10e ronde: “Helder zien en waar gezegd” 2


Besloten werd dat het schuim der natie naar boven werd verbannen...

"Voorspellen is moeilijk vooral als het de toekomst betreft." (Wim Kan)

RONDEVERSLAG | Wat de week ervoor niet geschiedde gebeurde bij de tiende ronde wel. De kosterij was toebedeeld aan een vergadering van een vereniging van eigenaren terwijl de kapel was toebedeeld aan een vergadering van een vereniging van eigenaren.

Daardoor konden er in de consistoriekamer acht schakers hun partijen spelen, maar moesten er zes schakers hun heil zoeken op de eerste etage. En dat betekende plaatsnemen in de huiskamer van beheerder Jan Lokhof. Op een grote tafel konden daar borden, stukken en klokken een ruime plaats krijgen.

De voorzitter besloot in zijn oneindige wijsheid wie er op welke plaats zou komen te spelen en verordonneerde dat het schuim der natie naar boven werd verbannen terwijl de elite een comfortabel plekje in de consistoriekamer kreeg. Het kan ook andersom geweest zijn hoor, omdat ik af en toe denk aan een half woord genoeg te hebben waar een heel woord geboden is.

We werden weer allervoortreffelijkst in de watten gelegd door Jan en Petra. Petra kwam af en toe bestellingen opnemen, een privé ober dus eigenlijk en Jan kwam langs met een nog overtreffender allervoortreffelijkste bitterballenschotel.

Zelf was ik uiterst benieuwd hoe mijn voorspellingen van de uitslagen van de partijen zouden gaan uitpakken. Ik heb altijd een redelijk vooruitziende blik gehad. Vaak voltrekken zaken zich op een manier die ik wel had zien aankomen. Helaas is dat vrijwel nooit het geval als ik zelf schaak speel.

De partijen van de tiende ronde volgen hieronder. De voorspellingen en de uitkomsten staan er in:

Helder zien en waar zeggen

 

Dameverlies en rokaderecht

 
In de partij tussen koploper Pieter Hofstee en Dick Korteland kwam er een Siciliaan op het bord, waarin Dick al na 3...Pc6, wat het doorschuiven 4.d5 mogelijk maakte, in de problemen kwam. Eigenlijk had Dick volgens de computer al na zeven zetten kunnen opgeven. Gelukkig maar dat hij dat niet deed en dat Pieter geen computer is. Om dameverlies te vermijden gaf Dick het rokaderecht noodgedwongen op en mede daardoor kwam hij voortdurend met de rug tegen de muur te staan. Een tegenaanval van Dick op de koningsvleugel liep dood en met het schijnoffer van de dame 25.Dxd7+ had wit de partij kunnen beslissen. Langzaam liep echter wits voordeel terug. Met de uiteindelijke remise zal Dick het meest tevreden zijn, want Pieter had eigenlijk aan het eind veruit de beste stelling. (Pieter Hofstee - Dick Korteland ½−½)

Vlnr: Ton van der Breggen, Pieter Hofstee en Rob Truijens 03-05-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Vlnr: Ton van der Breggen, Pieter Hofstee en Rob Truijens 03-05-2022

 

Verrassingspearl

 
De vorige week voorspelde ik hier dat Pearl Uyttenhove best wel eens voor een verrassing zou kunnen gaan zorgen in zijn partij tegen John van Waardenberg in de tiende ronde. Weer bracht Pearl de Trompowsky op het bord, maar avontuurlijk werd het niet. Voorzichtigheid was troef in de opening en bij de eerste de beste gelegenheid werden de dames geruild. Met 18...Pe6 beging John een onnauwkeurigheid en kwam Pearl beter te staan. Met het geven van de f-pion kreeg John goed tegenspel, maar onmiddellijk daarna verslechterde de stelling. De vrije d-pion van Pearl liep door tot d6 en ook de f-pion werd een vrijpion. Pearl speelde het eindspel sterk en veroverde nog twee pionnen. Dat was genoeg. Toch heel apart dat mijn voorspelling uitkwam. (Pearl Uyttenhove - John van Waardenberg 1−0)

John van Waardenberg (l) en Pearl Uyttenhove op 17 april 2018

John van Waardenberg (l) en Pearl Uyttenhove op 17 april 2018

 

Grimmig en knorrig

 
Wim Platje kreeg niet alleen wit toebedeeld, maar ook Cor Paans. Het werd een vreemd soort Caro-Kann, omdat Cor na 1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 3...Ph6 inlaste. Wim sloeg niet op h6, dat is ook niet het beste antwoord, maar dat is het gespeelde 4.h3 ook niet. Een vroege fout van Cor leidde tot ruil van de dames en pionwinst voor Wim. Door direkt na de lange rokade van Cor ook lang te rokeren zouden de kansen op winst van Wim erg groot geworden zijn, maar hij vond niet de juiste voortzetting. Het voordeel verdween grotendeels en remise was daardoor de juiste uitslag. Geen van beide spelers was daar volgens mij eigenlijk blij mee. (Grim Platje - Knor Paans ½−½)

