13e ronde: “Dozen, dozen, talloze dozen”


"Driemaal verhuizen is net zo erg als brand." (Benjamin Franklin)

RONDEVERSLAG | Een volle speelzaal én een volle consistoriekamer op de eerste speelavond van 2019. Ronde dertien van de interne competitie moest worden gecombineerd met een thuiswedstrijd van het viertal en dus was het inschikken geblazen.

Aangezien uw vaste correspondent thuis tegen een enorme verzameling verhuisdozen zat aan te kijken die allemaal moesten worden uitgepakt is dit verslag een week later dan gepland geschreven. Het is verbazingwekkend hoeveel bezittingen een mens heeft als je ze allemaal in dozen verpakt. Daarbij komen dan natuurlijk ook nog alle meubelen, bedden, beddengoed en weet ik wat er allemaal nog meer een nieuw plaatsje moet vinden. En ergens tussen al die spullen zitten natuurlijk de computers in de allerlaatste dozen ergens onderop de stapels. Vervolgens moet je dan nog even Wifi leven inblazen om eindelijk te kunnen beginnen met schrijven. De veertiende ronde is inmiddels al gespeeld, maar eerst dus even een stap terug naar 8 januari 2019, ronde 13..

Na het uitwisselen van de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar werden de ruggen gekromd en kon er worden geschaakt.

Ouwe taaie

Nadat Naomi Snikkers twee ronden eerder de leiding over had genomen van Pearl Uyttenhove, moest ze het nu met de witte stukken opnemen tegen de altijd taaie John van Waardenberg. Het werd een Schotse partij, waarin Naomi al vroeg haar aanvallende bedoelingen met 8. f4 en 11. g4 kenbaar maakte. John had op de koningsvleugel in de problemen kunnen komen, maar Naomi maakte niet optimaal gebruik van de kansen die ze daar kreeg. De koningsaanval stokte en John kwam na een fout van Naomi heel goed te staan na het veroveren van twee pionnen. Toen Naomi een pion terugkaapte en de bedenktijd van John behoorlijk geslonken was werd terecht tot remise besloten.
John van Waardenberg 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg 08-01-2019

 

De V is van Victorie

Pearl Uyttenhove over zijn partij tegen Johan: "In ronde 13 van de interne competitie bij De Willige Dame staat een treffen tussen Johan Went (wit) en Pearl Uyttenhove op het programma. De laatste tijd zijn dit steeds strategische discussies waarbij Johan aan het langste eind trekt. Maar dat laatste kan veranderen... Onder het motto "laat ik eens doen of ik jouw clichés nog nóóit eerder heb weerlegd", zet Johan een gesloten spel op het bord. De formatie c4, d5, e4, f3 tegenover de zwarte formatie c5, d6, e5 geeft wit meer ruimte om te manoeuvreren.

De langslopende Naomi is enthousiast over de witte mogelijkheden: "de V-formatie! Ik wil ook zo'n stelling", zeg maar Real Madrid versus Inter Milaan. Wit lijkt geen hinder van de zwarte pressing op de damevleugel te hebben en biedt zelfs vroegtijdig dameruil aan, wat zwart weigert. Wit weet zijn stukken efficiënt te ontwikkelen, terwijl zwart nog geen tastbare positionele voortgang heeft bereikt.

Integendeel, wit slaagt erin de witveldige lopers te ruilen en induceert c6-c5 waarna de damevleugel voorlopig op slot zit en zwart met een slechte loper achterblijft. Dat suggereert een langzaam plan op de koningsvleugel voor wit, zonder tegenspel voor zwart. Zwart heeft weinig ruimte achter zich en wit weet zijn grote droom te verwezenlijken: een eenzaam paard op b5. Weliswaar drukt het paard op de zwakke pion d6, maar de gecentraliseerde zwarte verdediging weert die dreiging moeiteloos af.

Na ruil van een paar paarden zet wit wederom een paard op b5 neer, maar de ruil heeft de zwarte stelling ontlast en geeft de zwarte stukken meer ruimte om te manoeuvreren. Wit kan voorlopig geen tweede verzwakking in de zwarte stelling induceren en bouwt verder op. Als zwart de c-lijn opent, lijkt dat wit mogelijkheden te bieden. Zwart beidt zijn tijd en weet met mooi verdedigend schaak alle torens af te ruilen. Het opspelen van g7-g6 geeft zwart en met name zijn loper iets meer ruimte, maar lijkt óók een positionele concessie.

