Recente aanwinsten 7

Rudolf (Rezső) Charousek

19 september 187318 april 1900

Een fenomeen in de schaakwereld

 

-      bronnen

-      biografie(boek)

-      toernooi(boek) Nürnberg 1896

-      toernooi(boek) Budapest 1896

-      toernooi(boek) Berlin 1897

-      toernooi(boek) Köln 1898

-      biografie(boek) slot: laatste jaren

-      Partij Charousek – Pillsbury Boedapest 1896

-      Partij CharousekJanowski Berlijn 1897

-      Twee partijen van Charousek

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

18.07.10

Het jaar 2010 heeft totdusver weer een paar mooie titels opgeleverd, maar van bespreken is het heel lang niet gekomen. Bij verschillende gelegenheden, als winkels en markten, in heel het land, Limburg en Noord-Brabant uitgezonderd, heb ik titels gevonden die bij mijn belangstelling aansluiten, zoals toernooiboeken, probleemboeken, tijdschriften en boeken die ik rubriceer als PZ – proza - , een tweetal over eindspelstudies, enz. enz.

Ook enkele biografieën konden worden toegevoegd en één daarvan is het uitgangspunt van deze bespreking. Bovenaan de pagina staat de naam van een bijzondere schaker: Rudolf Charousek. De kans bestaat dat u hem niet kent. Dat hopen we hieronder recht te zetten.

 

Biografie

 

Vier jaar slechts duurde zijn internationale schaakcarrière.

Eerst op z’n veertiende begon hij zich serieus met het schaken bezig te houden. Met Kerst 1888 kreeg hij van zijn moeder de “Bilguer”, het befaamde Handbuch des Schachspiels. Dit boek heeft meer dan iets anders het schaken als zijn bestemming bepaald.

 

Al snel na zijn geboorte in Praag nam zijn moeder hem uit zijn joodse (?) omgeving  mee naar de woonplaats van haar ouders waar hij in een Katholieke kerk als Rudolf  gedoopt werd. Hij groeide op in Hongarije.

De jonge Rudolf bestudeerde vooral gambieten zoals het Koningsgambiet, het Evansgambiet en het Damegambiet. Hij beschouwde zichzelf als een volgeling van Tschigorin maar in de pers was het al gauw een tweede Morphy.

In 1893 won hij een korte match van Makovetz, die het jaar ervoor in het grote toernooi in Dresden tweede geworden was achter Tarrasch. Vanaf dat moment was er sprake van het Hongaarse driespan Charousek, Makovetz en Maróczy.

Maróczy en Charousek speelden eind 1895 een match die door de eerstgenoemde  overtuigend gewonnen werd. Rudolf deed hier veel ervaring op die goed van pas kwam in het Supertoernooi te Neurenberg  een jaar later.

 

Neurenberg juli en augustus 1896

 

Alle groten waren van de partij: Lasker, Steinitz, Tarrasch ( speelde een thuiswedstrijd) en Pillsbury. Ook de – we zouden nu zeggen – topgrootmeesters Janowski, Schlechter, Tschigorin, Schiffers, Blackburne, enz. enz. deden mee, en Maróczy. Deze maakte zich sterk voor de deelname van Charousek. Ten slotte kon Rudolf op de reservelijst komen en toen Bird van deelname afzag greep hij zijn kans.

 

Zijn entree kon niet beter zijn.

In de eerste ronde won hij een eindspel waarover Tarrasch bij de 39ste zet schreef:

 

Damit ist ein Zugzwangstellung von seltener Schönheit erreicht; welche Figur auch Schwarz zieht, immer geht mindestens ein Bauer verloren. *)

 

Zijn grootste succes kwam in de laatste ronde toen hij de wereldkampioen met het Koningsgambiet overrompelde.

 

Lasker won met 13½ uit 18 partijen voor Maróczy (12½), Pillsbury en Tarrasch (12). Janowski (11½), Steinitz (11) enz.

Charousek eindigde als 12de van 18 deelnemers: 6W – 5R – 7V.

 

Uitslag

1    Lasker                   13½

2    Maróczy                  12½

3/4  Pillsbury en Tarrasch    12

5    Janowski                 11½

6    Steinitz                 11

7/8  Walbrodt en Schlechter   10½

9/10 Tschigorin en Schiffers  

11   Blackburne                9

12   Charousek                

En nog 6 deelnemers

 

Boek

Het toernooiboek waarover ik beschik is een reprint als nr. 15 in de voortreffelijke serie van The British Chess Magazine. Lang voor dat de prachtige OLMS uitgaven verschenen, kon je op deze manier al voor een zacht prijsje kennis maken met beroemde schaakboeken. Vooral de vele schitterende partijen met de persoonlijke commentaren van Dr. Tarrasch maken dat het boek tot de allerbeste in de verzameling behoort.

