direct na de opening kwam Piet in de problemen door een aanval van Erik op de koningsvleugel. Een pionoffer om tegenspel te krijgen bracht geen soelaas en hoewel ook Erik niet steeds de beste zetten produceerde bleef de druk op de witte stelling aanhouden. Toen Piet plotseling een toren en-prise zette was het voor Erik verder niet lastig meer om de winst naar zich toe te halen. Het was niet alleen niet moeilijk, het was ook nog eens eenvoudig.

Han van Gorkom en Willem Weerdesteijn speelden nog voorzichtiger dan de bekende twee egeltjes. In de Philidorverdediging was het initiatief voor Han. Elke latente dreiging werd echter door Willem onderkend en door adequate verdedigings­zetten dan wel afruil onschadelijk gemaakt. Han heeft een enkele kleine kans op enig voordeel wellicht gemist, maar na het afruilen van de dames werd tot een gelijkspel besloten. Niet alleen was het een puntendeling, het was tevens remise.

Han van Gorkom en Willem Weerdesteijn 21-01-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Han van Gorkom en Willem Weerdesteijn 21-01-2020

 

Miss Fortuin

 
Jisk Liemburg en Pieter Sandijck startten de voorjaarscompetitie 2020 met een interessante partij. Met Jisk achter de witte stukken kwam de doorschuifvariant van het Frans op het bord, waarin Pieter op de 10e zet met Ph4 in de fout ging. Dat had hem duur kunnen komen te staan, maar Jisk maakte geen gebruik van de geboden kans. Gaandeweg de partij verschoof het initiatief van Jisk naar Pieter en Jisk verloor een pion. Knap verdedigend werk van Jisk voorkwam dat hij op de damevleugel zou worden weggespeeld. Rond de 40e zet was de stand weer in evenwicht en kon Jisk het verdiende halve punt gaan incasseren. Maar helaas, noodlot, ach, wee, pech en misfortuin. Pieter kon door een fout van Jisk die hem een stuk zou kosten toch nog de volle winst binnenhalen. Pieter won de partij derhalve niet alleen, maar hij zegevierde ook nog eens.

Pieter Sandijck en Jisk Liemburg 21-01-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Pieter Sandijck en Jisk Liemburg 21-01-2020

 

Maartenspijp

 
Wim Platje en Rob Truijens gingen via een Philidor naar de Steinitzverdediging van het Spaans. Aanvankelijk een gelijk opgaande partij. Langzamerhand kreeg Wim echter kansen, maar die werden echter steeds weer door minder goede zetten van zijn kant teniet gedaan. Vanaf de 20e zet echter kwam Wim beetje bij beetje beter te staan. Diverse penningen snoerden de zwarte stukken vast en toen Rob besloot de dames te ruilen verdween er ook nog min of meer gedwongen een loper van het bord. Met twee pionnen en een stuk minder gaf Rob het tenlotte op. Hij zwichtte niet alleen, maar wierp ook nog de handdoek, waarna hij niet alleen de pijp aan Maarten gaf, maar ook nog de witte vlag hees.

Rob Truijens en Wim Platje 21-01-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Rob Truijens en Wim Platje 21-01-2020

 

B'tje bedroefd

 
Gijs van Willigen kreeg deze eerste ronde niet de kans om zijn favoriete 1...d6 te spelen, want hij had wit tegen Dick Korteland. In een vierpaardenspel maakte Dick Gijs al binnen tien zetten een pion lichter. Dick bleef vervolgens geduldig en met overleg gedoseerd aanvallen en lijfde nog een pion in. Zelfs moest nog een derde pion er aan geloven. Een doorbrekende pion van Dick kon alleen nog maar door materiaal te geven worden tegengehouden en dat was zelfs Gijs teveel. Hij was niet alleen tikkeltje verdrietig, maar hij was nog een beetje bedroefd ook.

Dick Korteland en Gijs van Willigen 21-01-2020 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Dick Korteland en Gijs van Willigen 21-01-2020


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 22-01-2020 19:18

Sponsors van deze ronde:

NN - Speler van De Willige Dame die onbekend wenst te blijven

Erik Brok - Speler van De Willige Dame