
▲ Eindstand najaarscompetitie 2022
"Talent is zin hebben iets te doen" (Jacques Brel)
RONDEVERSLAG | De najaarskampioen van het jaar 2022 was eigenlijk al bekend na afloop van de 13e ronde. Een nederlaag in die ronde van de laatste speler die Wim Jongeneel nog kon bedreigen, Pearl Uyttenhove, maakte dat Wim niet meer was in te halen.
Gefeliciteerd met je kampioenschap Wim! En dat in je allereerste competitie bij De Willige Dame. Sjapoo! (Chapeau is ook toegestaan (red.)) Wim eindigde dus als eerste en verzamelde 1052,7 punten door acht maal te winnen en vijf remises te spelen. Pearl Uyttenhove kwam uit uit op 859,5 punten door zeven maal te winnen, vijf keer te remiseren en drie verliespartijen, waardoor hij de tweede plaats voor zich opeiste. Op de derde plaats eindigde Wim Platje met 768,8 punten. Dat totaal sprokkelde hij via vier overwinningen, zes remises en twee nederlagen bij elkaar.
Vanzelfsprekend kijken we nu allemaal uit naar de eerste ronde van de volgende competitie, want voorafgaand daaraan wordt volgens de traditie de nieuwe kampioen dan ingehuldigd. Dat belooft deze keer een extra bijzondere huldiging te worden, omdat de kersverse kampioen nog van niets weet. Hij is immers nog maar kort bij de club.
Ja, ja... Ik zie jullie al zachtjes gniffelen. Ook ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat we hem onverhoeds die grote overwinningstaart in het gezicht duwen. Ik heb vernomen dat het zoete projectiel met extra zorg én extra slagroom ook deze keer weer zal worden geleverd door Van der Breggens' Banketbakkerij te Dordrecht, dus dat voorspelt veel goeds. De gelukkige taartwerper krijgt nog deze week tijdig per e-mail bericht zo gauw als de uitslag van de loting bekend is. Een handleiding succesvol taartsmijten wordt bijgevoegd. Tevens lichten we dan de twee eveneens door loting aangewezen schoonmakers in. Jahaaa, wij van de lotingscommissie vinden het ook vreemd dat dat altijd dezelfde twee zijn, maar aan toeval kunnen we nu eenmaal niets verhelpen. Ik hoor jullie in gedachten helaas alweer gnaffelen (gnaffelen is heimelijk gniffelen (red.)), maar het is toch echt zo.
Het hoogtepunt van de ceremonie is ook deze keer het uitspreken van de gelukwensen voor de nieuwe kampioen. Ook dit keer zal dat weer gebeuren door het uitspreken van het Magna Cum Laude in het Oud-Tadzjikistaans: "Diejó Ngènè Elï Sdêbes Tê!" Een vertaling is vanzelfsprekend niet nodig. Voor het bijbehorende voetengestamp dat de woede symboliseert zorgen alle verliezers.
Genoeg gegnoefeld (gnoefelen is gniffelen met een "oe" (red.)) nu. De vijftiende en laatste ronde van het najaarskampioenschap 2022 vond onder zware omstandigheden plaats. Er was in de kapel namelijk een goed bezochte bijeenkomst. Goed bezocht betekent veel mensen. Veel mensen betekenen veel roezegemoes... moezegeroes... nou ja, herrie dus. De 91e geboortedag van priester en schrijver Henry Nouwen (1932-1996) werd namelijk herdacht op dinsdagavond 24 januari 2023. Er werden liederen ten gehore gebracht. Er was pianospel te horen en de bekende columnist van AD De Dordtenaar, journalist Kees Thies, sprak de Henry Nouwen-lezing uit.
Door het geroezemoes en de muziek werden wij schakers natuurlijk niet van ons stuk gebracht. We zijn wel wat gewend, maar toen er een dame de speelruimte binnenkwam en met het geluid aan op de speaker een telefoongesprek begon, kwam er toch protest. Eén onzer gneffelde verontwaardigd: (gneffelen is boosaardig gniffelen met geluid (red.)) "Mevrouw, er wordt hier geschaakt hoor!" Hierop gnuifelde (gnuifelen is gniffelen met een tikfout (red.)) het dametje het bijkans onsterfelijke antwoord: "Ja, maar ik moet toch ergens telefoneren?" Daar hadden we eventjes niet van terug. In eerste instantie bewolkte ongeloof onze gezichten. Een voorstel het vrouwtje te gnuffelen (gnuffelen is wurgend gniffelen (red)) werd ternauwernood verworpen, maar uiteindelijk werd haar toch te verstaan gegeven dat er zich naast de speelruimte nog een gangetje bevond, dat bij uitstek voor een telefonade geschikt geacht kon worden en dat er eventueel rondom onze speelruimte bovendien nog een middelgrote stad voor telefoongesprekken beschikbaar was...