Wim Platje 28-04-2022 (FotoL Tom van Bokhoven)

Wim Platje 28-04-2022

 

Onhandig

 
Vorige week voorspelde ik hier dat Willem Weerdesteijn in zijn huidige vorm vrijwel zeker van Piet Schuller zou kunnen winnen. Weliswaar zadelde de met zwart spelende Willem Piet al in een vroeg stadium op met een dubbele f-pion, toch was het eerste initiatief, met name op de damevleugel, voor Piet. Een wat onhandige behandeling van pionnenruil in het centrum door Piet leverde Willem een pion op. Stap voor stap verbeterde de stelling van zwart en met een kleine combinatie steeg het aantal veroverde witte pionnen naar twee. Toen het er drie waren offerde Willem een stuk voor pionpromotie. Dat zou gaan lukken en daarom gaf Piet het op. Toch heel frappant dat mijn voorspelling uitkwam. (Piet Schuller - Willem Weerdesteijn 0−1)

Na de negende ronde vorige week durfde ik het best aan om te voorspellen dat Ton van der Breggen van Rob Truijens zou gaan winnen in ronde 10. Ton, met de witte stukken, opende met het Spaans, leek even beter uit de opening te komen, maar liet het voordeel wat verzanden. Een prima kans om een stuk te winnen liet Ton onaangeroerd. Ook Rob kreeg een kans om groot voordeel te krijgen, maar ook hij deed er niets mee. Met 33.f5 zette Ron de deur wagenwijd open voor Ton. Ton won een stuk. Miste nog wel een mat in één, maar won de partij. Rob overschreed in verloren positie de tijd. Het is bijna niet te geloven, maar ook bij deze partij is mijn prognose juist gebleken. (Ton van der Breggen - Rob Truijens 1−0)

 

Gijs van Willigen (l) en Willem Weerdesteijn 03-05-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Gijs van Willigen (l) en Willem Weerdesteijn 03-05-2022

 

D5-aversie

 
Op het denkbeeldige schaaktotoformulier voor ronde 10 had ik bij de partij tussen Koos van Dalen en Jisk Liemburg een tweetje ingevuld. In de opening kreeg Jisk diverse keren de kans om een voorsprong te nemen, maar hij koos vrijwel steeds voor de wat mindere zetten. Ettelijke keren bleek d5 de sterkste zet, maar het leek wel of Jisk een aversie had tegen die zet. Het voortdurende wisselen van de kansen maakte de partij boeiend om te volgen. Helaas voor Koos maakte hij de laatste fout. Jisk won een stuk en de partij.Ook hier bleek ik dus alweer een volleerd waarzegger. (Koos van Dalen - Jisk Liemburg 0−1)

Ook over de te verwachten uitslag van de partij tussen Fons Claessen en Gijs van Willigen heb ik vorige week een uitspraak gedaan. Ik gaf gezien het vertoonde spel Gijs zeker een goede kans om remise te spelen tegen Fons. Fons miste 17.e5, maar speelde die zet een zet later wel, maar toen had hij veel minder effect. Een afwikkeling rond de twintigste zet liep voor Fons helaas verkeerd af en Gijs leek regelrecht naar winst af te wikkelen. Wat foutjes kostten hem echter twee pionnen en in een doldwaas eindspel konden twee verbonden vrijpionnen op de g- en de h-lijn van Fons tenslotte remise houden tegen de toren van Gijs. Het zou uiteindelijk pat worden dus werd de vrede getekend. Fons over de partij: "Over de 21ste zet van wit praten we maar niet. Hilariteiten. List en bedrog. Blunderfestival. De remise op het laatst is wel grappig. Zwart gaat pat of ruimt de pionnen op ten koste van de toren." De uitslag werd ook deze keer juist voorspeld. Ik stop daar nu maar mee. Het wordt nogal saai namelijk om altijd maar weer gelijk te hebben... (Fons Claessen - Gijs van Willigen ½−½)

Jisk Liemburg (l) en Koos van Dalen 03-05-2022 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Jisk Liemburg (l) en Koos van Dalen 03-05-2022


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst".
Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's".
Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 06-05-2022 01:40

Sponsor van deze ronde:

Erik Brok - Speler van De Willige Dame2 gedachten over “
10e ronde: “Helder zien en waar gezegd””

Reacties zijn gesloten.