 

 

Boedapest oktober 1896

 

Charousek was the rising star en deelde met Tschigorin de eerste en tweede plaats.

Een barrage over vier partijen werd gewonnen door Tschigorin. Na hen kwamen Pillsbury, Janowski, Schlechter, Walbrodt, Winawer en Tarrasch over de streep. Charousek won een sterke partij van Pillsbury en wist ook de derde partij van de barrage fraai te winnen.

 

 

Eindstand:

 

1/2  Tschigorin en Charousek

3    Pillsbury              

4/5  Janowski en Schlechter  7

6/7  Walbrodt en Winawer    

8    Tarrasch                6

9/10 Albin en Maróczy        5

En nog drie deelnemers.   

 

Boek

In 1994 heeft John Owen een diepgaand onderzoek m.b.t. toernooi afgesloten met een toernooiboek waarvoor hij zo veel mogelijk partijen wist op te sporen. Het is een goede zaak dat er niet alleen herdrukken van belangrijke schaakboeken verschijnen – maar ook dat er vorsers zijn die toernooiboeken realiseren die nog nooit verschenen zijn. En dan niet een pamflet met alleen de partijen, maar een uitgave waaraan zorgvuldig onderzoek is voorafgegaan. Zo een is het boek Budapest 1896.

Opmerkelijk is dat ook over de volgende twee toernooien nooit een boek was verschenen maar dat dat eerst in recente tijden is gebeurd.

 

Berlijn 1897

 

Een jaar verder en Charousek wordt sterker en sterker.

Na vier ronden heeft hij echter slechts twee remises weten te scoren. Na de achtste ronde staat hij nog altijd 2 volle punten achter de koplopers op een gedeelde 9de en 10de plaats. Maar dan, in de elfde ronde, begint hij aan een reeks van negen achtereenvolgende winstpartijen op resp.:

 

 

 

R11: Janowski, “in einem aufregenden Turmendspiel,

R12: Albin, Ein eindrückliches Muster der Technik …..”,

R13: Cohn, in “einem schwungvollen Königsgambit,

R14: Schiffers, Ein hübsches Umgruppierungsmanöver .… ”

R15: Alapin, “… der Ungarseine Angriffsziele zu verfolgen.”

R16: Winawer, bemerkenswert leichter Gewinn für Charousek

R17: Caro, Charousek …. mit einer brillanten Endspielleistung …. und nimmt zum ersten Mal … die Führung neben Blackburne.”

R18:  Zinkl, “Der … Hexenmeister überraschtmit 32. … bxa!... .”

 

 

 

Met een ware zegetocht klom Rudolf – niet zonder enig geluk - naar de toernooiwinst. Hij behoorde nu tot de absolute wereldtop.

Eindstand:

1. Charousek   14½ uit 19 partijen

2. Walbrodt    14

3. Blackburne  13

4. Janowski    12½

5. Burn        12

Enz.

 

Boek 

Het manuscript van het toernooiboek in door Warren Goldman in het Engels geschreven. De uitgave van RAU uit 1966 is daar een vertaling van.

Deze weerslag van de zoektocht naar bijzonderheden over dit toernooi, zijn deelnemers en de gespeelde partijen, is een prachtig boek geworden. Eenvoudig van uitvoerig maar rijk aan inhoud. Onder elke partij is een boeiend commentaar, soms met diagram, toegevoegd.

 

 

Keulen 1898

 

In februari 1898 bleek Charousek te lijden aan tbc. De ziekte was al zo ver gevorderd dat hij moest afzien van deelname aan het grote Kaiser-Jubileum-toernooi in Wenen. In plaats daarvan kreeg hij een goede behandeling die hem in staat stelde aan het 11. Kongreß in Keulen mee te doen.

De biografie vertelt dat zeven van de deelnemers halsoverkop met de trein uit Wenen kwamen. Het toernooi daar eindigde 30 juli en 1 augustus werd de eerste ronde in Keulen gespeeld.

Rudolf begon goed met 2½ uit 3, won verder in het toernooi een interessante partij van Janowski en slaagde er in door winst in de laatste ronde de gedeelde tweede plaats te bereiken. Een voortreffelijk resultaat.