Wit manoeuvreert zijn paard naar e6, maar ook dáár is het beestje vooral een eenzame spits die zijn kans afwacht om de keeper te verschalken; tevergeefs. Met het opspelen van h4-h5 lijkt wit een werkbare verzwakking in de zwarte koningsstelling te veroorzaken. Zwart neemt het offer aan ten koste van een dubbelpion op h7 en h5. Naomi kijkt glunderend toe: mooi aanvallend schaak!

Dan maakt Johan een positionele uitglijder: hij dwingt dameruil af op f5. zwart moet ruilen, omdat de witte dame anders plunderend de damevleugel binnentrekt. Niet alleen de dames gaan van het bord, óók weet zwart zich van zijn slechte loper te ontdoen. Er staat nu een paardeindspel op het bord. Zwart heeft een pion meer, zijn koning staat klaar om de witte stelling binnen te dringen en de te ver opgerukte witte V-formatie vormt een kwetsbare prooi voor de gecombineerde krachten van de zwarte koning en zijn paard.

Het witte paard moet op e6 eenzaam en hulpeloos toekijken omdat zijn koninklijke meester zich het zijn verre paleis op g1 bevindt. Wit probeert nog wat trucs met het paard, dat zelfs geofferd wordt: dat helpt niets. Als een zwart pionnenduo gesteund door de koning c3 en d3 bereikt, vindt Johan het mooi geweest. We gaan analyseren. (0-1) De V is van Verlies."
Pearl Uyttenhove 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 08-01-2019

 

Niet op de foto

Erik Brok moest zijn meerdere erkennen in Dick Korteland, die door zijn overwinning steeg naar de vierde plaats in de rangschikking. Dick kan een belangrijke factor worden in de strijd om het kampioenschap!

Jisk Liemburg kreeg Pieter Sandijck tegenover zich, die tegen 1. e4 besloot om het Siciliaans te hanteren. Het werd zo'n partij die je als nooit gespeeld zou wensen te beschouwen als je al na negen zetten moet opgeven. Het overkwam Jisk, die na een fout met 9. f4?? geconfronteerd werd met een dubbelaanval op een gepend paard dat niet meer te verdedigen was. De partij was zo vlot ten einde dat er niet eens tijd was om de heren tijdens hun korte gevecht op de foto te zetten.
Dick Korteland 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Dick Korteland 08-01-2019

 

Beter een toren dan een dame

Anne Meeldijk en Wim Vink deelden gebroederlijk het punt. Verdere informatie ontbreekt van die partij, maar van een andere partij waarin het punt eveneens gedeeld werd valt wat meer te zeggen (en te zien). Koos van Dalen was tegen Paul de Roos in een verloren positie geraakt. Zijn koning kon door een zwarte toren op de g-lijn niet van de h-lijn af om een tot h6 opgrukte pion doorgang naar het promotieveld h8 te verlenen. Toen even later de koning op h8 stond en de pion op h7 haalde Paul op a1 een dame, om er vervolgens achter te komen dat hij daarmee meteen een toren, het enige stuk dat Koos nog kon verzetten, pende, zodat er alsnog een patstelling ontstond. Minorpromotie tot toren zou Paul het punt bezorgd hebben. Een ingeslepen automatisme, promoveren tot dame, kost je soms de volle winst. Zie de foto van de slotstand hieronder:
Slotstand Koos van Dalen - Paul de Roos 08-01-2019 (Foto: Cor Paans)

Slotstand Koos van Dalen - Paul de Roos 08-01-2019: Pat!

 

Gijs begint goed

Tenslotte valt nog te melden dat Gijs van Willigen in zijn eerste partij van het nieuwe jaar de meerdere was van Ton van der Breggen.
Gijs van der Willigen 08-01-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Gijs van der Willigen 08-01-2019


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 16-01-2019 15:41

Sponsor van deze ronde:

Nick Kimenai - Speler van De Willige Dame