Na enige afwezigheid stond de vijftiende ronde als vanouds weer onder supervisie van voorzitter/wedstrijdleider Cor Paans en het volgende hebben we er over te melden:
In de partij tussen Wim Platje en Pearl Uyttenhove mocht Wim eigenlijk niet verliezen, omdat dan zijn derde plaats in de eindrangschikking in gevaar kwam. Dat lukte, dat niet verliezen om precies te zijn, maar wel dankzij de meegaandheid van Pearl die, hoewel hij de betere stelling had, instemde met remise. Niet dat dat helemaal onterecht was, want Wim had zeker door actief spel wat tegenkansen gekregen. De start van Wim was echter redelijk beroerd. In een Pirc maakte hij een fout door een omslachtige manier van verdedigen te verkiezen boven het simpele slaan van een pion. Die verdediging was niet alleen gekunsteld, maar nog onbeholpen, onzinnig en onjuist ook. Het kostte uiteindelijk slechts een centrumpion. De stelling kon daarna eigenlijk alle kanten uit. Gekozen werd voor de veilige kant. (Wim Platje - Pearl Uyttenhove ½−½)
Na de eerste zeven zetten in de Colle-opening was het centrum bomvol paarden en lopers. Hans Nunnikhoven zette met zwart toen een grootscheepse afruil in gang in zijn partij tegen John van Waardenberg. Een klein foutje van John, dat hem een pion had kunnen kosten, bleef onbestraft. In plaats daarvan volgde een tweede ronde van afruilen waarbij de dames en twee torens van het bord verdwenen. Zwart had weliswaar een klein voordeeltje, maar de remise was terecht. (John van Waardenberg - Hans Nunnikhoven ½−½)
"Ik werd helemaal overspeeld", aldus Pieter Hofstee na afloop van zijn partij tegen Dick Korteland. In een rustig gespeelde Engelde opening ontwikkelden beide spelers hun stukken zoals het in de boekjes staat. Een klein plaagstootje van Dick met 10.Pd5 leverde niets op. De partij leek rustig naar een remise te kabbelen. Maar toen Pieter zijn dame op f7 zette antwoordde Dick sterk met e4 en even later met g4, waardoor de f-lijn open ging en dat tot groot plezier van Dicks toren op f1. Het leek wel of alles vanzelf ging. Dick won een loper. Verzamelde er nog twee pionnen bij en ging vast en zeker winnen. Vervolgens overschreed hij echter helaas de tijd. Een enorme anti-climax, maar het goed omgaan met je tijd hoort er helaas ook gewoon bij. (Dick Korteland - Pieter Hofstee 0−1)
De viertalspelers Piet Schuller en Fons Claessen speelden in de laatste ronde in alle rust remise. Meer kunnen we er niet van maken, want meer is er bij ons niet van bekend, omdat we er verder niets van weten. Al we er wel wat meer van hadden geweten dan hadden we dat natuurlijk wel gemeld, maar ja... (Piet Schuller - Fons Claessen ½−½)
Een onnauwkeurigheidje van Koos van Dalen in de Weense opening kostte hem niet alleen een pion en scheepte hem ook op met een dubbele f-pion. Lange tijd was het initiatief in de partij voor Willem Weerdestein. Koos moest zich beperken tot het weerstaan van de zwarte acties. Er ging nog een kwaliteit verloren, maar daardoor kreeg Koos, in ieder geval optisch, wat aanval op de koningsvleugel. Bij die actie sneuvelde echter nog een paard en dat was even later reden voor wit om op te geven. (Koos van Dalen - Willem Weerdesteijn 0−1)
In de Steinitz-verdediging van het Spaans maakte Ton van der Breggen in het begin van het middenspel een fout, die hem tegen Rob Truijens een pion kostte. Veel maakte dat echter niet en lang bleef de partij in evenwicht. Rob ging met 28...De8 niet het schip in, omdat Ton de winnende voortzetting, 29.Txf7, niet vond. In plaats daarvan liep Tons aanval vast en kwam hij teveel materiaal achter. (Ton van der Breggen - Rob Truijens 0−1)
In de Schotse variant van het Vierpaardenspel raakte de met zwart spelende Michel Verheij een pionnetje kwijt aan Gijs van Willigen. Dat leverde Gijs het initiatief op en lange tijd had hij het betere van het spel. Een mindere voortzetting van Gijs bood Michel nog een laatste kans, maar toen hij die niet greep en bovendien nog een loper weggaf, was het gedaan. (Gijs van Willigen - Michel Verheij 1−0)
De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.
Sponsor van deze ronde:
Willem Weerdesteijn - Speler van De Willige Dame