Ronde 11: “Schaken op sluipkousen”


"Woorden mogen alleen dienen om de stilte te verbeteren. (Karel Jonckheere)

RONDEVERSLAG | De elfde ronde van de najaarscompetitie 2018 was de laatste ronde voordat vanaf ronde 12 de play-offs van start gaan. Dan gaat het indelingsprogramma weer van bovenaf de ranglijst indelen en kunnen spelers elkaar dus weer voor de tweede keer ontmoeten.

Gesneden koek voor de meesten van ons, maar voor de paar nieuwelingen onder ons toch wel even belangrijk om te weten. Of het de stilte voor de storm was weet ik niet, maar wat me in de elfde ronde het meest opviel was de bijna serene rust die er de hele avond heerste. Of het aan het kalme weer lag of aan de spanning valt niet te zeggen, maar het leek wel of er nog even geprobeerd werd om een zo gunstig mogelijke uitgangssituatie te bereiken voordat de beslissende fase van deze competitie aan gaat breken.

Het enige gerucht kwam van het kraken van de steunende binten in de kapel en het stromen van het water door de leidingen terwijl zestien heren, de bedaardheid zelve, in vredig stilzwijgen acht partijen speelden in twee geluidloze ruimten waarbij hun gesloten zwijgzaamheid weliswaar een diepe gemoedsrust deed vermoeden, maar waarbij wellicht toch de spanning een aanslag pleegde op hun zielenrust. Zelfs uw wekelijkse verslaggever slaagde er niet in om na afloop van de partijen de onmededeelzaamheid van deze al dan niet tijdelijke introverte karakters te doorbreken.

En dus sluipen we nu, als u tenminste bij het lezen van het voorgaande niet reeds in slaap bent gevallen, op kousenvoeten naar de partijverslagen:

Plundering

Over de partij bovenin het klassement tussen Pearl Uyttenhove en Johan Went waarin de Trompowsky-aanval werd gespeeld schrijft Pearl: "In een gesloten spel ruil ik op de derde zet mijn dameloper voor het paard op f6. Zwart krijgt een dubbele f-pion en de half-open e-lijn. Ruil van de witveldige lopers blijkt een strategische blunder van wit, omdat zwart met bijna alle witte pionnen op zwarte velden een goede loper overhoudt.

Na tegengestelde rokades zit de zwarte koning in een fort met pionnen op f7, f6, g7 en h7 terwijl wit nog geen open lijnen heeft om langs aan te vallen. Door ruil van wits e-pion voor de zwarte c-pion (strategische blunder nummer twee) verkrijgt Johan een half-open c-lijn tegen de witte rokadestelling.
Zwart bouwt een minderheidsaanval op de damevleugel. Wit besluit de dames te ruilen maar blijft een tempo achter in ontwikkeling.

Daardoor weet Johan tot voordeel te komen. Paardruil blijkt voordelig voor zwart omdat hij in het dubbel toreneindspel een pion op b3 krijgt terwijl wits a-pion al op de derde rij staat. Wit gaat met de vrije a-pion lopen maar zijn stukken staan daar nog niet goed genoeg voor opgesteld. Wit ruilt de a-pion voor de zwarte b-pion maar ondanks de vrije b-pion wordt het er voor hem niet beter op.

De zwarte torens dringen nu plunderend binnen op de tweede rij en de witte koning zit vast op de eerste rij. De matdreigingen zijn nog te pareren, maar doordat de witte stukken nu aan de verkeerde kant van het bord staan is de zwarte h-pion niet meer te stoppen. Johan kijkt terug op een geslaagde avond. Naomi is de nieuwe koploper. Zen out, ik heb de play offs bereikt!"
Johan Went 11-12-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Johan Went 11-12-2018

 

Weiger het dame-gambiet

In het geweigerd damegambiet zet John van Waardenberg op de vierde zet zijn loper op f4 en dan is er zoals jullie allemaal wel weten sprake van de z.g. Harrwitz-aanval. John en tegenstander Jisk Liemburg hielden elkaar materieel in evenwicht, maar beide spelers hebben afwisselend kansen op de overwinning gehad. Ze werden niet gegrepen, zodat uiteindelijk de enige remise van de avond in de boeken werd gezet.

Eveneens een geweigerd damegambiet kwam er in de partij tussen Dick Korteland en Erik Brok op het bord. In dit geval droeg de gespeelde variant de naam Marshall-verdediging. Nog in de openingsfase zag Dick zich gedwongen om de witte koning bij de verdediging in te schakelen, waardoor Erik een uitstekende stelling kreeg, die hij tot winst had kunnen uitbouwen. Dat lukte niet en even later maakte Erik een fout en raakte zijn dame ingesloten op de a-lijn.
Jisk Liemburg en John van Waardenberg 11-12-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Jisk Liemburg en John van Waardenberg 11-12-2018

 

Stilletjes

Anne Meeldijk speelde met de witte stukken tegen Rob Truijens. Een hele stille partij gespeeld door twee heel stille spelers, die heel stilletjes in een overwinning voor Anne eindigde.

Cor Paans en Piet Schuller zetten eendrachtig het symmetrisch Engels op het bord. Na twee uur spelen stond Cor een pion voor en aan het eind van de partij een heel punt.

Rob Truijens en Anne Meeldijk 11-12-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Rob Truijens en Anne Meeldijk 11-12-2018

 

Een dame is twee torens waard

In de Russische verdediging deed Koos van Dalen met de zwarte stukken Wim Platje in de opening een pion cadeau. Wim bouwde gestaag aan een overweldigende aanval, maar ergens kwam er zand in de machine. Koos ruilde zijn dame voor twee witte torens en speelde zo goed, dat er zeker een remise aan leek te komen. Koos stond echter toe dat Wim zijn dame ook voor de twee torens van Koos ruilde en het resterende eindspel met twee pionnen achter was voor Koos niet te houden.

Gijs van Willigen kwam met wit uitstekend uit de onorthodoxe variant van de Caro-Kann die Wim Vink hem voorschotelde, maar hij leverde in het middenspel onnodig een pion in. Toen een verkeerde taxatie van de gevolgen van een paardzet Gijs een stuk kostte was dat het begin van het einde. Taai verzet mocht Gijs niet meer baten.
Wim Platje en Koos van Dalen 11-12-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Wim Platje en Koos van Dalen 11-12-2018

 

Terug van een blessure

De elfde ronde bracht na een langdurige blessure eindelijk Ton van der Breggen weer aan het bord. Met zwart boette hij echter in het middenspel eerst een kwaliteit in en later nog een stuk. Een matdreiging van dame en paard werd door Paul kundig gepareerd en toen in het eindspel nog een stuk naar de bordkant van Paul verhuisde hield Ton het voor gezien.
Ton van der Breggen en Paul de Roos 11-12-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ton van der Breggen en Paul de Roos 11-12-2018


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's najaar 2018".

© Wim Platje 13-12-2018 21:55

Sponsor van deze ronde:

Hans Verberg - Oud-speler van De Willige Dame