 

Boek

Aan dit boek zit een bijzondere geschiedenis vast. Van zo goed als alle toernooien gehouden ter gelegenheid van een “Kongreß des Deutschen Schachbundes” is een boek verschenen, behalve van het 11de. Olms krijgt de eer de oude Kongressboeken in fraaie uitgaven te hebben herdrukt. Maar zoals gezegd, van de 11de bestond er geen.

De Tsjech Vlastimil Fiala heeft de taak op zich genomen in deze leemte te voorzien. Ook hier een uitvoerig onderzoek naar bijzonderheden en vooral naar de partijen. Hij beschrijft gedetailleerd hoe het mogelijk is dat deze partijen, als geheel, niet meer beschikbaar zijn. Hij moest van de grond af aan beginnen en heeft uit tijdschriften en kranten van over de hele wereld een groot aantal kunnen achterhalen. Van de 120 partijen die in dit toernooi zijn gespeeld zijn er 54 geheel of als fragment in het boek opgenomen. De andere zijn niet boven water gekomen.

 

Het boek is fraai verzorgd en de lay-out is met aandacht uitgevoerd naar het bekende CAISSA ontwerp. Het boek beschikt over een schat aan gegevens. De eerste helft van het boek bevat het toernooi, de andere is gevuld met een serie fraaie fotoportretten ter aanvulling van uitstekend gedocumenteerde persoonsbeschrijvingen. Hier mogen we met recht van een aanwinst spreken.

 

Uitslag

1     Burn                              11½

2/4   W. Cohn, Charousek en Tschigorin  10½

5     Steinitz                          

6/7   Schlechter en Showalter            9

Enz. totaal 16 deelnemers.

 

Biografie (slot): Laatste jaren

Tijdens het toernooi in Keulen werd een reisje op de Rijn georganiseerd. Bij die gelegenheid won Charousek twee fraaie partijen, een van Schallop en een van Schlechter. Dit waren de laatste belangrijke partijen van Rudolf Charousek. Zijn gezondheid ging achteruit. Dankzij de aandacht en zorg van vooral zijn moeder kon hij voor een kuur naar Merano. Op 18 april 1899 betrok hij een appartement bij een kliniek in Hongarije. Precies een jaar later overleed hij, 26 jaar oud.

    

Veel bijzonderheden over het leven van Charousek zijn ontleend aan de biografie van Charuchin. Het is jammer dat het boek wat onzorgvuldig is uitgevoerd. Zo is er wat misgegaan met de nummering van de hoofdstukken en is het papier slordig gesneden. Niettemin ben ik zeer ingenomen met dit boek; het heeft me veel geleerd over een fenomeen in de schaakwereld.

 

*) Waar hebben wij nog kort geleden bijna hetzelfde gezien?

In de partij Evert Bos – Theo Dekker OKD 2010 analysediagram 4.

 

 

Bronnen

 

Titel

 

Auteur(s)

Uitgever

Jaar

1) Chess Comet  Rudolf Charousek 1873-1900

 

Victor A. Charuchin

The World of Chess,

Unterhaching, D

1998 ?

2) Das Internationale Schach-turnier des Schachclubs Nürnberg im Juli-August 1896

 

Dr. S. Tarrasch und Chr. Schröder

Veit, Leipzig 1897

Herdruk B.C.M.

1974

3) Budapest 1896 International Chess Tournament

 

John C. Owen

Caissa Editions,

Yorklyn , DE, USA

1994

4) Berlin 1897 Das

Internationale Meisterturnier

 

Warren H. Goldman

Walter Rau Verlag,

Düsseldorf, D

1966

5) 11th German Chess

Association Congress Cologne 1898

Vlastimil Fiala

Moravian Chess,

Olomouc, Cz

1997

 

 

 

Twee partijen van Charousek

 

Dezelfde titel en vrijwel hetzelfde motief. Charousek krijgt in de partijen met  twee topgrootmeesters te maken met een toreneindspel waarin hij op dezelfde wijze te werk gaat. Boeiend.

Klik op de titels Koningsweg 1 en 2 om de partijen te zien.

 

Koningsweg 1

 

Boedapest 1896

Zwart: Pillsbury

 

 

Wit: Charousek

Stelling na 37. Ta1

 

Koningsweg 2

 

Berlijn 1897

Zwart: Janowski

 

 

Wit: Charousek

Stelling na 44. Ke3-d2

 

18.07.10 Tom van Bokhoven

 

 

www.tomsschaakboeken.nl